słoik - 12348 przepisów (strona:415/824)

Sałatka 4 składniki 421

pewnie każdy ma w swojej spiżarni. Jak większość moich przepisów szybko smacznie i bez roboty, ale do tego pewnie już się przyzwyczailiście. Składniki: ok. 150 g sera zółtego 1 słoik (mały) pieczarek konserwowych (pokrojonych) 1 puszka groszku konserwowego 1 por 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz, ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach

IMPRESJA SMAKU
Najlepszy schab z grilla 156

łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy składniki poprzez potrząsanie. Schab przekładamy do szklanego naczynia z zamknięciem, smarujemy marynatą, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sweet Chili Sauce 154

słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsną kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego! The post Sweet Chili Sauce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 247

szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie 181

sosny (zbieranych w maju, mają jasnozielony kolor) 5 dag cukru (mój dopisek - połowę pędów zasypałam brązowym cukrem, a drugą połowę białym) Przygotowanie Pędy bardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Najlepiej jeść je na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ketchup paprykowy. 179

połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut. Wyszło mi 6 słoiczków widocznych na zdjęciu. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Potrójnie orzechowy piernik! 110

przygotowania piernika użyłam masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe? * Artykuł sponsorowany

Poranek na słodko
Domowy paprykarz z tuńczykiem 126

wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce. (Smaki powinny się przegryźć.) (*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia - do góry dnem. Tym sposobem paprykarz nadaje się do dłuższego przechowywania

Di gotuje
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i fetą 139

smażę na patelni. Ważne aby dość cienko go rozbić, żeby dobrze się usmażył z obu stron. Poniżej podaję składniki dla dwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi

Bullio
Sałatka: pomidory, tuńczyk, oliwki, kukurydza, sałata. 132

niepotrzebnie robić sobie wyrzuty. Tylko by robić coś. Cokolwiek. W końcu: Nobody is perfect. Prosty przepis na sałatkę, której zestawienie w sporej części ogranicza się do otwierania kolejnych słoików. Całość można przygotować dosłownie w 5 minut. A jednak jest sałatka. A skoro jest sałatka, jest motywacja na kolejny dzień, by przygotować sobie kolejną. I o to w tym właśnie chodzi

MODA NA BIO
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 156

makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije

Cooking Monster
Szybkie ciasto dyniowe 207

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru

O kuchni z uczuciem
Marynowanie, czyli lato zamknięte w słoikach 142

Marynowanie przez setki lat stało się tradycją w każdym domu... Artykuł Marynowanie, czyli lato zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
ORZECHOWIEC 196

powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już

Niespełnione zdolności kulinarne
Torcik z pigwą. 145

Bita śmietana : 1/2 l śmietany 36 % 50 dkg serka mascarpone 6-7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanka wody cukier puder do smaku   Przygotuj także : 2 galaretki truskawkowe 1 l słoik pigw z kompotu Sposób wykonania : Biszkopt :   B iałka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka, lekko wymieszaj pianę z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem

Przepisy i porady kulinarne