rozgrzewa. Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki - papryczka chili - 1 duża lub 2 małe cebule, - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) - 1/2 kg pieczarek, - 2-3 ząbków czosnku, - 2 liście laurowe, - kilka ziaren ziela angielskiego
Aromatyczne Podróżemalaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką
Aromatyczne Podróżejajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 50 g cukru ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej) przygotowanie Wykonanie: Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki
Aromatyczne Podróżechciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy
Aromatyczne Podróżeminutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej
Aromatyczne Podróżekilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie
Aromatyczne Podróżeoczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania
Aromatyczne Podróżeziele angielskie Wszystko razem zagotować. Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut
Aromatyczne Podróżeodparowuje sok z truskawek dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików. dżemu nie musimy już pasteryzować
Aromatyczne Podróżewarstwami na ok. 6 godzin- odlać wodę. Następnie po 6 godzinach zalać przygotowaną zalewą i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach przekładać ogórki do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować ok. 5 minut
Aromatyczne Podróżedetale. Diabeł, jak to często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego
Aromatyczne Podróżeprzykrycia. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach
Posadzone i zjedzonepszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Nadzienie: 0,5 słoika płatków róży w cukrze Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić
Posadzone i zjedzonegdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem. * ja jabłka w słoju przycisnęłam miseczką ** w upale, jaki mieliśmy do niedawna, u mnie fermentacja trwała trzy tygodnie. *** ja przelałam do słoika, z którego łatwo jest mi brać łyżką ilość octu potrzebną do płukanki
Posadzone i zjedzonedawniej . Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka
Posadzone i zjedzone