jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 50 g cukru ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej) przygotowanie Wykonanie: Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki
Aromatyczne Podróżechciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy
Aromatyczne Podróżeminutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej
Aromatyczne Podróżekilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie
Aromatyczne Podróżeoczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania
Aromatyczne Podróżeziele angielskie Wszystko razem zagotować. Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut
Aromatyczne Podróżeodparowuje sok z truskawek dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików. dżemu nie musimy już pasteryzować
Aromatyczne Podróżewarstwami na ok. 6 godzin- odlać wodę. Następnie po 6 godzinach zalać przygotowaną zalewą i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach przekładać ogórki do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować ok. 5 minut
Aromatyczne Podróżedetale. Diabeł, jak to często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego
Aromatyczne Podróżeprzykrycia. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach
Posadzone i zjedzonepszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Nadzienie: 0,5 słoika płatków róży w cukrze Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić
Posadzone i zjedzonegdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem. * ja jabłka w słoju przycisnęłam miseczką ** w upale, jaki mieliśmy do niedawna, u mnie fermentacja trwała trzy tygodnie. *** ja przelałam do słoika, z którego łatwo jest mi brać łyżką ilość octu potrzebną do płukanki
Posadzone i zjedzonedawniej . Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka
Posadzone i zjedzonesłodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany by nieco odpocząć od korniszonów. Czytaj więcej
Wiem co jemgodzinę, dodając pod koniec cukier migdałowy lub amaretto.. Kiedy mieszanina będzie wystarczająco gęsta i szklista, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać jeśli jest gorzkawa. Przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawić w chłodne miejsce
Czerwień i błękit