słoik - 12348 przepisów (strona:446/824)

Bieszczadzkie smaki - część I 183

aromat miodu podobny jest do syropu klonowego – jest pyszny. Po degustacji – nie tylko zresztą miodu i długiej, ciekawej rozmowie z właścicielem o produktach i kulinariach, zaopatrzeni w kilka słoików miodu ruszamy dalej. Kolejny przestanek to Wetlina. Tu zwiedzamy najmniejszą rzemieślniczą wędzarnię jaką w życiu widzieliśmy. A Wydawało nam się, że już sporo widzieliśmy. Ta rozpoczęła działalność 6 grudnia 2013 roku

królestwo garów
Pianka z wiśniami w spirytusie 193

truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni w spirytusie  250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy

W Moim Magicznym Domu
Cukier lawendowy 112

zerwanej) Przygotowanie: Potrzebny Ci będzie moździerz, ale na upartego moździerz użyć blendera, Około 2 łyżek cukru utłucz w moździerzu lub zblenduj. Dodaj do pozostałego cukru. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, bo cukier dzięki olejkom eterycznym zawartych w lawendzie będzie lekko wilgotny. Nie łudźcie się, lawenda zszarzeje     Artykuł Cukier lawendowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 128

bardzo małym ogniu do momentu, aż truskawki zupełnie się rozpadną. Często mieszamy żeby nic się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy i przekładamy gorące do słoików. Ustawiamy je do góry dnem do wystudzenia. Z tych składników wyjdzie około 1 litr konfitury. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 131

kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką na sitku o  grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć

Monia miesza i gotuje
konfiturowa galaretka z wiśni 124

następnie wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę

Miód i pieprz
Różyczki z ciasta francuskiego (z mortadelą i sezamem) 116

zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka.   1 płat ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)   Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem

Di gotuje
"Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja 225

pustym żołądkiem (groziłoby to absolutnym zaślinieniem stronnic). Wszystkie napoje wydają się nie tylko interesujące smakowo, ale również pociągają wizualnie – wymyślne słomki, kolorowe dodatki, fantazyjne szklanki czy modne ostatnio słoiki oraz strojne otoczenie, sprawiają, że już podczas samego tylko wertowania albumu ma się wrażenie uczestniczenia w jakimś rodzaju wyszukanego drugiego śniadania czy poobiedniego deseru. I bez znaczenia wydaje się fakt

Życie zamknięte w smaku
Konfitura wiśniowa z lawendą 129

dlaczego opitoliłam jej lawendę. Musiałam dzielnie walczyć z pszczołami i wszelkiego rodzaju bąkami, no ale skoro nie jem miodu, to muszą być wyrozumiałe i się dzielić. Składniki na 5 słoików 200 ml : 2,5-3 kg wydrylowanych wiśni 400 g cukru 30 g kwiatków lawendy Przygotowanie: Wlej do dużego garnka o grubym dnie 100 ml wody i rozpuść w niej

greenscarf
SAŁATKA PO PROWANSALSKU 159

polecić sałatkę na bazie fasolki szparagowej,wędzonej szynki ,czerwonej fasoli i ciecierzycy.   10dag.zielonej fasolki szparagowej sól morska puszka odcedzonej fasoli czerwonej 4 rzodkiewki jajko na twardo mały słoik ciecierzycy odcedzonej plaster szynki wędzonej   Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka zmielonej gorczycy 1 łyżka śmietany kremówki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie,odstawić.Szynkę kroimy bardzo drobno ,rzodkiewki myjemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 148

omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa z ogórków małosolnych z ryżem 137

rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj 4 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków małosolnych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 127

kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik około 720 gram 2 marchewki Ok. 200   gram szynki wędzonej ( można dodać różne ) Pomidory krojone z puszki Pieprz Bulion ½ l Wykonanie: Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba

Smaki Ewy
Wiśniówka, nalewka wiśniowa z miętą 256

rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlewamy po 6 tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące.  3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów

Apetyczna babeczka
Szybkie ciasto z wiśniami 125

Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli). Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem

greenscarf