wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól. Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy przechowywać w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Codziennik Kuchennystopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały. Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotowanie musu malinowego: Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut. Przetrzeć maliny przez sito
Codziennik Kuchennyułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny. Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw. Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał. Pasztet podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego
Codziennik Kuchennyminut do zmacerowania. Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik KuchennyCzęsto robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej
Codziennik Kuchennylepiej! Roczna nalewka ma wg mnie zdecydowanie lepszy i dojrzalszy smak niż 3-4 miesięczna. Choć rozumiem, że niełatwo się tak długo powstrzymać...:) Na zdrowie! Pozostałe wiśnie przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (można zalać je wódką, choć nie jest to konieczne), można będzie je wykorzystać podczas przyrządzania pysznych deserów
Aromatyczne Podróżedodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchnikryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju ( ok. 2 łyżki ) Ajvar
Smaki Ewydostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest naprawdę bardzo proste i naprawdę bardzo szybkie do wykonania. Jest tylko jeden warunek: trzeba wcześniej przygotować sobie wiśnie (wydrylować), w przypadku tych świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas przygotowania skraca się do minimum. Chociaż przy świeżych ciasto smakuje o niebo lepiej. Ciasto kruche, kruszonka i migdały są już same w sobie dość słodkie, więc świeże owoce
Relaxtimechęci na robienie obiadu. W lodowce miałam klopsy z czarnej fasoli, które robiłam dzień wcześniej, dlatego ugotowałam tylko kasze bulgur, dodałam buraki ze słoika i natkę pietruszki. Taki obiad był bardzo smaczny i pożywny :) Po obiedzie jak zawsze naszła mnie ochota na coś słodkiego, a że miałam w domu winogrona
wegujemywody i gotujecie do miękkości. Marchew i pietruszkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę albo w talarki i dorzucacie do grzybów pod koniec gotowania, bo gotują się krócej. Do niewielkiego słoika wlewacie pół szklanki wody, wsypujecie mąkę, zakręcacie i robicie shake’a, którego potem przelewacie powoli do wywaru z grzybów i warzyw, cały czas go mieszając. Dzięki temu wywar zgęstnieje
GRUBY WAŁEKlniane uprażyć na suchej patelni, a następnie przestudzić. Siemię zblendować z olejem (dolewanym stopniowo, tak aby tahini nie wyszła zbyt rzadka), solą, cukrem i kminem. Gotową tahini przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Przed użyciem dokładnie wymieszać
Kuchnia Bon Appetitzawartej w nich wody. Zajęło mi to kilka godzin, ale było warto! Następnie przecierałam wszystko przez gęste sito, odrzucając pozostałe skórki i nasiona. Czysty przecier rozlałam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam 20 minut. Smak domowego przecieru jest zdecydowanie łagodniejszy a przede wszystkim pachnie i smakuje pomidorami. Polecam
Kulinarne przemysleniakostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa
Aromatyczne Podróże