słoik - 12348 przepisów (strona:431/824)

Placek po węgiersku z gulaszem 128

rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego

Aromatyczne Podróże
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 206

malaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i  gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę.  Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki.   Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką

Aromatyczne Podróże
Brioszka z konfiturą morelową 147

jajka 370 g mąki tortowej  50 g świeżych drożdży  170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli  50 g cukru  ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej)  przygotowanie  Wykonanie:  Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki

Aromatyczne Podróże
Dżem dyniowo-jabłkowy 152

chciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy

Aromatyczne Podróże
skórka pomarańczowa w syropie 116

minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej

Aromatyczne Podróże
Sos pomidorowy 94

kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania.  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików.  5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.  Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie

Aromatyczne Podróże
Buraczki na zimę 128

oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam  maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać  przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania

Aromatyczne Podróże
Czerwona kapusta 132

ziele angielskie Wszystko razem zagotować.  Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu.  Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut

Aromatyczne Podróże
Dżem truskawkowy - najprostszy 102

odparowuje sok z truskawek dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy  gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików.  dżemu nie musimy już pasteryzować

Aromatyczne Podróże
Ogórki meksykańskie 143

warstwami na ok. 6 godzin- odlać wodę. Następnie po 6 godzinach zalać przygotowaną zalewą  i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach przekładać ogórki do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować ok. 5 minut

Aromatyczne Podróże
Najlepsza fasolka po bretońsku 141

detale. Diabeł, jak to często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki  sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego

Aromatyczne Podróże
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 139

przykrycia. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach

Posadzone i zjedzone
Najlepsze rogaliki drożdżowe 134

pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Nadzienie: 0,5 słoika płatków róży w cukrze Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić

Posadzone i zjedzone
Domowy ocet jabłkowy 105

gdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem. * ja jabłka w słoju przycisnęłam miseczką **  w upale, jaki mieliśmy do niedawna, u mnie fermentacja trwała trzy tygodnie. *** ja przelałam do słoika, z którego łatwo jest mi brać łyżką ilość octu potrzebną do płukanki

Posadzone i zjedzone
Krokiety z farszem z jajek 165

dawniej . Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka

Posadzone i zjedzone