CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA 192godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchni
Marynowane Oliwki 155pasują na imprezę ze znajomymi ,czy na uroczystość rodzinną , smakują naprawdę bardzo fajnie i szybko znikają z talerza . Naprawdę trzeba koniecznie spróbować , bo naprawdę są super . Składniki 1 Słoik oliwek 2 łyżki majeranku 2 łyżki bazylia 2 ząbki czosnku Pół szklanki oliwy z oliwek Wszystkie składniki łączymy w wygodnym pojemniku i odstawiamy na kilka godzin
Mój Smak
Tort Śmietankowy 231litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy
Mój Smak
Śledzik ogórkowy 201słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki . Na drugi dzień są znakomite
Mój Smak
Dżem dyniowy 194cytryny wyciskamy sok i wszystko razem rozgotowujemy. Kiedy pomarańcze rozpadną się na drobne kawałeczki. Dodać cukier i gotować aż osiągniemy konsystencje dżemu. Gorący dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoików, dokładnie zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia
Aromatyczne Podróże
Hummus z dyni 204uwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować. W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy. Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje nieco go zmodyfikowałam
Aromatyczne Podróże
Nalewka kokosowa 244fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać
Aromatyczne Podróże
Placek po węgiersku z gulaszem 204rozgrzewa. Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki - papryczka chili - 1 duża lub 2 małe cebule, - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) - 1/2 kg pieczarek, - 2-3 ząbków czosnku, - 2 liście laurowe, - kilka ziaren ziela angielskiego
Aromatyczne Podróże
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 269malaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką
Aromatyczne Podróże
Brioszka z konfiturą morelową 215jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 50 g cukru ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej) przygotowanie Wykonanie: Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki
Aromatyczne Podróże
Dżem dyniowo-jabłkowy 214chciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy
Aromatyczne Podróże
skórka pomarańczowa w syropie 165minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej
Aromatyczne Podróże
Sos pomidorowy 158kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie
Aromatyczne Podróże
Buraczki na zimę 184oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania
Aromatyczne Podróże
Czerwona kapusta 196ziele angielskie Wszystko razem zagotować. Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut
Aromatyczne Podróże