słoik - 12348 przepisów (strona:429/824)

Śliwki z cynamonem 181

minut (od czasu jak na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza), wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia. I ponownie wszystkie czynności powtarzamy, wyjmujemy cynamon, a śliwki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia

Czary - gary w kuchni
Ogórki konserwowe z płatkami chili do słoików na zimę 118

ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 (nie obieramy ze skórki). Wkładamy je ciasno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku i posypujemy płatkami chili. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Zalewamy nią przygotowane ogórki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut

Marder&Marder Manufacture
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 89

marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka ) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków

Di gotuje
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 366

delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik  dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta  +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka

RAROSSA
Pomidorowe love pasta z pomidorów 153

warunek konieczny! Składniki: 300 gramów ketchupu 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 30 gramów parmezanu 20 gramów płatków migdałowych duża garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Ketchup przełóż ze słoika na patelnię, podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż ketchup odparuje do konsystencji lekkiego koncentratu. Odstaw do ostygnięcia.  Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.   Do misy

Garniec Magalie
Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami 143

szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia.  2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy

Szefowa kuchni
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 167

pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli

Apetyczna babeczka
Mus brzoskwiniowy z malinami 85

jest zbyt lejący to wystarczy przelać go do garnka i pogotować, dzięki temu część wody z niego wyparuje i stanie się bardziej gęsty. Wtedy gorący mus nakładamy szybko do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zakrętki powinny ładnie złapać i zassać się - wtedy można pominąć proces pasteryzacji

Mania Wypiekania
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 146

się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk

greenscarf
Maliny w soku własnym 463

rozpuszczał. U mnie malinki stały dobę. Następnie maliny razem ze sokiem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z kg malin wyszło mi 5 słoiczków o pojemności

Monia miesza i gotuje
Sałatka z buraków i papryki 144

tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w półtalarki , paprykę w paseczki. Przygotować zalewę, wrzucić cebule i paprykę , gotować pod przykryciem ok 5 min, dodać buraki, zagotować i nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i okryć kocykiem, pozostawić do zupełnego wystudzenia

Gotowanie jest łatwe
Papryka marynowana 84

soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików,  dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować

Gotowanie jest łatwe
Mus z malin 406

minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy przez sito. Do przetartej may dodajmy cukier i całość gotujemy 30 minut. Mus przelewamy do  słoików (moje o pojemności 200 ml)  i pasteryzujemy 25 minut

Delicious Titbits
Dżem z jarzębiny 139

cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas przemieszać owoce w garnku, by nic się nie przypaliło. Gorący gotowy dżem nakładajcie do wyparzonych i suchych słoików, zakręćcie dobrze i odwróćcie do góry dnem. Ułóżcie na ściereczce na blacie aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jabłka z galaretką do słoików 157

cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy. 3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują. Smacznego

Kuchnia domowa Ani