To najlepsza pora na zrobienie jabłek do słoików na zimę. Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :) Składniki : jabłka ewentualnie cukier Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć je do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i gotować słoiczki ok. 15- 20 min. Tak przygotowane jabłka posłużą mi do pieczenia szarl... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula