słoik - 12348 przepisów (strona:425/824)

CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA 157

godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy

Z Majeczką w kuchni
Marynowane Oliwki 128

pasują na imprezę ze znajomymi ,czy na uroczystość rodzinną , smakują naprawdę bardzo fajnie i szybko znikają z talerza . Naprawdę trzeba koniecznie spróbować , bo naprawdę są super .   Składniki 1 Słoik oliwek  2 łyżki majeranku  2 łyżki bazylia  2 ząbki czosnku Pół szklanki oliwy z oliwek  Wszystkie składniki łączymy w wygodnym pojemniku i odstawiamy na kilka godzin

Mój Smak
Tort Śmietankowy 198

litr śmietany 30 %  1 Serek mascarpone  1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy  1 Tabliczka czekolady białej  1 paczka migdałów  1 tabliczka czekolady mlecznej  1 Słoik dżemu ,bądź powideł  Wykonanie  Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach  odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy

Mój Smak
Śledzik ogórkowy 171

słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki .  Na drugi dzień są znakomite

Mój Smak
Dżem dyniowy 160

cytryny wyciskamy sok i wszystko razem rozgotowujemy.  Kiedy pomarańcze rozpadną się na drobne kawałeczki. Dodać cukier i gotować aż osiągniemy konsystencje dżemu.  Gorący dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoików, dokładnie zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia

Aromatyczne Podróże
Hummus z dyni 171

uwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować.  W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy.  Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje  nieco go zmodyfikowałam

Aromatyczne Podróże
Nalewka kokosowa 209

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać   mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać

Aromatyczne Podróże
Placek po węgiersku z gulaszem 163

rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego

Aromatyczne Podróże
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 239

malaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i  gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę.  Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki.   Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką

Aromatyczne Podróże
Brioszka z konfiturą morelową 176

jajka 370 g mąki tortowej  50 g świeżych drożdży  170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli  50 g cukru  ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej)  przygotowanie  Wykonanie:  Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki

Aromatyczne Podróże
Dżem dyniowo-jabłkowy 180

chciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy

Aromatyczne Podróże
skórka pomarańczowa w syropie 136

minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej

Aromatyczne Podróże
Sos pomidorowy 122

kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania.  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików.  5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.  Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie

Aromatyczne Podróże
Buraczki na zimę 151

oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam  maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać  przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania

Aromatyczne Podróże
Czerwona kapusta 160

ziele angielskie Wszystko razem zagotować.  Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu.  Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut

Aromatyczne Podróże