Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 275dodatkiem szpinaku wyszła bardzo smaczna i soczysta. Możemy ją padać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab rozcinamy na duży płat mięsa, lekko
Bajeczna Kuchnia
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 189zagotować. Gotować ok. 5-7 minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Gołąbki alla bigos. 231długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Ogórki małosolne na sucho 364wychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki drobiowe ze szparagami 237roladki ze szparagami są idealne na uroczysty obiad. Ładnie się prezentują po przekrojeniu i w dodatku możemy je przygotować o każdej porze roku. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób
Bajeczna Kuchnia
Sałatka z marynowaną cebulką 240Smaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy
Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni 362żytniej i 50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest idealny, aby upiec na nim chleb. Musimy jednak pamiętać, aby słoik na zakwas był czysty (najlepiej wyparzony) i aby mieszać go czystą, najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nie musimy się obawiać, że któregoś dnia zaskoczy nas randka naszego zakwasu z sympatyczną
Jacob Tastes
Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 223zapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy i pieczemy około godziny w 180 st.C. Co 20 minut mieszamy. Warzywa powinny się rozpaść. Całość miksujemy/blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie 199www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z miodem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczka
Nalewka z rabarbaru 375sposobami, tak żeby móc porównać. Miałem też dylemat ile cukru dodać. I problem taki sam jak powyżej: jeżeli spieprzę to powtórka dopiero za rok. Niedobrze...Zatem nastawiłem aż 5 słoików tej nalewki, któryś na pewno będzie dobry :) Zacząłem od 200 g cukru i w każdym słoju o 50 g więcej: 250, 300, 350 i 400 g. Dwa ostanie słoje zrobiłem
Marder&Marder Manufacture
Aromatyczne płatki róży ucierane z cukrem 191róży nadal ucierając do skończenia składników Uzyskaną masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i trzymać w lodówce.ps. wszystko robione w warunkach polowych na wczasach...makutra pożyczona z ośrodkowej kuchni,słoik tez dostałam od przemiłych Pań kucharek ,a reszta we własnym zakresie ...Grunt ,że róża zbierana na wydmach
w mojej kuchni
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 153wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki z rumem i zagotować. Z cytryn wycisnąć sok, połączyć z syropem. Pomidorki przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchnia
Fale Dunaju z Wiśniami 166Tulipan pochylił czoła przed tym, co na stole stanęło. Chłoniemy świat wszystkimi zmysłami. Tu i teraz. Fale Dunaju z Wiśniami fot. Izabela Magdalena Składniki na ok. 24 sztuki: 1 słoik wiśni (ok. 720ml) - wybierzcie wydrylowane, żeby przez pestki nikt zębów nie stracił;) 300 g masła 250 g margaryny 275 g cukru 5 jaj 300 g mąki 3 łyżeczki proszku
Kuchnia smaków
Warzywne leczo z naleśnikami 158lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku, vegeta (kto ma, to domowej roboty) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę
Kuchnia smaków