słoik - 12348 przepisów (strona:437/824)

Sałatka ogórkowa Gyros - na zime 183

czosnek zmiażdżyć i dodać wszystko do ogórków oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 5-6 godzin, w między czasie przemieszać kilka razy, następnie przełożyć wraz z zalewą do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Jadło i czytadło
ogórki z papryką i curry 254

sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Domowy Smak Jedzenia
Ryż z kurczakiem po azjatycku 179

Składniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku

czarrna od kuchni
Dżem z cukini cytrynowy 104

cytryny i sok z całej cytryny, gotujemy aż odparuje ok półtora litra płynu, miksujemy na jednolitą masę , dodajemy galaretki i mieszamy aż galaretka się rozpuści, natychmiast nakładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem

Gotowanie jest łatwe
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 142

garnku, będzie trwała dłużej, po powierzchnia do odparowania jest mniejsza. Masy powinno ubyć podczas smażenia połowę.  Przed nałożeniem konfitury do słoiczków, wyjmij laskę wanilii i gwiazdy anyżu. Słoiki powinny być wyparzone wrzątkiem i idealnie suche (najlepiej nastawić je na intensywny program w zmywarce). Gorącą konfiturą nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy

SMYKWKUCHNI
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) 155

cukier, wanilię i goździki, gotuję aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do zalewy wrzucam cukinię, doprowadzam do wrzenia i gotuję max. 5 minut. Gorącą cukinię razem z zalewą przekładam do słoików i zakręcam. Pasteryzuję 5 minut. Z podanych proporcji przygotowałam 7 słoiczków mniej więcej

babka w formie
Pyszna nalewka jagodowa o lekkim posmaku wiśni 213

Wiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zalać spirytusem, zakręcić słój. Odstawić na miesiąc, co kilka dni potrząsnąć słoikiem. Po miesiącu zagotować wodę z cukrem, cukier musi się rozpuścić. Zdjąć szumy z góry i zostawić aż ostygnie. Spirytus zlać z owoców, lekko można przydusić owoce, żeby wszystko wydobyć. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Łemkowskie homiłki 94

układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone). Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce. Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Całuski 218

pieczenia można wydłużyć maksymalnie do 15 min, ale trzeba pilnować, by za bardzo ich nie przypiec. Przechowywanie: Jak tylko ciasteczka wystygną, chowamy je do szczelnego pojemnika, może to być słoik, puszka lub foliowy woreczek ze strunowym zamykaniem. Ważne, żeby jak najbardziej ograniczyć dostęp powietrza, pod wpływem którego miękną. Miód ma bowiem właściwości higroskopijne, więc ciasteczka na nim upieczone chłoną wilgoć

Ratunku obiad
przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę 165

nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy.  Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden

babka w formie
Przecier ogórkowy 179

przełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić na tydzień do ukiszenia. Słoiki najlepiej ustawić na jakimś ręczniku bo podczas kiszenia zalewa może wyciekać. Po tym czasie słoiczki można odstawić do spiżarni. Z tej ilości ogórków wychodzi ok 6 słoiczków takich

Monia miesza i gotuje
Dżem cytrynowy z cukinii 184

małym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki i żelatynę.Można też zetrzeć  skórkę z cytryny .Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym 194

grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku.  składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie 1 bakłażan 1 cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki rozmarynu sól morska pieprz oregano

Stare Gary
Ketchup z cukinii. 164

pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chutney jabłkowy do słoików na zimę 126

obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka , zalać octem, posypać cukrem, przyprawami i mieszając gotować bardzo powoli przez 35 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia