średnich) kawałek pora 1 torebka białego barszczu 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo: 2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka
Di gotujeBardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki: młoda botwinka Sposób przygotowania: 1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki. 2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody. 3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki
Kuchnia domowa Aniprogramie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy) . Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią
Smaczne Zdrowetablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej
Martyna Cooksteraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinne akcesoria do picia koktajli. Teraz, w okresie letnim jest spory wybór buteleczek, słoiczków i akcesoriów w sklepach internetowych i stacjonarnych w naprawdę dobrych cenach. Zawsze można kupić słoiki, które będą przeznaczone pod koniec lata na przetwory lub kupić desery w sloiczkach, które później przeznaczymy na letnie napoje - te na zdjęciu są właśnie po hiszpańskim deserze. Ważne, aby przy
Moja smaczna kuchniajest ziemniaczana sałatka, rodem z Niemiec - Kartoffelsalat! Jest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek szczypiorek 4 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy
Taste Therapyogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji ( ja nakładam odrobinę na talerzyk i jeśli po chwili stężeje wówczas przestaję smażyć). Konfiturę przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy 10 minut
Zainspirowana w kuchnicytryny Wykonanie: Gruszki umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w grube plastry, następnie chwile podgotować w dużej ilości wody. Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym (można lekko posolić). Do wyparzonych słoików włożyć plastry gruszek(jeżeli mają twardą skórkę możemy je obrać) dodać przyprawy według uznania, wlać słodką zalewę (gruszki muszą być przykryte). Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut
Tradycyjna Kuchniazbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki. Większe kawałki pomidorów kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka. W słoiku lub innym pojemniku układamy warstwowo śledzie, cebulę i pomidory. Oba oleje mieszamy razem, dodajemy zioła i pieprz. Zalewamy śledzie, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej
Czerwona Porzeczkażeby nic się z nimi nie stało. Są genialne na kanapkę, piknik i jako przystawka do obiadu. Jeśli nie macie kamionkowego dzbana z Kazimierza Dolnego, możecie oczywiście użyć np. słoika. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKdłońmi uformować kulki, które później atrakcyjnie wyglądają w każdej sałatce II. Zioła należy wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie otoczyć nimi serowe kulki III. Następnie kulki układamy w słoiku, dodajemy papryczkę i liść laurowy. Całość zalewamy olejem rzepakowym / oliwą. Ser przejdzie aromatami po upływie dwóch dób. Im dłużej przebywa w zalewie tym jest bardziej aromatyczny. Przekąskę należy zużyć przed
kawawszklanceczarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie można znaleźć bardzo dużo różnych receptur na dżem truskawkowy. W skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyWędlina z piersi indyka i szuszonych pomidorów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo zasmakował mojej rodzinie. Składniki: 800 gram piersi z indyka 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami 1 łyżka przyprawy Kebabczeta 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki peklosmaczku 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie
Bajeczna Kuchniadodatkiem szpinaku wyszła bardzo smaczna i soczysta. Możemy ją padać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab rozcinamy na duży płat mięsa, lekko
Bajeczna Kuchnia