słoik - 12348 przepisów (strona:389/824)

Kokosowa granola z suszonym ananasem 210

słoikach z domową granolą zaczyna prześwitywać dno, to znak że już najwyższy czas na uzupełnienie zapasów :) Jak wiecie wiśniowa granola jest dla mnie absolutnym faworytem i co roku przy produkcji przetworów przygotowuję kilka słoiczków z wiśniowym sokiem, który jest jej niezbędnym składnikiem. Jednak po wielu próbach udało mi się znaleźć dla niej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola

DefinicjaSmaku
Jajka nadziewane pastą z makreli 121

Pyszna przekąska z farszem z makreli. Nie tylko na świąteczny stół! Składniki: 5 jajek 1 mały słoik dzwonków makreli w oleju  1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem wraz

Ze smakiem i z pasją
Szaszłyki wieprzowe w marynacie musztardowej z papryką i cebulą. 151

Składniki: -szynka wieprzowa -papryka czerwona i żółta -2 duże cebule -pół słoika musztardy sarebskiej -majeranek -zioła prowansalskie -odrobina oleju Sposób przygotowania: Szynkę umyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. Musztardę, majeranek, zioła prowansalskie i olej wymieszać razem z mięsem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w kostkę

Magia jedzenia.
Strucla z marmoladą różaną 142

szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło 10 dag, sol szczypta, Nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, Ponadto: cukier puder do posypania, mleko do posmarowania, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy, aby było ciep ł e. Mąk ę  przesiewamy, łączymy z drożdżami, cukrem, jakiem, mlekiem

kulinarne odsłony pati
Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto 171

wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami. Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016 Moje uwagi: Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku choć przez noc, wtedy najlepsze

Proste Potrawy
Trendy kulinarne na 2017 104

jogurtów warzywnych i złotego mleka z kurkum ą. Jeszcze popularniejsza będzie kuchnia wegetariańska i produkty dla wegetarian typu Bezmięsny Mięsny, oraz bezglutenowe zamienniki i bezalkoholowe koktajle.   Kiszonki i słoiki W 2016 ukazało się całkiem sporo książek o kiszonkach (tutaj zestawienie ), więc wiemy już, że fermentowana żywność jest pyszna i zdrowa. Jeśli nastawiliście już swoje kiszonki, to wchodzicie

Ugotowane pozamiatane
Domowa granola 113

Podczas pieczenia granole należy co jakiś czas pomieszać, aby równomiernie się upiekła. Upieczon ą  granole odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika i możemy przechowywać przez kilka tygodni

kulinarne odsłony pati
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 126

moje półki stawały się coraz bardziej przejrzyste, piekarnik dopieszczał ciepłem pomidory, uwalniając podczas pieczenia ich najgłębszy aromat i smak. W zaciszu spiżarnianej półki znalazłam jeszcze jeden, dobrze zakamuflowany przez słoiki z piklami, słoiczek suszonych pomidorów z zeszłego roku, to dziwne bo z reguły szybko znikają w potrawach lub są wyjadane prosto ze słoiczka. Korzystając z dobrodziejstwa spiżarnianych zapasów powstało bardzo

Słodki Kompromis
Zakwas żytni - starter 115

Składniki Czas przygotowania: 4 dni 400 g mąki żytniej typ 2000 320 ml wody Przygotowanie: 1. Mieszamy 100 g maki żytniej i 100 ml letniej wody. przekładamy do słoika, przykrywamy gazą lub ściereczką i ustawiamy w ciepłymi miejscu, nasłoneczniony parapet, w pobliżu źródła ciepła itp. odstawiamy na 24 godziny, nie stawiajmy zakwasu bezpośrednio przy intensywnym źródle ciepła, zbyt wysoka temperatura

Słodki Kompromis
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 131

temperaturze pokojowej na 12 godzin 3. Po 12 godzinach zakwas nabierze kwaśnego zapachu i uzyska gąbczastą konsystencję  4. Odmierzamy 350 g zakwasu, resztę chowamy do lodówki do słoika z pozostałym starterem 5. Mieszamy odmierzony zakwas z pozostałymi składnikami ciasta właściwego, wybieramy dużą miskę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kolejne 12 godzin w temperaturze pokojowej   6. Po kolejnych

Słodki Kompromis
Kakaowo-kokosowa owsianka z granatem 175

stanie doprowadzić nas nigdzie poza frustracją. Ubóstwiam owsianki, gotuję je namiętnie o każdej porze roku, jeśli wiem, że rano będzie krucho z czasem zalewamy wszystko na noc w słoiku i wstawiam do lodówki, rano dodaję owoce, nasiona i orzechy. Dodatki zmieniajcie wraz ze zmianą pory roku, w sezonie koniecznie wybierajcie świeże owoce, zimą ich suszone odpowiedniki i orzechy, dużo orzechów

Słodki Kompromis
Mrożona kawa miętowa 131

się ok 1 minuty, zdejmujemy z ognia i schładzamy zupełnie, po chwili można wstawiać do lodówki, żeby przyspieszyć schładzanie, można również przygotować syrop dzień wcześniej, przechowujemy w lodówce w słoiku 2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również 3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione

Słodki Kompromis
Chleb litewski z kminkiem (żytnio-pszenny) 227

łyżeczki kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 160 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić w tym czasie co zaczyn i zostawić do rana. Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej

Przepisy na domowy ser i chleb
Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami 207

słoiczka wlać 3 łyżki oliwy. Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Wrzącą zalewą uzupełnić słoiczki do wysokości około 1-1,5 cm od brzegu. Słoiki zakręcać i ustawiać do góry dnem. Kiedy przestygną powinny być zamknięte. Czym różni się polski czosnek od chińskiego? Chiny stały się prawdziwym potentatem w dziedzinie hodowli czosnku i jego sprzedaży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fantastyczny ketchup z dyni 111

zblendować na gładką masę.   4. Do tak przygotowanej dyni dodać pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i całość gotować jeszcze około 20 minut. 5. Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut

Jadło i czytadło