poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny(...)zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika na 25-30 minut. • Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem
To co kochamPyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki • 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa • 1 łyżka
To co kochampieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń…. ps. Kupując przyprawę do pierników(...)Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką do połączenia się składników. Wypełnij do 2/3 wysokości papilotki ciastem. Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniki do 180 C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź babeczki. Smacznego! Artykuł Wegańskie piernikowe muffiny z dynią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSkładniki: na 12 babeczek 1 i 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 większe marchewki Przygotowanie: … Czytaj dalej Babeczki marchewkowe
czarrna od kuchniDziś bardzo senny dzień. Nie wiem dlaczego, ale od kilku dni jestem bardzo znużona i cały czas chce mi się spać. Postanowiłam dziś zrobić pyszne babeczki drożdżowe z truskawkami. Truskawki, które użyłam do ich przygotowania mam zamrożone z letnich zbiorów. Po odmrożeniu czuć w nich jeszcze trochę lata :P. Oj ale bym wróciła do tych upałów i słońca za oknem(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Babeczki drożdżowe z truskawkami CIASTO DROŻDŻOWE: 30 dag mąki 3 jajka 3 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 10 dag margaryny POSYPKA: szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki margaryny DODATKOWO
Gotuję Testujęjajku i miksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, miksować stopniowo dolewając mleka do uzyskania gładkiej masy. Ciastem wypełniać foremki do 3/4 wysokości. Po upieczeniu babeczki polać polewą czekoladową i posypać posypką. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Przepisy kulinarne babci Antoninyobchodzono w Polsce, a które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Wszystkim oczywiście kojarzy się z dyniami! Ja dziś mam dla Was fajny przepis na halloweenowe babeczki makaronowe na słodko , które stworzyłam zainspirowana Lubellą – są fajnym pomysłem właśnie na ten dzień – na słodki obiad albo podwieczorek! Dzieci z przyjemnością po nie sięgną i będą oblizywać(...)podprażone, posiekane orzechy – czynność powtarzamy do wypełnienia foremek. Całość posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i zapiekamy ok. 15-18 minut. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! PS. Zamiast babeczek możecie zrobić również zapiekankę! Makaron wstążki zamieńcie na świderki Lubella, a całość zapiekajcie w naczyniu żaroodpornym – będzie równie pysznie! A jeśli szukacie innych makaronowych pyszności koniecznie przeglądnijcie całego bloga! Kusić
Ostra na SłodkoJesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :) Ilość porcji: 16-18 babeczek Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju
Kolizje SmakówRazowe babeczki z jabłkami i cynamonem z owsianą kruszonką lub migdałami Długo eksperymentowałam z muffinami na mące razowej z dodatkiem jabłka i cynamonu. Większość przepisów daleka była do ideału. Albo nie było smaku jabłka, albo muffiny były za suche, albo smak cynamonu słabo wyczuwalny. Zawsze coś. Ten przepis dodaję do mojej „internetowej książki kucharskiej”, bo z pewnością powtórzę go jeszcze(...)rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy wyjdą większe babeczki. Muffinki posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 ºC przez ok. 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zamiast migdałów, można posypać zdrowszą formą kruszonki
Calzonella.comPięknie ozdobione czekoladą torty czy babeczki zawsze oglądałaś w cukierni albo w internecie? To się może zmienić. Szybki i naprawdę prosty sposób aby nasze wypieki pięknie wyglądały. Na zdjęciach pokazane są babeczki a'la kopce kreta, następnym razem przedstawię Wam przepis na kopce kreta domowej roboty ale teraz bardziej chciałam się skupić na dekoracji :) Co będzie potrzebne: 1 tabliczka mlecznej
Kuchnia VikiZwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale. Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową lekko zmodyfikowany
Posadzone i zjedzoneMałe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru. Muffinki przygotowałam w specjalnych foremkach od Firmy Gosia . Foremki wykonane są z bardzo wytrzymałego papieru, który idealnie dopasowuje się do ciasta. Dzięki takim foremkom nie musimy męczyć się aby wyjąć muffinki z formy. Oszczędzają one nasz czas i są rewelacyjne do trzymania w ręku(...)mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzeniedojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową, proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności. Składniki: Na 22 sztuki dużych babeczek 4 jajka 40 dag mąki tortowej 25 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml wody gazowanej 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki nalewki(...)olej, wodę gazowaną, oraz nalewkę porzeczkową, miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do aluminiowych foremek do babeczek na wysokość ¾, posypujemy jeżynami wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Zimne dekorujemy polewą czekoladową i jeżynami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzepis . Można go stosować jako podstawę do różnego rodzaju muffinek, ale i same w sobie są bardzo dobre. Z moich zmniejszonych proporcji wyszło 5 dużych i 4 małe babeczki. 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka kostki czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1/5 łyżeczki(...)wyciągnąć z foremek i wystudzić na kratce lub odwracając je do góry nogami. Śmietankę ubić. Barwnik rozcieńczyć wodą. Dodać do śmietanki razem z cukrem i delikatnie wymieszać. Ozdobić babeczki. marcelina
Czerwony Gupikfoliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów. Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez(...)minut. Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym
Camilla w kuchni