słoik - 12348 przepisów (strona:399/824)

Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 96

mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki  wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko, dodaj   jeżyny razem z syropem i nasiona Chia.  Zakręć słój i wstrząsaj mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem przełóż deser do salaterek

Gotuj Sam!
NIEmoje ogrody i moja dereniówka. 87

niepełna szklanka brązowego cukru 0,75 ml wódki pszenicznej lub żytniej dobrej jakości Umyte  owoce derenia zasyp cukrem i odstaw  na dobę. Zalej je alkoholem, zamknij szczelnie słoik  i odstaw  na miesiąc. Wstrząsaj co kilka dni słojem. Zlej nalewkę przez filtr do butelek. Zakorkuj je i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy. Generalnie z wycieczką trafiliśmy

Gotuj Sam!
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 162

jadła była spora ilość złociutkich skwareczków. Co prawda MG bardzo lubi chrupać je na świeżutkim chlebku, jednak nie tym razem.... Schowałam je szybciutko w czeluściach lodówki za całą masą słoików (jak to u mnie - przepełnienie). Zajrzałam do starej książeczki  Jana Czernikowskiego z 1959 roku  popularnej kiedyś bardzo a mianowicie "CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA". Wybrałam drugi z kolei przepis

Gotuj Sam!
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 133

jakōm dobrōm bōłkōm 24 . Smacznego 1 macie 2 odwiedziny 3 piątek; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 przygotować 5 mógł 6 zawał serca 7 sos 8 słoik 9 pędów 10 puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść

Chop w kuchni
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 162

nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Grochówka z kapustą kiszoną 149

niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól do smaku. Gotować

Kuchnia Pokoleń
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 183

kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis:  kliknij po przepis  Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis:  kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił do najczęściej odwiedzanych przepisów w listopadzie. Nie spodziewałam się, że o tej porze roku tak wiele osób robi przetwory. Ale bardzo się

W kuchni u Moniki
Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko 187

Dziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka jest bardzo aromatyczna i pyszna, znakomicie sprawdzi się jako pożywny obiad. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem 182

Składniki: 2 małe filety z kurczaka 2/3 puszki ananasa 3 łodygi selera naciowego słoik selera w słodkiej zalewie 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub niskoprocentowej śmietany 1 łyżeczka łagodnej musztardy przyprawa do kurczaka z curry Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na kotlety. Posypać z obu stron przyprawą do kurczaka i obsmażyć

Czerwień i błękit
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 302

jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą

Pyry na Gaz
Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu. 162

temperaturę w wyżej wskazanym przedziale to zdejmujemy go z ognia i całkowicie studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej,  7. Wystudzony syrop możecie przechowywać w wysterylizowanych i dobrze wymytych słoikach szczelnych karafkach jak u mnie. Syrop przechowujemy w temperaturze pokojowej nawet do 1 roku

vaniliowoczekoladowa
ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 127

łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml.  przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

smaku jest lekko gorzki i mocno aromatyczny. Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło

Ciastka - domowe słodkości
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 192

szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżka kakao – 2 łyżki mleka – wiśnie + łyżeczka mąki (użyłam wydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy

Relaxtime
Ciasto na niedzielę. Szarlotka tatrzańska 626

wyglądać powinna bo nie każdemu chce się bawić w szatkowanie jabłek i układanie plasterków tak żeby po upieczeniu ich warstwy były ładnie widoczne, wolą zrobić ciasto z jabłkami ze słoika a to już zupełnie co innego. Te pięknie widoczne zapieczone plasterki owoców to właśnie atut tej szarlotki. Szarlotka tatrzańska to jedna z najlepszych szarlotek jakie znam . Kruche ciasto i duża

Smaczna Pyza