słoik - 12348 przepisów (strona:404/824)

Ciastka z masłem orzechowym 107

Pisałam już kiedyś, że nie lubię masła orzechowego. Nadal nic się nie zmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć

To co kocham
Marynowane gruszki słodko-kwaśne 94

szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut od momentu zagotowania. • Gruszki powkładać do słoików, zalać gorącym syropem, z którego wyjąć goździki i cynamon, mocno dokręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem i „pod kocyk

To co kocham
Nalewka bazyliowa 83

białego słodkiego wina Wykonanie: • Cytrynę sparzyć i obrać jak najcieniej, a skórkę pokroić na paseczki. • Liście bazylii i skórkę z cytryny włożyć do słoika i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. • Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. • Odstawić

To co kocham
Nalewka egzotyczna z mango 113

wrzucić do słoja. • Zasypać owoce cukrem i zalać wódką. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące, od czasu do czasu potrząsając słoikiem. • Przefiltrować przez gazę złożoną kilkakrotnie i rozlać do butelek

To co kocham
Sałatka grecka 133

ogórkiem, pomidorkami, cebulą, papryką i przełożyć do salaterki. • Posypać po wierzchu oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. • Składniki sosu przełożyć do małego słoika i mocno wstrząsnąć, aż się połączą i powstanie emulsja. • Polać sosem przed samym podaniem

To co kocham
Wykwintny sos chrzanowy 107

różne dania, świetnie gotowała i piekła, i jestem w posiadaniu wielu smacznych przepisów od niej. Składniki: • 5 jajek • 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% • 1 słoik chrzanu tartego – 290 g • 5 łyżek cukru • 5 łyżek octu 10% • 2 płaskie łyżeczki soli • koncentrat buraczany opcjonalnie Wykonanie: • Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty

To co kocham
Pieczone piersi kaczki z gruszkami 133

porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • olej do podsmażenia • 2 łyżeczki sosu sojowego • 3 gruszki • 1 łyżeczka majeranku • 2 łyżeczki żurawiny ze słoika Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i wyciąć

To co kocham
Sałatka Salami 148

jada raczej łagodne dania, więc sałatka nie była „diabelska”. Składniki: • 200 g plasterków kiełbasy salami • 200 g sera żółtego w plastrach • 200 g pomidorków koktajlowych • 1 słoik marynowanych cebulek • 1 puszka kukurydzy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Plastry salami i żółtego sera pokroić w słupki. • Pomidorki przeciąć na pół. • Wymieszać

To co kocham
Kompot wigilijny z suszu 137

wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych gruszek • 5 suszonych daktyli • 1 łyżka rodzynek • 1 litrowy słoik kompotu z gruszek • 1 laska cynamonu • 1 gwiazdka anyżu • 5 goździków • 3 łyżki miodu • 1 cytryna Wykonanie: • Suszone owoce zalać wodą – ok. 2 litrów, dodać przyprawy

To co kocham
Nalewka bzowa kwiatowa 99

ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień. • Po tygodniu przecedzić syrop przez gazę i połączyć ze spirytusem, sokiem wyciśniętym z limonek i korzeniem arcydzięgla. • Odstawić słoik szczelnie zamknięty na 1 miesiąc, co 2 dni potrząsając słojem. • Po tym czasie przefiltrować nalew przez bibułę, przelać do butelek i zakorkować. • Odstawić jeszcze

To co kocham
Sos żurawinowy w słoiku 110

minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny

To co kocham
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 159

Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby

To co kocham
Śledzie marynowane 140

cebul • marynata • 2 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 4 liście laurowe • 8 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Ułożyć je w słoiku poprzekładane pokrojoną w paski cebulą. • Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać na minimum

To co kocham
Sos cumberland 217

pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 142

czym ją połączymy, takim smakiem się staje. Może być słodka, kwaśna, słodko-kwaśna, ostra czy pikantna. Smakuje jesienią, pachnie świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego

To co kocham