Składniki: 3 kg ogórków marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut. czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Magiczna kuchnia Kasi- blog kulinarny pełen domowych potraw i wypieków.