każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz po kawałku chrzanu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie,zalewamy pomidorki. Przez ok 4 dni pomidory trzymamy w zakręconych słoikach w temp pokojowej, po tym czasie wynosimy do piwniczki
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem) - ser feta około 2 łyżki kosteczek - kilka czarnych oliwek
SMYKWKUCHNImasła 6 żółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować
kruche babeczkiBardzo prosta sałatka. Wbrew pozorom łagodna w smaku. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Składniki: -słoik papryki konserwowej -20 dag żółtego sera -2-3 ogórki kiszone -4-5 jajek ugotowanych na twardo -2 cebule -mały słoiczek majonezu -pieprz, sól do smaku Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski. Jajka i ogórki pokroić
Kulinarne przemysleniapodałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy
Gotowanie i blogowanieOgródki obrodzily we wspaniałe cukinię ,warto więc zacząć robić przetwory o raz obiady z cukinią wroli głównej.Dziś polecam zrobienie pysznego lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam. Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaki ugotowane w mundurkach , obrać. 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowane 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 Cebulę 3-4 ogórki konserwowane 1 łyżeczka musztardy 1 słoik majonezu 4 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , cebulę , jajka i ogórki pokroić drobno w kostkę. drobno posiekać w kostkę.Wszystkie pokrojone warzywa oraz odcedzony groszek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić przez maszynkę i wymieszać z solą. Przełożyć do słoików lub kamiennego garnka i przenieść w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniadużym garnku. (Ząbki czosnku przekroić na połowę.) Do gorącej zalewy przełożyć warzywa i całość chwilkę podgrzać, aby wszystko zrobiło się ciepłe. (Nie gotować!) Sałatkę (z zalewą) przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 minut
Di gotujeprezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy na płaty grubości około 1 cm. Sznycle
Podróż w kulinariabieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki, wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe. Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe ( małe ) , tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy. Ogórki
Przepisy i porady kulinarneskropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć
Monia miesza i gotujeWyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu
Moje domowe kucharzeniedniach. W lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodni. Po zużyciu mięsa tłuszcz należy stopić i przecedzić. Można go przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez
Stare Garyrano około 2 godzin i wieczorem około 1 godziny lub za jednym razem około 3 godziny. Jeśli ktoś lubi słodsze dżemy można jeszcze dosłodzić. Gorący dżem rozlać od wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować. Smacznego
talerz przyjemności