matiasów, kilka ogórków kiszonych, kilka cebul, ziele angielskie, liście laurowe ocet olej do polania. Matiasy pokroić na kawałki, ogórki i cebule w plastry Na dnie naczynia ( najlepiej w słoiku) włożyć warstwę matiasów, następnie warstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka
Pysznosci Babci BasiSkładniki : 3 jajka, 1 1/2 szklanki cukru. 1/2 kostki masła, 200 g -kubek śmietany kwaśnej , 2 1/2 szklanki mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia. , owoc ( wiśnie drążone – 1 słoik) + kruszonka, Kruszonka : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę – na czubku noża proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła , Sposób przygotowania : 1 kostkę ( 250 g) masła
Pysznosci Babci Basikoncentrat. Mieszamy. 4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego ! Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy do słoika, zalewamy łyżką oliwy i zakręcamy
Pysznosci Babci Basiszparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka groszku, 15 – 20 dag szynki, 2 serki śmietankowe Hochland, 1 serek ziołowy Hochland, śmietana 30 % , ja dałam 18 %, cebula, czosnek, zielona pietruszka, masło klarowane, sól,pieprz , (opcjonalnie ) Sposób
Pysznosci Babci Basiwodą i zostawić na noc. Na drugi dzień wycisnąć miętę. Dodać do tego 1 kg cukru. Zagotować i przelać do słoiczków, butelek itp. Ja dla pewności zagotowuję butelki bądź słoików.. Sok ma kolor lekko różowy , a to za przyczyną dodania do zwykłej mięty kilka gałązek mięty pieprzowej, która nadaje kolor. Na zdjęciu widać słoiczek z samej mięty zwykłej
Pysznosci Babci Basi