łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka
Kuchnia Paulettessmaku jest lekko gorzki i mocno aromatyczny. Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło
Ciastka - domowe słodkościszklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżka kakao – 2 łyżki mleka – wiśnie + łyżeczka mąki (użyłam wydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy
Relaxtimewyglądać powinna bo nie każdemu chce się bawić w szatkowanie jabłek i układanie plasterków tak żeby po upieczeniu ich warstwy były ładnie widoczne, wolą zrobić ciasto z jabłkami ze słoika a to już zupełnie co innego. Te pięknie widoczne zapieczone plasterki owoców to właśnie atut tej szarlotki. Szarlotka tatrzańska to jedna z najlepszych szarlotek jakie znam . Kruche ciasto i duża
Smaczna Pyzazalewamy je napojem owsianym z kokosem, dodajemy łyżkę nasion chia i całość mieszamy. Słoiczek zakręcam i wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie znów wszystko mieszamy, zakręcamy słoik i zostawiamy owsiankę na noc. Rano na wierzch owsianki wysypujemy płatki kokosa, dodajemy opcjonalnie 2 listki świeżej mięty dla orzeźwienia i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiświątecznymi piosenkami. Co roku trzymam się tej tradycji. To sprawia, że za każdym razem niepowtarzalny klimat uderza mnie ze zdwojoną siłą. Podobne schematy narzucam sobie odnośnie otwierania babcinych słoików, dozując sobie dawki dziecięcych wspomnień. Śnieg zasypał Warszawę, a ja opatulona jak niedźwiedź polarny uciekłam pociągiem do Łodzi. Teraz siedząc na kanapie w domu rodzinnym mojego chłopaka próbuję przywołać
Gawron w rosoleserka mascarpone 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady orzeszki pistacjowe mały słoik dżemu Wykonanie: jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spód do ciasta 250 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru 3 żółtka ½ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego Nadzienie 1 słoik dżemu z fig 10 daktyli 30 g masła, zimne 50 g zmielonych migdałów ze skórką 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki migdałowych płatków Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę
codojedzeniaformę wałka Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować i wyłożyć foremkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasto, ma wystawać po brzegach foremki Na to wyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce
Proste PotrawyBudyń dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. 3. Wykonanie: Z biszkoptu wycinamy szklanką 6 krążków. Dwa układamy na spodzie słoików, dajemy po łyżce dżemu truskawkowego, a następnie przygotowany budyń brzoskwiniowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i ponownie nakładamy po 2-3 łyżki dżemu. Przykrywamy ostatnimi biszkoptami , a na nie dajemy budyń
Kuchnia w czekoladzieziemniaczanej mąki 50 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 7 łyżek zalewy alkoholowej z wiśni 7 łyżek kompotu z wiśni 750 g wiśni ze słoika ½ l śmietany 2 łyżki cukru pudru 100 g utartej czekolady + 50 g na wiórki masło i mąka do formy Wszystkie składniki na spód do tortu powinny być w pokojowej temperaturze. Obie mąki
codojedzeniarazem przepis na pyszny fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. Gotowy
ale Pysznieszkl gorącej wody 3 żółtka jajka 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Do szklanki wsypujemy kawę Inkę.Zalewamy gorącą wodą,mieszamy i odstawiamy na chwilę aby się przestudziła.Do wysokiego naczynia(słoika,szklanki)wlewamy żółtka,dosypujemy ksylitol i miksujemy mikserem aż masa zbieleje.Gotowy kogel-mogel przekładamy delikatnie łyżką na kawę.Podajemy od razu.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki, zrobić z ich udziałem zdrowe batoniki i muffinki
Chilli Czosnek i Oliwa