słoik - 12348 przepisów (strona:386/824)

Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 129

Ciecierzyca należy do roślin bobowatych i jest podstawowym składnikiem hummusu. Dzisiaj przestawiam ją w sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną

Smaki Ewy
Pudding z chia z mango i truskawkami 104

mango i truskawkami. Składniki: 400 ml mleka kokosowego 60 g ziarenek chia jogurt naturalny zmiksowane mango truskawki miód proso ekapandowane owoce do ozdoby Przygotowanie: Najlepiej chia przygotowywać w słoiku aby można było dokładnie wymieszać wstrząsając bez obawy, że coś nam się rozleje. Nasiona chia zalewamy mlekiem, wstrząsamy, odstawiamy na co najmniej 30 min.  Napęczniałe nasionka przekładamy do kieliszka. Mango

Życie zaczyna się w kuchni
Piers I kurze w sosie serowym 115

osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym tymiankiem. Włożyć tak przygotowane mięsko do naczynia żaroodpornego. Grzyby odcedzić jeśli macie ze słoika lub umyć gdy są świeże. Na patelni roztopić masło wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać pokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
HUMMUS 178

sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny, aby w każdym momencie, w ekspresowo krótkim czasie, móc przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę.   Jestem pewna, że posmakuje nie tylko amatorom zdrowej żywności i kuchni wegetariańskiej

cool and minty
Sałatka tęczowa 154

pomidor pokrojony w kostkę Dressing : sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej  Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika) można ją odrobinę posolić. Przykryć warstwą czerwonej kapusty oraz czerwoną cebulą. Następnie ułożyć warstwę tartej marchewki. Na wierzchu posypać ogórkiem i pomidorem. Zalać dressingiem. Przygotowanie dressingu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Surówka na wodzie mineralnej 143

marchewkę startą na dużych oczkach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 302

przygotowaniu. Fasolkę proponuję samemu przygotować w domu. Wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości z odrobiną soli (okolo30-40 minut). Przelać gorącą wraz z jej wywarem do słoików i po wystygnięciu przechowywać w lodówce.  Jest to bezpieczna alternatywa na zdrową potrawę z fasoli.  Moja dzisiejsza wersja tego dania będzie bezmięsna, zastąpię boczek produktem wegańskim. Zapraszam

Wino Francja Kuchnia
Pikantny krem kukurydziany 130

przecieru lub pomidorów z puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować, wrzucamy

Kuchnia od dwojga
Filet z kurczaka faszerowany camembertem i borówką 101

Jeżeli lubicie ser camembert i borówkę to idealny przepis dla Was. Połączenie tych składników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię

Smaki Ewy
Śledź z suszonymi pomidorami, ogórkiem kiszonym i jabłkiem 210

dosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko poeksperymentować z dodatkami. Mój przepis

Szczęśliwa kuchnia
Śledź z suszonymi pomidorami, ogórkiem kiszonym i jabłkiem 210

dosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko poeksperymentować z dodatkami. Mój przepis

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka ryżowa z rybą 137

Składniki: 200 g ryżu 500 g filetów z morszczuka 3 jajka 1 słoik krojonych pomidorów 150 g sera żółtego przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól ziołowa słodka papryka Przygotowanie: Rybę … Czytaj dalej Zapiekanka ryżowa z rybą

czarrna od kuchni
rolmopsy w pomidorowej zalewie 236

kroimy ją w cząstki. Śledziowy płat  kładziemy  na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze rolmopsy są gotowe

Miód i pieprz
Tarta z kremem budyniowym i owocami 89

czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego (ok. 90-100 g) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować

Bullio
Chleb na zakwasie 87

przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą

Bullio