również łyżką do małych słoiczków (renklody są bardziej soczyste niż węgierki i powstaje z nich dużo rzadsza konsystencja, z tego też powodu dłużej trzeba je gotować). Przekładam do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry nogami. Tak podsumowując jeszcze przygotowywanie tych trzech rodzajów dżemu stwierdzam, że: - renklody : powstaje z nich baaardzo słodki i aromatyczny dżem, są to śliwki
Wielopokoleniowomąki pszennej, 2 łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy
Moniki Smakołykijest je potem kroić. Tak więc, dla ciach z owocami, robię odstępstwo od smarowania blach, której czynności nie ukrywam nie lubię Jako wsad jabłkowy możecie użyć gotowych jabłek ze słoika, lub też przygotować je szybko sami. I też wygląd i konsystencja Waszej części jabłkowej, może być dopasowana do Waszych upodobań. Jedni wolą papkę – jabłka prażone. Ja preferuję częściową papkę
Mieszam w Garnkuskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz wykonanie: Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaciastek kakaowych 100 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego 5 jajek 1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej średni słoik wiśni w syropie, odsączonych Wierzch: 500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%) 2 fixy do śmietany 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać
Czerwień i błękitSkładniki: 1 wędzone udko kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 dużej czerwonej papryki 1 słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 1/4 orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę, seler oraz ananasa odcedzić z zalewy. Seler oraz ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Udko pozbawić kości i pokroić. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki
Moja Galeria Smakuowocowa, wyczuwalny jest kardamon i orzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub... (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:) Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów: - wiesz co jesz, - dodajesz składniki i przyprawiasz wedle uznania, - jest zdrowa, a słodycz zawdzięcza samym naturalnym składnikom, - jest prosta w przygotowaniu
Zasmakuj Kuchnioniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen
Food Squareszklanki) 1/2 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Potrzebujemy naczynia (ponad 0,5 litrowego), które można podgrzewać w mikrofali (może być np. żaroodporny słoik). Masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia. Nastawiamy mikrofalówkę na małą moc i rozpuszczamy (moc musi być mała – inaczej masło wybuchnie, warto też robić to w turach
Poezja smakunich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek. Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugalaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp. 120st C pół godziny
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 słoik fasolki po bretońsku Pamapol 1 puszka ciecierzycy 3 dorodne pomidory 1 cebula 20 dkg wędliny sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, chili świeże zioła, estragon i … Czytaj dalej Fasola z ciecierzycą w pomidorach
czarrna od kuchnipiekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez około 20 minut – aż całość lekko zbrązowieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną granolą łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku
Jacob Tasteskróluje w nim przede wszystkim mięta. Uwielbiam jej zapach i smak, dlatego mam jej kilka odmian i używam na bieżąco do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoiku na zimę i przygotowałam cukier miętowy. Będzie smacznym, i aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, dań na słodko i herbaty. Cukier miętowy Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia Składniki
Kulinarne przygody GatityWspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie. Składniki 1 kg miąższu z arbuza 500 g cukru 250 ml wody 1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty