ramach cotygodniowego cyklu słodkie środy, dzisiaj zapraszamy na czekoladowe babeczki. Ich przygotowanie co prawda nie jest pracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych. Czekoladowe babeczki podane z jagodami SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków 100 g cukru pudru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobimy glazurę. Dodajemy do niej łyżkę cukru i łyżkę konfitury, mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się składników. Gdy lekko ostygnie smarujemy tym ostudzone babeczki, najlepiej pędzelkiem lub łyżeczką. Babeczki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury. Tartaletki podałam w towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna wyrabiać za długo! Nakładamy równe porcje ciasta do foremek - ok 3/4 wysokości. Pieczemy 18-20 min do uzyskania jasnożółtego koloru. Ważne jest aby po upieczeniiu pozostawić babeczki w formie do muffinbów przez ok. 5 min. Następnie przełożyć i wystudzić. Dekorujmy babeczki konfiiturą i posypoujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony
Kolejny blog o gotowaniułyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja piekę babeczki w małych filiżankach do kawy) łyżkę ciasta, łyżeczkę nadzienia, łyżkę ciasta. Wstawiamy 4 sztuki do mikrofali na 4 minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już(...)gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru
Humanistka w kuchninagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-) Podaję przepis : Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 g masła lub margaryny. Sposób wykonania: Z podanych składników(...)minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra mleka) Kłaść gorący budyń na gotowe babeczki. Pozostawić do ostudzenia Smacznego
Na słodko lub wytrawniedomu okropny upał a włączenie piekarnika to dodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste
Na słodko lub wytrawniePrzeglądając przepisy z moich karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły niesamowicie miękkie i aromatyczne. Mogę kolejny przepis dodać do udanych i na pewno do niego jeszcze wrócę. Z przepisu wychodzi ok 14 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki
Na słodko lub wytrawnieMini serniczki z Oreo robiłam dwa razy. Za pierwszym razem postanowiłam wykorzystać bardziej skomplikowany przepis: robienie zdjęć i mieszanie wszystkich składników w odpowiedniej temperaturze, tempie i
Ciastkozercybiała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję serek i ekstrakt z wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa(...)będzie gładka. Gotowe babeczki ozdabiam kremem i posypuję okruszkami ciasta
Magiczna kuchnia DariiMuffinki robione na szybko. Szukałam przepisu na takie babeczki, na które składniki będę miała w domu i nie będę musiała wysyłać o 20 męża na zakupy ;) Miały być dodatkiem do porannego śniadania. Nic szczególnego. Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej. Są pyszne! Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i wilgotne. Na pewno
bistro mamadżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem. Przepis od zawsze "pożyczałam" z forum cincin . Po drugie - pozwoliłam sobie tym babeczkom nadać nazwę "cupcakes", bo jak wiadomo, cupcakes to muffinka, tylko ozdobiona czymś więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie torcik na jeden kęs. Po trzecie(...)zrobiłam kilka babeczek w tradycyjnych papilotkach, a kilka na próbę w wafelkach do lodów. Pomysł podpatrzyłam kiedyś tutaj. Po czwarte - to była taka mała próba generalna przed tym co już za chwilę... ale o tym za jakiś czas... (tymczasem wszelkie chętne i zaciśnięte kciuki mile widziane) :) Czytaj więcej
bistro mamaweekendzie bardzo kulinarnym i nie mającym nic wspólnego z Food Blogger Fest ;) tydzień zaczynam od przepisu na słodkie pomarańczowe maleństwa. Babeczki pieczone w silikonowych foremkach, dostępnych w tej chwili w każdym wzorze i kolorze. Dla dzieci mogą stanowić dodatkową zachętę, żeby pomóc w kuchni. W dodatku silikonowe foremki myje się błyskawicznie, nie zajmują wiele miejsca w kuchennej szafce, a babeczki
bistro mamaKorzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację. Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze(...)mnie składnikom, stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Na zdrowie! :) Składniki (na 6 babeczek) : - 100 g mąki (u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista i krupczatka) - 50 g (pół szklanki) płatków żytnich drobno zmielonych Płatki żytnie - z awierają cały wachlarz składników mineralnych (żelazo, magnez, potas, wapń, a także sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor) oraz
Kuchnia Ellieczymś, czemu trudniej mi się oprzeć. Najprawdopodobniej na początku tygodnia pojawią się kolejne dekoracje. Pajęcze nogi i czekoladowe płyty nagrobkowe stygną powoli w kuchni :D Na 12 babeczek potrzebujesz: - 30 białych pianek - 24 kamyczki na źrenice - czerwony lukier w tubce - odrobinę lukru lub syropu z cukrem, by wszystko do siebie przylepić - 24 wykałaczki Sposób przygotowania: Oczy robimy przylepiając(...)pianki kamyczki za pomocą lukru. Dodatkowo czerwonym lukrem malujemy popękane naczynka. Oczy mocujemy w babeczkach za pomocą wbityczh w nie od spodu wykałaczek. Zęby robimy z połówki pianki przekrojonej wzdłuż i wszeż. Przyklejamy również za pomocą lukru
W kuchni wieczorem