słoik - 12348 przepisów (strona:415/824)

CIASTECZKA DYNIOWO-CZEKOLADOWE 150

papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut .  Następnie ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Niewykorzystane puree możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez kilka dni albo zamrozić, by wykorzystać je do innych moich dyniowych przepisów :) CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj puree z dyni i ostudzone, rozpuszczone

Słodko-Słony Świat Ilony
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 139

pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.  Danie można przygotować z gotowym sosem ze słoika

Magiczne Życie Marty
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 145

kilka łyżek mojej życiowej historii na Waszych talerzach... Mam nadzieję, że ta historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie

Garniec Magalie
Wegańska szarlotka 138

tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak

Roślinna - blog wegański
Śledzik ze smażoną cebulką i pietruszką 108

miski , dodajemy cebulkę z pietruszką , pieprz ziołowy , szklankę oliwy .oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , i następnie wszystko delikatnie mieszamy , tak aby nie porozrywać śledzi , po wymieszaniu przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki na całą

Mój Smak
Caprese z pesto 108

Caprese z pesto to ostatnie smaki lata z mojego warzywniaczka. Zerwałam ostatnie słodkie pomidorki i kwiaty nasturcji. Narwałam cały pęk rukoli i zrobiłam  duży słoik pesto. Trzeba nacieszyć podniebienie tymi wyjątkowymi smakami i czekać na następny sezon. Do sałatki użyłam własnego pesto z rukoli ale można użyć dowolnego, takiego jakie lubimy. składniki: 1 kulka mozzarelli 2 nieduże pomidory

Monia miesza i gotuje
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 151

masło  i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po łyżce dyniowe puree stale mieszając. Na koniec dodajemy cynamon i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki lub słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
OPIEŃKI MARYNOWANE 148

blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym dodatkiem do obiadu, czy do stworzenia innego dania Składniki: zalewa na 4 słoiki 0,5l : 3,5 szkl wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 6 łyżek cukru 12 ziela ang  4 liście laurowe Oczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z awokado i buraka ćwikłowego 158

buraków i kilka przypraw. Wszystkie składniki trzeba pokroić, wymieszać i to wszystko, gotowe Całkiem przypadkowo wpadłam na takie połączenie buraka z awokado. Robiłam sałatkę z buraczków. Chyba z 50 słoików mi wyszło. Zostało mi kilka buraczków, patrzę i widzę, że mam jakieś awokado w domu. Trzeba spróbować czegoś nowego, mówię. I tak ni stą ni zowąd powstała sałatka. Jeśli zdecydujecie

mecooks
Dżem z cukinii 131

gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 166

jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej

W królestwie smaków Beaty
Sałatka 4 składniki 414

pewnie każdy ma w swojej spiżarni. Jak większość moich przepisów szybko smacznie i bez roboty, ale do tego pewnie już się przyzwyczailiście. Składniki: ok. 150 g sera zółtego 1 słoik (mały) pieczarek konserwowych (pokrojonych) 1 puszka groszku konserwowego 1 por 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz, ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach

IMPRESJA SMAKU
Najlepszy schab z grilla 150

łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy składniki poprzez potrząsanie. Schab przekładamy do szklanego naczynia z zamknięciem, smarujemy marynatą, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sweet Chili Sauce 148

słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsną kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego! The post Sweet Chili Sauce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 239

szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię