słoik - 12348 przepisów (strona:422/824)

Malinowe kulki na raz! 132

najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Leczo z cukinią 171

pieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne 10 min co jakiś czas mieszając.  Podawać na ciepło. Tak przygotowane leczo można również zawekować do słoików , będzie idealnym daniem na zimowe obiady.  Smacznego :-)  leczo

Aromatyczne Podróże
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 120

niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn sól gruba do posypanie wierzchu sos: 100 g sera feta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 3 duże

6niebo
Kremowa kostka z gruszką 208

zwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)   dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt

Bon appetit mon amie
“Sceny kuchenne” – recenzja 102

Pierwsza scena kuchenna to spektakularna porażka. 60 słoików leczo, które w kryzysowych czasach PRL zrobiła Maria Pakulnis, ale nie zapasteryzowała i wszystkie trzeba było wyrzucić. Potem jest lepiej. Maria spotyka Janusza Mizerę, który jest szefem kuchni. Łączy ich miłość do jedzenia i biesiadowania. Na każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie

Ugotowane pozamiatane
Domowa granola 228

mieszając granolę, by się nie przypaliła (ja mieszałam 3 razy). Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gdy przestygnie pokruszyć granolę i dodać do niej rodzynki. Przesypać do słoika lub puszki. Przechowywać do kilku tygodni w chłodnym i suchym miejscu. Zajadać z mlekiem, jogurtem lub na sucho. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Mus z pieczonej dyni na zimę 161

stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem na jednolity mus. Wkładamy go do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez 20-30 minut od momentu zagotowania się wody Smacznego

Taste Therapy
Konfitura winogronowa 92

połówki i usunąłem pestki. Posypałem zmielonymi goździkami, zalałem wermutem i włożyłem do garnka o grubym dnie. Winogrona zagotowałem, dodałem cukier i gotowałem ,aż konfitura zgęstniała. Czyste i ciepłe słoiki napełniłem gorącą konfiturą i szczelnie zamknąłem

R'n'G Kitchen
Przepyszny ajvar 126

papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo od 45 do 90 minut. Gorący ajvar nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Gotowe, smacznego

Aromatyczne Podróże
Przecier z pomidorów malinowych 118

godziny. Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przelewamy do garnka, dodajemy sól i dusimy na małym ogniu do momentu aż przecier będzie gęsty.Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sos pomidorowy 102

pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree. Sos przełożyć od słoików i zawekować

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto ucierane z gruszkami 191

Dziś szybka prościzna, można ją zrobić z każdym owocem.U mnie w wersji gruszkowej, z gruszkami ze słoika przepis na nie znajdziecie tu . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Dżem jabłkowy 138

zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia jabłka smażymy przez 15 minut i ponownie odstawiamy. Kolejnego dnia znowu smażymy 15 minut, a następnie gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Prościej się chyba nie da :) A dżem możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa, szarlotki, naleśników. Zresztą co wam będziemy mówić, sami

Marder&Marder Manufacture
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 117

pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Granola z truskawkami i siemieniem lnianym 145

Jeśli już tęsknicie za latem, powinniście zrobić słoik tej oto granoli. Pachnąca truskawkami, chrupiąca i pełna energii. Gwarantuję, że miseczka jogurtu z granolą wprawi Was w dobry nastrój od samego rana, a energia będzie z Was po prostu tryskać. Robicie ? Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec kilka daktyli

kolorowotorcikowo