roladki schabowe Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak
Aga w kuchniDrobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchniwykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo
Z Kuchni Do Kuchnirzed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka torebka żelatyny (na 2 litry wody) pół szklanki wody 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka majeranku pół łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami. Wsypałam żelatynę, dolałam
Kulinarny Pamiętniksolą i pieprzem. Pasta gotowa. Na dużym talerzu w centralnym miejscu kładziemy pastę z jajek, ukłądamy sałatę , i na to pokrojoną bagietkę. Drugi talerz: Salami kabanosy serrano szynka z indyka rukola Układamy na talerz, gotowe :) Super imprezy życzę
Smaki Edytypotrzeby podlewania potaw wodą. Gołąbki z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy
Kulinarne przygody Gatityszwedzkim bufetem, goście sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco :). Chili con carne w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne
Kulinarne przygody Gatityrozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu
Kulinarne przygody GatityWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki
Moniki SmakołykiRolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności. Składniki: 3 porcje, czas przygotowania 45 min. 1 opakowania serka Almette śmietankowego, 1 duży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko
Moniki Smakołykimiękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych 1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie(...)minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na patelni smażymy na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem
Niezły Młynekplan na następne wyroby. Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki żelatyny(...)szklanki wody Wykonanie. Do miski dodajemy mięso mielone do tego, pokrojony w dużą kostkę filet. Tu jeszcze w całości Filet z indyka Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pozostały czosnek dodajemy w całości, Wszystko musimy długo mieszać,aż powstanie kleista masa. Tak wygląda po wymieszaniu Mięso układamy w woreczku i w szynkowarze, dobrze
W kuchennym oknie Ewyprzekąska zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Danie to ma nieco mniej kalorii niż tradycyjne grzanki, a pozostaje równie smaczne. My do przygotowania naszych grzanek użyłyśmy parówek z indyka, ale jeszcze lepsza byłaby chuda wędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2 Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 kromki(...)chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry ser. Możemy doprawić według uznania. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w temp 180 stopni, najlepiej na termoobiegu. Zajadamy ciepłe i chrupiące
Kolizje Smakówdań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy(...)Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio . El Tio nazywana jest nieduża kłoda
Chilli Czosnek i Oliwa