kuszą swoim ciasteczkowo-kawowym aromatem. Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki. Pycha! (8 sztuk) 130g mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo(...)całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie
Di gotujeBabeczka jest super smaczna i można kombinować naprawdę z jej smakiem ;) Tym razem u mnie dwukolorowa na soczku marchwiowym :) Składniki na formę keksową : 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy) 1 szkl soku np. marchwiowego lub innego smaku 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny(...)wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawicznie się je robi. Uczta dla oczu i kubków smakowych ;) Polecam! PS Wybierasz się do Niemiec lub Holandii? Koniecznie skorzystaj z oferty piatkabus.pl - atrakcyjne trasy i ceny, sprawdź sam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyCiasto Leśny mech już od dawna jest hitem w moim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Idealne na wielkanocny stół, wiosenne, lekkie, intrygujące! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest zdrowy, ma neutralny smak, dlatego można(...)łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć. Gotowym kremem udekorować babeczki. Smacznego :) Biorę udział w konkursie
Domowa cukiernia Ewymojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis naApple pie to słynna amerykańska szarlotka. Kruche ciasto i dużo nadzienia jabłkowego, tym się właśnie charakteryzuje. Ja przedstawiam Wam dzisiaj wersje mini- w postaci uroczych babeczek. Przepis na każdą porę roku, bo przecież jabłka mamy przez cały rok! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto kruche: 150 g zimnego, schłodzonego masła szczypta soli(...)dociskając, by ciasta skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Mnie sporo ciasta zostało, więc wycięłam z resztek kwiatuszki i umieściłam na górze. Tak przygotowane szarlotkowe babeczki piec w 180 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek
Nastoletnie WypiekanieTaką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny <--klik, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl
Gotowanie...to proste !szkl. mleka – 1 łyżka miodu Krem: – 125g masła – 125g serka naturalnego Apetina – 2 łyżki ksylitolu/cukru w pudrze – 2 łyżki dżemu porzeczkowego Sposób przygotowania: Babeczki: 1. Wszystkie składniki zmiksować do jednolitej masy. 2. Wlać do wyłożonych papilotami foremek do 2/3 wysokości. 3. Piec w temperaturze 180 st przez około 20 minut. Pozostawić do ostudzenia. Krem(...)cukier puder, a następnie serek cały czas ucierając. Dodać dżem porzeczkowy i zmiksować. 2. Jednolitą masę włożyć do lodówki na 30 minut. 3. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować ostudzone babeczki
Podwójnaporcjanastroje nie wykluczają się, a wręcz wspomagają. Trzeba tylko we właściwy sposób do tego podejść. Dzisiaj, na piątkowy, adwentowy wieczór mamy dla Was coś na słodko, zdrowo i pożywnie! Babeczki dyniowo - migdałowe z żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana
Moja Mama GotujeBabeczki te są zdrowszą wersją babeczek z podstawowego przepisu który umieszczę później . Są pyszne chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowuje się je bardzo szybko. Jest to pierwszy przepis zamieszczony po długiej przerwie spowodowanej brakiem czasu na pieczenie. 150 g otrębów pszennych pół szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 90 g cukru
cukrem pudrem posypaneMasę rozkładamy nakładając 2/3 wysokości papierowej foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20–25 minut. Ja użyłem małych foremek, więc czas pieczenia był krótszy. Gdy babeczki się pieką, przygotowujemy prostu krem. Granolę i młody jęczmień dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym, dobrze schłodzonym kremem, przystrajamy ostudzone muffinki. Dekorujemy miętą. Smaczne, szybkie(...)najważniejsze – zdrowe babeczki gotowe! Smacznego
MarcinChefBlueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj cały artykuł Post Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy ciastka foremką w kształcie kwiatka (5,5 cm). Wkładamy je do natłuszczonych i obsypanych odrobiną mąki, wewnętrznych części foremek do babeczek (małe, 5cm). Pieczemy w temperaturze 200 oC przez około 15 minut (aż będą rumiane). Studzimy. Składniki na krem: 250g serka mascarpone 8 łyżek kremu Nutella (w temperaturze pokojowej) Składniki miksujemy(...)Ozdabiamy babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z tylką ze wzorem kwiatka. Źródło przepisu na ciasto: Moje Wypieki
Słodkości na talerzubabeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. Składniki 5 białek 90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki pszennej
OliveandThymeBabeczki te świetnie sprawdza się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, są wilgotne i mięciutkie przez co długo zachowują świeżość :) Składniki na 12 babeczek: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jajka 2 banany 2 łyżki nasion chia 4 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mleka
Gotowanie...to proste !