słoik - 12348 przepisów (strona:428/824)

Ajvar, Bałkański sos paprykowy 169

pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli

Apetyczna babeczka
Mus brzoskwiniowy z malinami 89

jest zbyt lejący to wystarczy przelać go do garnka i pogotować, dzięki temu część wody z niego wyparuje i stanie się bardziej gęsty. Wtedy gorący mus nakładamy szybko do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zakrętki powinny ładnie złapać i zassać się - wtedy można pominąć proces pasteryzacji

Mania Wypiekania
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 151

się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk

greenscarf
Maliny w soku własnym 466

rozpuszczał. U mnie malinki stały dobę. Następnie maliny razem ze sokiem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z kg malin wyszło mi 5 słoiczków o pojemności

Monia miesza i gotuje
Sałatka z buraków i papryki 149

tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w półtalarki , paprykę w paseczki. Przygotować zalewę, wrzucić cebule i paprykę , gotować pod przykryciem ok 5 min, dodać buraki, zagotować i nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i okryć kocykiem, pozostawić do zupełnego wystudzenia

Gotowanie jest łatwe
Papryka marynowana 87

soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików,  dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować

Gotowanie jest łatwe
Mus z malin 412

minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy przez sito. Do przetartej may dodajmy cukier i całość gotujemy 30 minut. Mus przelewamy do  słoików (moje o pojemności 200 ml)  i pasteryzujemy 25 minut

Delicious Titbits
Dżem z jarzębiny 157

cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas przemieszać owoce w garnku, by nic się nie przypaliło. Gorący gotowy dżem nakładajcie do wyparzonych i suchych słoików, zakręćcie dobrze i odwróćcie do góry dnem. Ułóżcie na ściereczce na blacie aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jabłka z galaretką do słoików 158

cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy. 3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domowe chrupki cynamonowe Cini Minis 109

siebie. Przekładamy papier na blaszkę i pieczemy 20 minut (uważamy, aby nie przypalić płatków). Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.  Zajadamy z mlekiem lub jogurtem :) Przechowujemy w szczelnym słoiku, jeśli jakieś zostaną :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową 232

cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka kawałek dyni 2 duże pieczarki 1 czerwona papryka 1 słoik keczupu … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sok Z Winogron Ogrodowych Na Zimę 162

wodę na pasteryzację. Gorący sok następnie odrazy przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków. 5. Pasteryzujemy je przez około 20 minut   (   Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce ) Sok jest gotowy do spożycia

Gotowanie...to proste !
Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin 140

cukru 100 ml oleju roślinnego 200 g startej surowej marchewki 200 g malin (lekko rozgnieść widelcem) 5 łyżek łyżki zimnej wody 50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików) łyżka cynamonu Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha

greenscarf
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 130

zblendować lub pozostawić  w całości, wtedy w dżemie będą bardziej wyczuwalne. Gruszki, jabłka i aronię wymieszać dokładnie ze sobą, zagotować i gorący dżem wkładać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, nie trzeba już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY 456

dłużej - w zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać.Pod koniec dodajemy sól,ewentualnie cukier i gotujemy jeszcze 10 min. Gorący przelać do wyparzonych i suchych słoików,dobrze zakręcić. Dla bezpieczeństwa pasteryzuję ok 20 min w garnku wyłożonym ściereczką

Niespełnione zdolności kulinarne