słoik - 12348 przepisów (strona:453/824)

Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 113

temu i był z boczniaków, do dziś pamiętam ten smak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 400 g pieczarek 100 g boczniaków 2 średnie cebule 50 g posiekanych orzechów laskowych łyżka

greenscarf
Dżem truskawkowy z miętową nutą 87

własnych upodobań smakowych i słodkości owoców. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, odlewając w trakcie nadmiar soku, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy owoce i przekładamy dżem do wyparzonych, suchych słoików. Szczelnie zamykamy suchą przykrywką (gwinty też muszą być powycierane, jeśli się zabrudziły przy nakładaniu) i pasteryzujemy. W wodzie około 15-20 minut, w piekarniku 40-45 minut w 120 stopniach (wkładamy

Kolorowy Przepisownik
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 128

zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość ) 3 ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem. 120

Składniki : 1 litrowy słoik płatków róży bez białych końcówek 1 szklanka naturalnego, płynnego, jasnego miodu 0,5 l spirytusu 2 szklanki wody sok z 1 cytryny Sposób wykonania :   P łatki róży wsyp do makutry, dodaj sok z cytryny i utrzyj na miazgę drewnianą pałką. Następnie przełóż do słoja, zalej wrzącą wodą , słój szczelnie zamknij i odstaw do następnego dnia

Przepisy i porady kulinarne
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 153

głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą się swoją obecnością gdzieś

I tu będę miała takie te
Sernikowa owsianka z truskawkami 208

Owsianka bardzo często gości u mnie na śniadanie. Przeważnie występuję w postaci nocnej ze słoika , ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis  Jedz zdrowo żyj zdrowo  na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem

Fabryka pomysłów
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i fetą 145

smażę na patelni. Ważne aby dość cienko go rozbić, żeby dobrze się usmażył z obu stron. Poniżej podaję składniki dla dwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi

Bullio
Buraczki z kapustą 156

buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą. Całość przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut

Di gotuje
Ogórki z marchewką w zalewie octowej 223

Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew obieramy. Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowy - 100% naturalny 98

truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor. Ja tak właśnie "przyspieszam" :) Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką. Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45 minut w 120 stopniach

Kolorowy Przepisownik
syrop z płatków róży 178

płatków róży 200 g cukru sok z 1/4 cytryny 250 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Płatki róży przepłukujemy, osuszamy i wkładamy do słoika. Całość zalewamy ciepłym syropem. Mieszamy, zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia, zlewamy syrop różany, przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Możemy dodatkowo za pasteryzować. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 108

wiem, jak u Was, ale u mnie zostało sporo niewykorzystanych przetworów z poprzedniego roku, a tu zbliża się sezon na tegoroczne owoce i warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowo-owsiana strucla z dżemem, czyli jesteśmy przed wypłatą. 165

czyściłam spiżarnię i sypnęłam około 150 owsianej, 100 żytniej 100 g płatków owsianych 350 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka: 50 g miękkiego oleju kokosowy 50 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju

greenscarf
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 135

średnich)   kawałek pora 1 torebka białego barszczu   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka

Di gotuje
Mrożona botwinka 200

Bardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki: młoda botwinka Sposób przygotowania: 1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki. 2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody. 3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki

Kuchnia domowa Ani