słoik - 12348 przepisów (strona:434/824)

Domowy keczup pikantny 99

chwilkę mieszać. Dolać ocet, wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów

Kuchnia Pokoleń
Malinowa tarta 142

mnie bardziej aromatycznych owoców nad maliny. Barwą, smakiem i zapachem kuszą latem, a potem są jego wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy

mojewypiekiinietylko
pomidory z dehydratora i piekarnika 147

dzieła! Składniki 5 – 6 kg pomidorów olej do zalania 3 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonego tymianku 1½ łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku na słoik Wykonanie w dehydratorze Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory w tej wodzie

w mojej kuchni
Grillowana cukinia w oleju 124

dużej miski. W misce skropić olejem i solidnie oprószyć czubrycą. Tak przygotowaną cukinię grillować z obu stron na patelni grillowej lub grillu. Następnie wystudzoną ugrillowaną cukinię przełożyć do słoika. Pomiędzy plastry cukinii włożyć czosnek pokrojony na pasterki. Całość zalać olejem tak aby dobrze przykrył cukinię. Odstawić do lodówki na ok 24 godziny. Taka cukinia jest pyszna na przekąskę lub jako

Monia miesza i gotuje
Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami. 195

także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!   GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KETCHUP DOMOWY POMIDOROWO - PAPRYKOWY 181

ponownie zagotować dodając wszystkie przyprawy. Czas gotowania ketchupu zależy od tego jak  gęsty ma by ć, im dłużej będziemy gotować tym ketchup będzie gęstszy. Gotowy ketchup przelać do słoików, i praktycznie po wystudzeniu jest gotowy do spożycia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sos z pieczonych pomidorów bez obierania 192

następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot
Leczo z cukinii, pycha 145

Zawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka

Kuchnia Pokoleń
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 81

kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków

Zrób to smacznie
Pyszny i zdrowy sok z aronii ! 125

koniec gotowania wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z cytryny ( uważaj, aby nie było pestek z cytryny ! ), wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Gorący sok rozlej do małych słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu nie dłużej niż 1 rok.   Jeśli zrobisz sok z aronii z tego przepisu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 143

smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.    P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   P odawaj z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Sos cukiniowo-paprykowy 98

minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 169

dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać

Swojskie jedzonko
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 141

trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki

zadanie-gotowanie