WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIE: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 4 j ajka, 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oliwy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cuki er. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka. Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: duży po midor malinowy, większa cebula, 8 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (lub mniej/więcej - zależy, jak ostre chcemy), łyżka masła, zioła prowansalskie, szczypta soli, większa szczypta cukru, około 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki wod y. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 12-15 Składniki: 50 dag średn iej fasoli Jaś, 50 dag ulubionej kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, średnia kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, 2 średnie cebule, 2 łyżki majeranku, pieprz, sól. Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę
JejKuchniacałej powierzchni (nie robiąc dziur!). Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
JejKuchniamasła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego serka - 3 duże łyżki cukru ( lub do smaku) - kilka łyżek wiśni ze słoika - 1 żółtko - 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka - trochę cukru pudru do posypania Drożdże rozrabiamy w letnim mleku ,robimy tzw rozczyn, czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy
Wypieki Renegotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego! Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy botwinkę. Odlewamy odrobinę zupy do słoika, dodajmy śmietankę i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy całość do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy i gotowe :) Zupę podajemy z jajkiem. SMACZNEGO
Sprawdzone przepisy kulinarneKolejny szybki przepis w mojej kolekcji. Dzisiaj dla odmiany po wegetariańsku. Mam cały słoik domowych suszonych pomidorów z Sycylii… Do tego wystarczyło dodać kilka innych składników i danie gotowe w mniej niż pół godziny! SKŁADNIKI : makaron linguinie – 300 g suszone pomidory – około 6 – 8 sztuk mozzarella – 1 sztuka jajko – 1 sztuka pieczarki – 5 sztuk czerwona cebula – połówka dużej
kuchniabellissima.wordpress.comjest otwarty ogień i walka o każdy milimetr większego pankejka. A ona zjadła trzy a ja tylko dwa. Mamo, a on oblizał łyżeczkę z dżemem i wsadził ją do słoika. Ona wzięła wszystkie orzechy i powiedziała mi, że jestem mniejszy to nie muszę mieć tyle samo. Aaaaa... a jak już towarzystwo zje, pokłóci się, poszturcha i pójdzie, to na stole
bistro mamatakiej wersji jajek wielkanocnych. Składniki na jajka: 4 jajka 300ml koncentratu barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku ( opcjonalnie ) Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do miseczki, lub słoika wlewamy koncentrat, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Wkładamy przestudzone jajka, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie wyciągamy, osuszamy i przekrawamy jaja
NiePieprz.plskładniki : 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoik mieszanki warzywnej marchewka, kukurydza, groszek Jamar 2 jajka 1 mała cebula pieprz majonez ok. 20 szt. dużych muszelek makaronowych opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy w wskazówek na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju
Domowy Smak JedzeniaSezon szparagowy dopiero przed nami, postanowiliśmy więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym
R'n'G KitchenNaryza Pióreckiego - dyrektora arboretum w Bolestraszycach. Fałszywe oliwki zostały zarejestrowane jako produkt tradycyjny Podkarpacia. Solanka: 100 g soli, 1 litr wody, liście winogron lub dębu, Naczynie (gliniany garnek, słoik wyłożyć liśćmi winogron lub dębu) wsypać oczyszczony dereń. Zalać solanką (sól rozpuścić w letniej wodzie), przykryć liśćmi. Można dodać trochę czosnku, tymianek. Dereń kisi się od kilku tygodni do kilku miesięcy
królestwo garówblendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut. Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam Was do otwartej grupy na facebooku i do udziału w cotygodniowej akcji
Codzienna kuchnia niecodziennateraz przemieszaj dokładnie granolę, następnie przez 10 minut w 150*C, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzoną wymieszaj z pokrojonymi w paski morelami i przełóż do szczelnego słoika
Zdrowie na języku :PDzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól
Weekendy w domu i ogrodzie