hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać jej w polskich sklepach. Kalerosse ™ to nowe na polskim rynku warzywo , pisałam o niej
Smaczna PyzaRolada jest rewelacyjna, bardzo czekoladowa, z motywem alkoholowym w tle, delikatna i zjada się ją za szybko. Może zróbcie sobie dwie od razu. Pure z kasztanów zakupiłam w słoiku słodzone, natomiast można je zrobić samemu ze świeżych kasztanów jadalnych. Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePiję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki o Wikingach gdzie sztormy zatapiają statki i krew się leje strumieniami. Niestety to nie Cherezińska i czegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechów włoskich świeżo zmielony kolorowy pieprz olej wykonanie: Filety śledziowe moczyłam kilka godzin, zmieniałam wodę 3 razy. Osuszyłam i pokroiłam w kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka, orzechy posiekałam. W słoiku układałam na przemian śledzie posypane pieprzem, cebulę, orzechy. Zalałam olejem tak, by całość była nim przykryta. odstawiłam do lodówki na 24 godziny
babka w formiewierzchu może zrobić się piana, którą trzeba zebrać. Buraki nie mogą pływać po powierzchni, bo będą pleśnieć. – Gdy zakwas będzie gotowy, zlać do czystego słoika i trzymać zamknięty w lodówce
To co kochamNaszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści <3 Składniki 300 g kiełbasy białej surowej 1 łyżka masła 100 g szczawiu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo 1 marchew 3 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchendużej miski wsypujemy mąkę z sodą, cukier, wbijamy jajko, dodajemy kakao i przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Słodkie okruszkiwoda odciekła. Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli. Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu . Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników. Śledzie zalać olejem , tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby
Codziennik Kuchennywody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki 30 lub 36% - biszkopt (link) - dowolne owoce (u mnie - ananasy z puszki i jagody ze słoika) Piekę biszkopt. Dokładny przepis na jego wykonanie znajdziecie w tym poście . Przygotowuję galaretki. Każdy smak galaretki rozpuszczam w 500 ml wody. Gdy galaretki są ostudzone, mieszam każdą z nieubitą wcześniej
Wielopokoleniowoziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól
Czerwień i błękitkoncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą
Pyry na GazSKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję
Gotowanie Patkiczęści. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy. Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny
Qchnia po prostułyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie
Smakołyki AsiŚwięta Świętami ale śniadanie trzeba zjeść. Przygotowanie zawczasu dużego słoika granoli rozwiąże nam poranny problem - co zjeść? Podana z naturalnym jogurtem i suszonymi śliwkami pomoże w trawieniu świątecznych smakołyków
Milion Smaków