SKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję
Gotowanie Patkiczęści. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy. Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny
Qchnia po prostułyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie
Smakołyki AsiŚwięta Świętami ale śniadanie trzeba zjeść. Przygotowanie zawczasu dużego słoika granoli rozwiąże nam poranny problem - co zjeść? Podana z naturalnym jogurtem i suszonymi śliwkami pomoże w trawieniu świątecznych smakołyków
Milion Smakówcukru 1 łyżka Amontillado sherry Wsyp żurawinę do małego rondelka. Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Zagotuj. Dodaj cukier i sherry. gotuj sos przez 6 minut. Napełnij słoik sosem, zakręć i przechoeuj w lodówce do 4 dni. Sos można też zamrozić The post Sos z żurawiny z pomarańczą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników. Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski. Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty. Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem. The post Śledzie w marynacie ogórkowej appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 25 dkg ulubionego makaronu 40 dkg fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 3 ogórki kiszone sos gyros Fanex sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie olej … Czytaj dalej Sałatka gyros
czarrna od kuchniłyżka cynamonu 1,5 łyżeczki sody Dodatkowo : lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę
Ze smakiem i z pasjąrazie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli, dwoma łyżkami octu jabłkowego, wkładamy do słoika i zalewamy olejem lnianym. Tak zamarynowane śledzie zostawiamy na noc w lodówce. Następnie przygotowujemy majonez. 2 jajka (koniecznie świeże i dobrej jakości - ja użyłam ekologicznych jaj zielononóżek) myjemy
Quinoa Raz!porów. Do porów, jajek i rodzynek dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatkę porową odstawić na kilka godzin lub na noc, aby smaki się połączyły (można przełożyć do słoika lub pojemnika plastikowego). Przed podaniem wyjąć sałatkę wcześniej z lodówki, aby odtajała, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (pieprzu może być w tej sałatce sporo). Smacznego
Codzienne GotowanieWymoczone śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płaty układać na desce skórą od spodu. Na środek każdego wykładać porcję wystudzonej cebuli i zwijać w rulon. Roladki przekłuwać wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać pozostałą oliwą dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić na minimum 24 godziny a najlepiej na 2-3 dni Smacznego! — BTW całości z oliwą: waga 1480g
Ola la LCHForzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko
Mango Papajaprzyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły
Kulinarne Inspiracjemigdały zbiją się w kulę ale tym nie należy się przejmować bo zaraz potem stanie się płynne. Masło zaraz po przygotowaniu będzie ciepłe - należy je przestudzić przed włożeniem do słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI
Cooking for Emily