Moja siostra swoje kulinarne zdolności zaczyna od najprostszej drogi - babeczki z pudełka, do których dodajesz tylko jajek, oleju i mleka, koszt chyba koło 5 zł i ciężko je zepsuć. Ja nie przepadam za ich smakiem bo są takie.. chemiczne? Może mam obsesję, ale sądzę że są jakieś polepszacze smaku Tak więc potrzebujemy tylko: 150 ml wody(...)oleju 2 jajka mieszankę z opakowania kawałki czekolady z opakowania i formy do babeczek Do mieszanki dodajemy jaja, olej i wodę. Miksujemy na gładko. Dodajemy większą część czekoladowych płatków do ciasta i wlewamy do foremek. Posypujemy resztą czekolady z wierzchu. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika
W kuchni bez szafekJeśli macie okazję kupić rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka(...)pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek. Babeczki wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180ºC i piec przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić. Udekorować pozostałymi truskawkamii , cukrem pudrem i listkami mięty. Smacznego
Gosia gotujeJeśli lubicie małe wypieki tak bardzo jak ja, to zapraszam na pyszne babeczki z pianką bezową. Szybkie, proste i co najważniejsze, smaczne, Dobór owoców w sumie dowolny, choć polecam te miękkie. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g malin i poziomek(...)masę i nałożyć do foremek do muffinek do 2/3 wysokości. Białka ubić na sztywno dodać puder i mąkę ziemniaczaną, na końcu wrzucić roztarte widelcem maliny. Wyłożyc na przygotowane babeczki. Piec w piekarniku z termoobiegiem o temperaturze 180°C przez około 20 minut Przestudzić, udekorować owocami i listkami mięty. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gosia gotujeWczoraj prezentowałam Wam odchudzoną wersję babeczek wielkanocnych, a dzisiaj już wersja dla niedbających o linię, czyli takich jak ja Przepis podpatrzyłam na kotlet.tv i od razu mnie oczarował. Mam dzieci w domu, ale każdy z nas jest jeszcze w głębi chociaż troszkę dzieckiem i takie słodkie kurczaczki zdobyły dodatkowe punkty za wygląd. Pamiętam jak u dziadków na wsi były malutkie(...)homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki kokosowe - żółty barwnik - draże czekoladowe Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać pokruszony twarożek, wymieszać. Wiórki kokosowe zabarwić na żółto. każdą babeczkę smarować masą z twarożku i czekolady, pokryć wiórkami, oczka i dziubek zrobić z draży. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plbardziej ja mam ochotę na słodkości. W takim tempie szybko będę musiała przejść na dietę, ale póki co korzystam, korzystam A że coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek i jakoś zjadając małą babeczkę wydaje mi się, że mogę ich zjeść więcej, bo mają mniej kalorii. Miałam trochę kremówki, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, a bałam się
dom-agi.plmasę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką lodów waniliowych :) Smacznego
My Culinary Artramach cotygodniowego cyklu słodkie środy, dzisiaj zapraszamy na czekoladowe babeczki. Ich przygotowanie co prawda nie jest pracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych. Czekoladowe babeczki podane z jagodami SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków 100 g cukru pudru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobimy glazurę. Dodajemy do niej łyżkę cukru i łyżkę konfitury, mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się składników. Gdy lekko ostygnie smarujemy tym ostudzone babeczki, najlepiej pędzelkiem lub łyżeczką. Babeczki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury. Tartaletki podałam w towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna wyrabiać za długo! Nakładamy równe porcje ciasta do foremek - ok 3/4 wysokości. Pieczemy 18-20 min do uzyskania jasnożółtego koloru. Ważne jest aby po upieczeniiu pozostawić babeczki w formie do muffinbów przez ok. 5 min. Następnie przełożyć i wystudzić. Dekorujmy babeczki konfiiturą i posypoujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony
Kolejny blog o gotowaniułyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja piekę babeczki w małych filiżankach do kawy) łyżkę ciasta, łyżeczkę nadzienia, łyżkę ciasta. Wstawiamy 4 sztuki do mikrofali na 4 minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już(...)gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru
Humanistka w kuchninagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-) Podaję przepis : Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 g masła lub margaryny. Sposób wykonania: Z podanych składników(...)minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra mleka) Kłaść gorący budyń na gotowe babeczki. Pozostawić do ostudzenia Smacznego
Na słodko lub wytrawniedomu okropny upał a włączenie piekarnika to dodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste
Na słodko lub wytrawniePrzeglądając przepisy z moich karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły niesamowicie miękkie i aromatyczne. Mogę kolejny przepis dodać do udanych i na pewno do niego jeszcze wrócę. Z przepisu wychodzi ok 14 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki
Na słodko lub wytrawnieMini serniczki z Oreo robiłam dwa razy. Za pierwszym razem postanowiłam wykorzystać bardziej skomplikowany przepis: robienie zdjęć i mieszanie wszystkich składników w odpowiedniej temperaturze, tempie i
Ciastkozercy