Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym. I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem. Pychota! Składniki: 400 g makaronu rurki (surowego); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki oleju; 2 łyżeczki oregano; 2 łyżeczki bazylii; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej
Gospodyni Miejskawiórki cukinii. Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek. Oprószone drobno startym parmezanem. Pycha! Składniki: 250 g makaronu penne; 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka); 200 g cukinii (waga przed obraniem); 1,5 czubatej łyżki masła; 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3 żółtka; 1,5 łyżki oliwy; Sól; Pieprz
Gospodyni Miejskasłodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli; 250 ml mleka; 4 łyżki masła; 4 łyżki mąki pszennej; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki
Gospodyni Miejskaczosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu. Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie łyżki suszonego oregano; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 1 duża cebula
Gospodyni Miejskaantonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego
SzczyptaSmaQEuropie... i niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso. Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo
SzczyptaSmaQZamieszczam kilka przepisów z mojego bloga na dania mięsne. Może wykorzystacie. Domowa rolada Filet z indyka Żeberka w sosie słodko- kwaśnym Mielone z pieczarkami Pulpety z karkówki SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyWitajcie :) Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami . Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o) Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani
W kuchni KatieSkładniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać, osuszyć, ponacinać na aby powstał płat mięsa - na mięsie rozłożyć ząbki czosnku obrane, posypac przyprawą i kucharkiem ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w workeczku do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięwlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato
pieprzny smaczekFarsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto miksuję na małych obrotach i odstawiam na godzinę, żeby
pieprzny smaczekpoprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól
pieprzny smaczekzrobiłam, wyszły przepyszne z mięsa indyczego z dodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli
pieprzny smaczekkołdrą i od kilku dni leżę i łykam co mi pod nos podstawią. Dobrze , że Mama natychmiast staje na wysokości zadania i zaczęła gotować delikatny rosołek z kurczaka i indyka zasypany potem kaszka manną . Chyba jestem modelowym przykładem osoby chorującej bo w każdej słabości jadam tylko taki rosołek na przemian z kwaśnym kisielem żurawinowym . Obie potrawy doskonale mi robią
Buniabaje w kuchniZupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio) 4 ogórki kiszone 1 łyżka mąki 2/3 szklanki
Czerwień i błękit