słoik - 12348 przepisów (strona:421/824)

Mus z pieczonej dyni na zimę 162

stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem na jednolity mus. Wkładamy go do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez 20-30 minut od momentu zagotowania się wody Smacznego

Taste Therapy
Konfitura winogronowa 95

połówki i usunąłem pestki. Posypałem zmielonymi goździkami, zalałem wermutem i włożyłem do garnka o grubym dnie. Winogrona zagotowałem, dodałem cukier i gotowałem ,aż konfitura zgęstniała. Czyste i ciepłe słoiki napełniłem gorącą konfiturą i szczelnie zamknąłem

R'n'G Kitchen
Przepyszny ajvar 128

papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo od 45 do 90 minut. Gorący ajvar nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Gotowe, smacznego

Aromatyczne Podróże
Przecier z pomidorów malinowych 121

godziny. Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przelewamy do garnka, dodajemy sól i dusimy na małym ogniu do momentu aż przecier będzie gęsty.Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sos pomidorowy 104

pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree. Sos przełożyć od słoików i zawekować

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto ucierane z gruszkami 194

Dziś szybka prościzna, można ją zrobić z każdym owocem.U mnie w wersji gruszkowej, z gruszkami ze słoika przepis na nie znajdziecie tu . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Dżem jabłkowy 142

zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia jabłka smażymy przez 15 minut i ponownie odstawiamy. Kolejnego dnia znowu smażymy 15 minut, a następnie gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Prościej się chyba nie da :) A dżem możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa, szarlotki, naleśników. Zresztą co wam będziemy mówić, sami

Marder&Marder Manufacture
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 120

pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Granola z truskawkami i siemieniem lnianym 151

Jeśli już tęsknicie za latem, powinniście zrobić słoik tej oto granoli. Pachnąca truskawkami, chrupiąca i pełna energii. Gwarantuję, że miseczka jogurtu z granolą wprawi Was w dobry nastrój od samego rana, a energia będzie z Was po prostu tryskać. Robicie ? Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec kilka daktyli

kolorowotorcikowo
Sernik z mascarpone 142

wekowane, tutaj 100% wiśnia Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą i gładką masę. Połowę wykładamy do formy o średnicy ok. 20 cm. Wykładamy owoce ze słoika i przykrywamy drugą połową masy serowej. Pieczemy 35 minut

Kucharzyca
NALEWKA MALINOWA 108

PRZYGOTOWANIE :  Maliny płuczemy z ewentualnych zabrudzeń,  przekładamy do dużego słoja.  W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie wlewamy do malin łącznie z wódką i spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę, owoce dokładnie wyciskamy i płyn rozlewamy do butelek. Zaletą tego trunku jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Powidła śliwkowe 161

skrócić czas gotowania, wszystko też zależy od tego jak soczyste są śliwki. Gotowe powidła przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić, wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z tej ilości śliwek wyszły mi 4 słoiczki o pojemności

Monia miesza i gotuje
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE 140

oliwie z majerankiem.   500g.filetów śledziowych 5 ząbków czosnku garść majeranku 3/4 szkl.oliwy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą.Odstawiamy do lodówki.Są aromatyczne już po kilku godzinach,ale można je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki