słoik - 12348 przepisów (strona:446/824)

Gofry z kaszy jaglanej 122

Sezon przetworowy w pełni. Właśnie robiłam trzeci kurs do spiżarni z koszem wypełnionym słoikami i butelkami z różnymi pysznymi rzeczami, kiedy moim oczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry

Wrzosowa Polana
Ogórki kanapkowe w kurkumie 183

szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 152

Składniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo ​​lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła   Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić

w mojej kuchni
Tarta na spodzie Oreo z borówkami 144

tarte wylać delikatnie zastygającą galaretkę. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce do schłodzenia. P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away” w słoiku. Ułożyłam na spodzie kolejno ciasteczka Oreo, masę mascarpone, owoce i wszystko zalałam galaretką wygląda okazale

Ania i Marcin gotują
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 133

cukru pudru (1 do żółtek, 1 do białek) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2,5 kg jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru

Kulinarna (nie)codzienność
Sałatka z marynowanej papryki. Sałatka paprykowa szybka imprezowa i grillowa. 484

przerwie i zapraszam na bardzo szybką w wykonaniu i super smaczną sałatkę z marynowanej papryki. Sałatka świetnie pasująca na wszelkiego typu imprezy typu domówki, czy grill. Polecam:) Składniki - słoik papryki marynowanej ( u mnie firmy ORZECH ) - 25 dkg sera żółtego w kawałku  np. gouda, ementaler itp - 1 cebula - 4 jaja ugotowane na twardo - szczypiorek ( opcjonalnie ) - majonez ( u mnie kielecki firmy

Kuchnia z widokiem na ogród
Pleśniak z babcinego zeszytu 188

szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder  sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów **  *     - jeśli chcesz

Garniec Magalie
Nalywka ze czornych jagōdkōw (Nalewka z czarnej porzeczki) 124

telewizorym Smacznego i na zdrowie 1 przygotowywać 2 lat 3 wstecz 4 wciągnęła 5 namówiłem 6 wydaje 7 koleżanki 8 kolor 9 opowiedzenia 10 wódki 11 Polacy 12 dużego słoika 13 przypomni 14 zlejcie 15 butelki 16 wierzchu 17 posypcie 18 karmić 19 kierownicą Artykuł Nalywka ze czornych jagōdkōw (Nalewka z czarnej porzeczki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
SYROP LIPOWY 119

nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W moim domu każdego roku suszy się duże iloci tego kwiatu. Suszony kwiat przechowuję dobrze zamknięty w słoikach w piwniczce. Z części wykonuję taki syrop który posiada takie same właściwości jak suszony kwiat, tyle że jest już gotowy do spożycia. Można pić taki syrop samodzielnie, można dawać

Z Majeczką w kuchni
Żeberka w sosie barbecue 113

danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów. Składniki: 1 ½ kg żeberek ( paski ) Sól Pieprz Sos barbecue – mały słoik ( wielkość szklanki ) Bulion około 300 - 400 ml olej Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony

Smaki Ewy
Nalewka truskawkowa na miodzie 106

nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby pozbyć się truskawek, nie będą nam już potrzebne. Do nalewu dodajemy miód, przelewamy z powrotem do słoika, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania na co najmniej 3 miesiące. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z kolorowym makaronem 140

Szybka i smaczna sałatka z kolorowym makaronem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Można ją przygotować na kolację lub przyjęcie rodzinne. Składniki: 250 gram kolorowego makaronu świderki 250 gram szynki 1 słoik marynowanych pieczarek Ole! 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 puszki fasoli białej Pęczek szczypioru 5 łyżek majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy

Bajeczna Kuchnia
szybkowar-porzeczkowo-jabłkowy dżemik... 186

spuści ciśnienie, odlać nadmiar soku (będzie po rozcieńczeniu z wodą do picia), pałką blendera zmiksować owoce, wsypać żelfix i gotować z 2 minuty mieszając dżem nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić do wystudzenia na denkach, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem jest pysznie słodko-kwaśny...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem agrestowy z skórką cytrynową 138

ogniu razem z cukrem i skórką otarta z dwóch cytryn do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30-40 minut). Dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku w 100stopniach C słoików. Zakręcamy

Pyry na Gaz
SOK Z CZERWONEJ PORZECZKI 90

przesyp cukrem i zostaw na około 2 godziny (owoce puszczą soki) Następnie wstaw garnek na gaz i gotuj na małym ogniu.  Gorący sok przelej do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj około 20 minut. Smacznego

Kukuleczki