Przepis na ogórki jak dla mnie dość dziwny ponieważ z gigantyczną ilością cukru, ale wszystko jest dla ludzi. Z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików 0,5l. Czytaj więcej
Pychotkaaaakurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki jagód w syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej
mojewypiekiinietylkokwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej
słodki bratekdodatek do kremu z cukinii. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W oryginale była to zwykła ciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć. Składniki: 1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy
Kuchnia w czekoladzieszklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy -1/2 puszki grodzku konserwowego - 1/2 opakowania sera fety - 1/2 pęczka szczypiorku - 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju dressing: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, sól, sok z cytryny, pieprz Szynkę, fetę i pomidory kroimy w kosteczkę, kaszę i groszek dobrze odcedzamy. Wszystkie składniki
SMYKWKUCHNIpush({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować wodę z solą, włożyć ogórki i gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać
Tradycyjna Kuchniawarstwami przemiennie w dużej misce. Zrobiłam zalewę z wody i soli . Zalałam nią ogórki Pozostawiłam w tej zalewie na około 1 godzinę. Odcedziłam. Do wyparzonych słoików wkładałam mieszankę ogórkowo-paprykową i zalałam zalewą octową . Zamknęłam słoiczki i pasteryzowałam ok. 3-5 minut (od zagotowania wody). Słoiczki dokręciłam i... gotowe Zróbcie, jeśli nie znacie
Kuchnia u Krysiżeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około 15-20 minut. Słoiczki dokręciłam i... gotowe. Jeśli lubicie sałatkę z ogórków to polecam taką właśnie w słodko - kwaśnym sosie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysiczasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę. Na koniec dodałam 1 łyżkę soku z cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące. Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam Was do zrobienia domowej skórki smażonej. Przekonacie się
Kuchnia u Krysipłynu. Czas gotowania zależy od tego czy chcemy mieć gęsty przecier czy rzadszy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Zostawiłam na gazie na 1,5 godziny. Do wyparzonych słoików przełożyłam gorący przecier i wstawiłam do pasteryzowania na 20 minut. Gotowe słoiczki (4 szt. po 300 ml) powędrowały do spiżarni. Smak przecieru można urozmaicić dodając na początku
Kuchnia u Krysikaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego 70 g rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki
Kuchnia u Krysikilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Zrobiłam kolejne smaczne śledzie
Kuchnia u KrysiSezon na przetwory w pełni... mnie już się kończą słoiki i miejsce w piwnicy... a jeszcze nie zaczęłam rozgrywki z pomidorami :) Jeśli w waszych ogrodach i na działkach obrodziło plonem i nie wiecie co z nim zrobić zapraszam na do mnie po inspirację --> klik
Pyry na Gazmałym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki pomarańczowe i żelatynę.Można też dodać skórkę z pomarańcza.Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść