słoik - 12348 przepisów (strona:382/824)

Małpie masło, czyli trochę słońca na talerzu 143

Wytrzymał u mnie w lodówce dwa tygodni bez pasteryzacji, dalej nie wiem, bo zjadłam ps. robi się ba bardzo szybko- 30 minut ze smażeniem. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki (takie 330 ml). puszka ananasów razem z syropem (moja miała niecałe 400 ml) 4-5 bananów sok z 1 cytryny 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przyśpiesz sobie pracę maksymalnie

greenscarf
Sos malinowy 131

należy maliny podgrzać, żeby puściły sok i ciepłe przecierać. Przetartą pulpę malinową zasypać cukrem (do smaku). Zagotować i gotować przez 10-15 minut. Gotowy, gorący sos zlewać do wyparzonych słoików, nie trzeba już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kasza „czarne oczko” do obiadu 180

coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . Składniki ; 1 słoik ,fasolki czarne oczko w zalewie 1 szklanka pęczaku 1 /2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 2 kostki rosołowe drobiowe sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła Paprykę

Ogrodnik w podróży
Zakwas owsiany na żur 121

łyżek mąki owsianej 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu. Artykuł Zakwas owsiany na żur

NiePieprz.pl
Tradycyjna sałatka jarzynowa 133

nadaje sałatce konkretnego smaku...uwielbiam💙  Składniki: ziemniaki du ż e 3 szt, marchew 3 szt, pietruszka korzeń 2 szt, ogórki kiszone pół dużego słoika, kukurydza pół puszki, groszek mrożony 1 szklanka lub groszek konserwowy pół puszki, jabłko 1 szt, cebula pół szt, jajka 3 szt, sos: majonez 8 łyżek

kulinarne odsłony pati
Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1 103

pieczenia, lekko ugniatamy i „rozpraszamy”, a następnie pieczemy ok. 6-10 minut, 170 stopni, funkcja grill. Pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na drobne kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Czas na śniadanko: 150g jogurtu greckiego ½ miarki odżywki białkowej (obecnie korzystam z Optimum Whey Gold, smak vanilla icecream) 1 duża łyżka nasion chia ½ mandarynki ½ marakui ½ banana 2 łyżki domowej granoli żurawinowo

Kate's Kitchen
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 280

Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego 200 ml porto 100 ml białego wytrawnego wina

Smaki Ewy
Surówka mieszana 134

octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki. PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza. Można ją włożyć do słoików

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowy 182

być dumni. Przez ten czas spokojnie można zająć się zupełnie czymś innym, pamiętając by od czasu do czasu pomieszać nasz sos. A gdy poczujemy aromat pomidorów z ziołami szykujmy słoiki! (lub talerze z makaronem, w zależności ile robimy sosu i na co chcemy go przeznaczyć). Dowolnie przyprawcie po swojemu, w zależności jakie smaki lubicie. Proporcje też zwiększajcie po równi

Zasmakuj Kuchni
Panna Cotta 152

prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika. Oj jakie to smaczne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowy smalec z pieczarkami 140

koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych

Moja pasja smaku
Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą 120

blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC, aż ciasto się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, słoiku. Zdrowego chrupania

Obiad gotowy
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 179

ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej) 3 łyżki oleju sezamowego sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny sos słodko-kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego

Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 140

łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) 145

klips. Włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy