Święta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki
I LOVE LIFENiezwykle łatwe w przygotowaniu babeczki i bardzo smaczne. A w dodatku stanowią ozdobę świątecznego stołu. SKŁADNIKI Ciasto: 250g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g cukru 1 jajko 80ml oleju 150g śmietany 30% 1 op. polewy i dekoracji mlecznej Helio Dodatkowo: gęsty lukier WYKONANIE Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki. W 2 mokre. Do płynnych(...)składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, delikatnie mieszamy. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem, ozdabiamy śnieżynkami. Do ciasta użyłam Polewy i dekoracji Helio (która ma wiele zastosowań) zamiast czekoladowych kropelek
słodki bratekUpieczone studzimy na kratce. 4. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder z mixem do śmietany i króciutko miksujemy całość. Następnie nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Tak przygotowane babeczki podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce :) Smacznego !! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Gotowanie...to proste !Pomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka(...)ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Babeczki można udekorować wedle uznania
KucharzycaBardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach babeczki marchewkowe z cynamonem i kakao. Bliżej im do cupcakes (tylko brak kremowej czapeczki ;)) niż do tradycyjnych, cięższych muffinek i muszę przyznać, że się w nich zakochałam. Pycha! :) Składniki na ok. 9 sztuk: 1/2 szklanki oleju ok. 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)ucieranej masy. Na koniec wrzucić startą na drobnych oczkach marchewkę i dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek można polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Simply FoodJestem wielką fanką muffinek i babeczek wszelkiego rodzaju, dlatego nie zdziwi Was fakt, że z dyni również zrobiłam muffinki! Dynia, masło orzechowe, cukier trzcinowy – czyli pyszne, miękkie, wilgotne, puszyste ciasto polane karmelem. Przepis jest bez jajek i bez laktozy – a więc muffinki są odpowiednie dla wszystkich, co jest ich ogromnym atutem. Warto je wypróbować, póki w sklepach króluje
Via GustoPuszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Banana rozgniatamy widelcem, lub miksujemy w blenderze. Wszystkie mokre składniki razem z bananem i cukrem miksujemy do powstania lekko puszystej masy. Ubitą masę dodajemy(...)wcześniej przesianej mąki i wyrabiamy ciasto. Orzechy siekamy i dodajemy do wyrobionej masy. Przeczytaj cały przepis - Babeczki bananowe z orzechami at AleTorcik
AleTorcikdieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : ) Składniki na kruche spody: 250 g mąki 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru jajko Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Przeczytaj cały przepis - Kruche babeczki
AleTorcikMOCNO CZEKOLADOWE babeczki na jesienną chandrę. Bo co lepiej poprawi humor jak mnóstwo czekolady? Składniki 9-10 babeczek: 5 łyżek eko mąki pszennej (lub pełnoziarnistej) 5 łyżek mąki pełnoziarnistej 60 g czekolady gorzkiej 6 łyżek ksylitolu lub cukru kokosowego 1 łyżka kakao naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko do rozpuszczenia czekolady
CzarnawisienkaSzukacie inspiracji na straszne słodkości? A co powiecie na takie babeczki? Są naprawdę proste w przygotowaniu i zapewniam, że każdy z Was może uzyskać zaprezentowany efekt. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka haloweenowych ozdób (zerknijcie do Jumazomy - klik ) i znaleźć jedynie 5 minut na dekorację. (6 sztuk) 6 babeczek/muffinków (u mnie z tego przepisu - klik ) Bita śmietana: 200 ml śmietanki(...)łyżka cukru pudru Dekoracja: 6 wiśni z konfitury/syropu z gęstym sokiem cukrowe noże Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę ozdobić bitą śmietaną, na środku ułożyć po wiśni i całość niedbale polać odrobiną syropu wiśniowego. Na końcu w kremówkę wbić cukrowy nóż
Di gotujeCzekoladowe muffiny dyniowe to małe babeczki z mocno czekoladowym i niesamowicie mięciutkim wnętrzem. Swoją delikatną strukturę zawdzięczają dodatkowi purée z dyni. Przygotowuje się je błyskawicznie, o ile upieczecie wcześniej dynię lub macie już gotowe purée. Upieczoną dynię wystarczy ostudzić i rozgnieść widelcem (ze skórką, jeśli do dynia hokkaido, lub bez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam(...)polewą czekoladową - czekoladę wraz z olejem umieścić w miseczce ustawionej nad garnuszkiem z parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady - polewę zdjąć na blat, nakładając na łyżeczkę, polać wierzch babeczek, tworząc nieregularne linie - muffiny pozostawić do zastygnięcia polewy - przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikinań wyłożyć łyżeczkę masy serowej i leciutko zatopić w cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie zmielony, tym otrzymamy piękniejszy kolor naszych babeczek! ** serek taki do smarowania, typu Apetina, Bieluch, może być również ricotta czy mascarpone
Kraina Miodem PłynącaBabeczki są przeeepyszne, a ich zapach po prostu... obłędny. Uwierzcie, że nie sposób się oprzeć takiemu wilgotnemu i aromatycznemu ciastku, więc od razu Wam radzę - proporcje zwiększcie kilkakrotnie! Polecam. (około 6 sztuk) 1 jajko 125g mleka skondensowanego słodzonego 1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko ) Wszystkie składniki(...)masa jest zbyt płynna.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy dopiero po ostygnięciu . (Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą
Di gotujesuchych składników i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników Pieczemy w natłuszczonych ewentualnie papierowych foremkach do muffinek , ok. 20-25 min- do suchego patyczka. Wyszło mi 16 babeczek. Przepis zaczerpnęłam z "Zieleniny bez glutenu"- M.Cielenga-Wiaterek. W oryginalnym przepisie zamiast śliwek zastosowano rabarbar. Babeczki najlepsze dziś i jutro
Proste PotrawyJabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi, a jeszcze szybciej piecze. Składniki: mąka pszenna typ 450 - 250 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 32 gramy jaja 2 szt mleko 1 szklanka olej 1/2 szklanki(...)olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem
Różowa kuchnia