Smaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy
Bajeczna Kuchniażytniej i 50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest idealny, aby upiec na nim chleb. Musimy jednak pamiętać, aby słoik na zakwas był czysty (najlepiej wyparzony) i aby mieszać go czystą, najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nie musimy się obawiać, że któregoś dnia zaskoczy nas randka naszego zakwasu z sympatyczną
Jacob Tasteszapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy i pieczemy około godziny w 180 st.C. Co 20 minut mieszamy. Warzywa powinny się rozpaść. Całość miksujemy/blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy
Dzieje kuchennej Wiewiórywww.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z miodem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkasposobami, tak żeby móc porównać. Miałem też dylemat ile cukru dodać. I problem taki sam jak powyżej: jeżeli spieprzę to powtórka dopiero za rok. Niedobrze...Zatem nastawiłem aż 5 słoików tej nalewki, któryś na pewno będzie dobry :) Zacząłem od 200 g cukru i w każdym słoju o 50 g więcej: 250, 300, 350 i 400 g. Dwa ostanie słoje zrobiłem
Marder&Marder Manufactureróży nadal ucierając do skończenia składników Uzyskaną masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i trzymać w lodówce.ps. wszystko robione w warunkach polowych na wczasach...makutra pożyczona z ośrodkowej kuchni,słoik tez dostałam od przemiłych Pań kucharek ,a reszta we własnym zakresie ...Grunt ,że róża zbierana na wydmach
w mojej kuchniwymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki z rumem i zagotować. Z cytryn wycisnąć sok, połączyć z syropem. Pomidorki przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniaprzypraw kardamonem. Mieszaj często, gotuj bez przykrycia. Nakładaj do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Moja rada: Jeśli chcesz możesz na koniec przed włożeniem do słoika zmiksować konfiturę na gładką masę. Ja tego nie robię, bo wolę czuć kawałki owoców. Jedz na bułce, samą lub z dodatkiem jogurtu czy serka wiejskiego. Smacznego
Zasmakuj Kuchniteż oddech i nada wodzie dużo aromatu. Składniki: owoce granatu mięta cytryna imbir woda Przygotowanie: Okołu 20 ziarenek granatu, które delikatnie naciskamy, aby puściły sok i wrzucamy do naszego słoika lub butelki. Dodajemy liście mięty, kilka plasterków cytryny i kilka plasterków imbiru.Możemy tak przygotowaną wodę zalewać 3-4 razy zanim straci smak. A jaka jest wasza ulubiona detox water
PaleoLifeTulipan pochylił czoła przed tym, co na stole stanęło. Chłoniemy świat wszystkimi zmysłami. Tu i teraz. Fale Dunaju z Wiśniami fot. Izabela Magdalena Składniki na ok. 24 sztuki: 1 słoik wiśni (ok. 720ml) - wybierzcie wydrylowane, żeby przez pestki nikt zębów nie stracił;) 300 g masła 250 g margaryny 275 g cukru 5 jaj 300 g mąki 3 łyżeczki proszku
Kuchnia smakówlodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku, vegeta (kto ma, to domowej roboty) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę
Kuchnia smakówKrainy Szczęścia prezentuję Wam dziś proste i szybkie danie, którego nauczyła mnie babcia: fot. Izabela Magdalena Kluseczki z miseczki 3 jajka ok. 2-3 szklanek mąki mleko szczypta soli słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski
Kuchnia smakówjadło w zapamiętaniu zupę. Zupa, ziemniaki, trochę jajka. Lub najpierw zupa, potem ziemniaki i jajko. Lub: zupa i ziemniaki, a później jajko i czasami ogórek kiszony, pośpiesznie wyłożony ze słoika. Potajemnie wymieniane uśmiechy i mrugnięcia okiem. Jacy my byliśmy wtedy szczęśliwi. Życzę Wam takiego szczęścia i takich obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody
Kuchnia smakówsię rozpadną. Do jabłek dodaj zmiksowane kiwi, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki dobrze zakręć wieczkami i ustaw do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je także pasteryzować przez 10-15 minut, aby mieć pewność, że się nie popsują. Przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu
Przepisy i porady kulinarne