Korzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację. Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze(...)mnie składnikom, stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Na zdrowie! :) Składniki (na 6 babeczek) : - 100 g mąki (u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista i krupczatka) - 50 g (pół szklanki) płatków żytnich drobno zmielonych Płatki żytnie - z awierają cały wachlarz składników mineralnych (żelazo, magnez, potas, wapń, a także sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor) oraz
Kuchnia Ellieczymś, czemu trudniej mi się oprzeć. Najprawdopodobniej na początku tygodnia pojawią się kolejne dekoracje. Pajęcze nogi i czekoladowe płyty nagrobkowe stygną powoli w kuchni :D Na 12 babeczek potrzebujesz: - 30 białych pianek - 24 kamyczki na źrenice - czerwony lukier w tubce - odrobinę lukru lub syropu z cukrem, by wszystko do siebie przylepić - 24 wykałaczki Sposób przygotowania: Oczy robimy przylepiając(...)pianki kamyczki za pomocą lukru. Dodatkowo czerwonym lukrem malujemy popękane naczynka. Oczy mocujemy w babeczkach za pomocą wbityczh w nie od spodu wykałaczek. Zęby robimy z połówki pianki przekrojonej wzdłuż i wszeż. Przyklejamy również za pomocą lukru
W kuchni wieczoremWena czasem przychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze(...)ciekawsze w smaku. No ale to od Was wszystko zależy, ja tylko daję pomysł :) Babeczek wychodzi 18, po 9 na każdy rodzaj. Oczywiście możecie zrobić wszystkie pomarańczowe, wtedy po prostu dodajcie trochę więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!" Składniki: 100g masła 80g cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka 4 łyżki śmietany 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku
Słodkie Przyjemnościciasta i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być złote). Studzimy w piekarniku. Babeczki lekko opadną pod ciężarem musu, nie przejmujcie się tym. Smacznego
Słodkie Przyjemnościgodziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu." Składniki: 2 jajka szklanka(...)jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem. Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnoścideszczu. Na przykład więcej jagód! Nie obraziłabym się, a Wy? Dziś kolejna letnia jagodowa propozycja. Zapraszam na Muffiny z jagodami i kruszonką. Szczerze, dawno nie jadłam tak dobrych babeczek, oj dawno! Spokojnie można wykorzystać zamiast jagód jakieś inne sezonowe albo mrożone owoce. Spróbujcie :) PS. Dzięki za odwiedziny na FB! Jest nas już 900! " Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier i ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościmyśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie ochotę, zapraszam(...)bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)" Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka łyżka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju rzepakowego łyżka ekstraktu cynamonowego 260 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : szklanka malin kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki Sposób przygotowania: Na samym początku do miski
Słodkie PrzyjemnościJeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser. Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo, że najlepszy(...)jest dnia następnego po wyjęciu z lodówki, trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 180 ml śmietanki 30 % Serek waniliowy 150 g Mały granat łyżeczka cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozkładamy
Słodkie Przyjemnościprezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać, że te babeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe. Składniki(...)wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gotowe babeczki przestudzamy a następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :) Składniki: 400 g mąki pszennej 120 g cukru brązowego(...)równą kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut – do rozpuszczenia się cukru, a następnie przekładamy do miseczki. Ostudzone kruche babeczki napełniamy farszem jabłkowym, następnie wierzch wypełniamy bitą śmietaną ( u mnie z syfonu, jeżeli go nie macie, możecie ubić śmietankę z łyżeczką cukru waniliowego i nakładać ją za pomocą szprycy
Słodkie PrzyjemnościCałość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut. W tym czasie j abłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą(...)następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzemieszać, następnie dodać jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na koniec dodajemy rodzynki. Foremki napełnić do połowy ciastem. Piekarnik ustawić na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Babeczki piec 15-17 minut. Gdy babeczki już będą gotowe, należy je odstawić, aby przestygły. Gdy już wystygną posypać je cukrem pudrem. Szybko znikają
Kredowe MenuProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki(...)mieszamy do momentu aż zaczną powstawać grudki. Muffinki obficie posypujemy kruszonką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 185-190 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia babeczek i tzw. suchego patyczka. Moje posty
Słodka StronaMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami to jedne z najprostszych muffinek jakie możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki są idealne dla osób na diecie nisko-tłuszczowej i rewelacyjne jako dodatek do porannej kawy, czy herbaty. Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła(...)czasie formę z muffinkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 7-10 minut do zrumienienia i tzw. "suchego patyczka". Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka StronaWitajcie :) dzisiaj coś na szybko :) czyli pyszne i mięciutkie babeczki biszkoptowe . Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :) Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :) Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek
Sama słodycz i szczypta chili