słoik - 12348 przepisów (strona:410/824)

Dżem na morelach 156

TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: powyżej 30-60 minut    ILOŚĆ: kilka słoików Dżem na morelach 1 kg moreli 2 galaretki morelowe 40 dag cukru 1 opakowanie Dżemix (2:1)   Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele. Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski

Gotuję Testuję
Mirabelki - pyszne na dżemy, nalewki i kompoty 192

Mirabelki należy myjemy i drylujemy. Dodajemy do miski dżemix i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do nich cukier i gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący jeszcze dżem, przekładamy do słoików i zakręcamy. Dżemik przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę. Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo

Gotuję Testuję
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 131

TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: 1-30 min  ILOŚĆ: 2  Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy krakowskiej w słoiku Spichlerz Rusiecki kilka sztuk fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu chińskiego (np. rosół) 2-3 łyżeczki papryki marynowanej pieprz do smaku pęczek szczypiorku   Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać do niej poszatkowaną

Gotuję Testuję
Sałatka wiosenna 121

Sałatka wiosenna kilka liści zielonej sałaty 2 pomidory 3 jajka 1 mała cebula pół pora 30 dag szynki pół kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu ze słoika sól pieprz Umytą i osuszoną sałatę ułożyć na całym talerzu. Jajka ugotować na twardo. Pomidory oraz jajka pokroić w ósemki i układać według uznania na liściach sałaty. Cebulę i pora w cieniutkie paseczki

Gotuję Testuję
Curry z kurczakiem 126

chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik domowej passaty z pomidorów żółtych, stąd ten pomarańczowy kolor. Pomidory były kwaśne, jeżeli jednak Wasza passata nie jest, dodajcie soku z limonki lub cytryny. Najpierw na suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę

Kuchnia od dwojga
Sałatka Waldorf na bogato. 133

sałatkę Waldorf. Jednak to nie ona podbiła serca jury, tylko właśnie pasta.  Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie mogło zabraknąć mojego kochanego prażonego sezamu. :) słoik marynowanego selera 2 jabłka pokrojone w kostkę 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonego szczypiorku 10 rzodkiewek pokrojone w plasterki 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki majonezu Kielecki  łyżka

Dieta moja pasja
Sałatka z ananasem i tortellini. 106

większość takich wynalazków, podpinam do grupy udanych. Prosta, szybka zbieranina tego co akurat znalazło się w półce. Mało krojenia, krótki czas przygotowywania, a mamy pełną michę smacznej, pożywnej sałatki. słoik marynowanego selera puszka ananasa paczka tortellini ( u mnie trójkolorowe) 0,5 szklanki szczypiorki 300 g chudej szynki  2 łyżki majonezu 1 łyżka serka ( u mnie Bieluch) czarny pieprz

Dieta moja pasja
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 102

Dziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym

Dieta moja pasja
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 131

cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można użyć zdrowszej wersji. Taki sos można zamrozić lub dać do słoików i po pasteryzacji może sobie czekać, na swoją kolej. Później tylko jakieś dodatki dnia i gotowe

Dieta moja pasja
Babka makaronowa na słodko. 119

lubię zbyt intensywnego napowietrzania. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, tak aby każdy owoc był dokładnie obtoczony. Jeśli używamy jagód ze słoika, trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę. Na spód formy wykładamy 1/4 masy serowej, na niej układamy makaron, przykrywamy znów masą z sera, Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron

Dieta moja pasja
Surówka z selerem konserwowym 150

Surówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy

Szefowa kuchni
Szybka sałatka z selerem 188

pół godzinki można ją zrobić i podać niezapowiedzianym gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest pyszna i można ją zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego  - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól

Apetyczna babeczka
Pasztet z grzybami 161

mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto „Cycki Murzynki” 198

pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów rodzynki do dekoracji Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki kakao WYKONANIE Biszkopt jasny

W kuchennym oknie Ewy
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 137

oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne

Ugotowane pozamiatane