słoik - 12348 przepisów (strona:386/824)

Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 172

kilku  produktów .  A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.   Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych

Życie zaczyna się w kuchni
Sok winogronowy z sokownika 155

łodyżek i przekładamy do sokownika.  Owoce powinny parować około godziny. Sok zlewamy do garnka dosypujemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia się cukru około 20 minut. Przelewamy do słoików.  Odwracamy do góry dnem

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 155

został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa.  A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 112

smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Kapelusze pieczarek umyj, osusz i ewentualnie zdejmij z nich skórę (tak samo jak oczyszcza się kapelusze maślaków). Jajko sparz. Cebule

blog.moje-pasje.info
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 123

szklanki cukru,  1 szklankę mąki pszennej tortowej,  1 szklankę kartoflanki,  4 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczyptę soli,  4-5 łyżeczek kakao,  słoik dżemu porzeczkowego,  0,5 – 1 litr kremówki,  cukier puder do smaku,  2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),  „chlust” śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu,  tłuszcz do wysmarowania blachy

blog.moje-pasje.info
Pierniczki 116

Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania

blog.moje-pasje.info
Babka na majonezie 124

kominem do babek, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie trzepaczkę. Przygotuj składniki: 3 jajka, 1 szklankę cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoik majonezu (250 ml), 1 opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli, tłuszcz do wysmarowania formy. Jajka sparz. Oddziel żółtka od białek. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Mąkę pszenną przesiej i połącz z mąką

blog.moje-pasje.info
PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 125

ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera,  100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii. Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie

JejKuchnia
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CUKINIĄ I CZOSNKIEM 142

Składniki: 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów), 1/2 cukinii, 4 pomidory suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów, duży ząbek czosnku, 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili), 15 listków bazylii, sól, szczypta tymianku. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente.  Cukinię myję, kroję w drobną kostkę.  Pomidory i czosnek siekam.  Warzywa podsmażam

JejKuchnia
JAJKA FASZEROWANE Z PAPRYCZKĄ JALAPENO 103

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIE: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 4 j ajka, 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oliwy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cuki er. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka.  Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę

JejKuchnia
OSTRY SOS POMIDOROWY 97

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: duży po midor malinowy, większa cebula, 8 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (lub mniej/więcej - zależy, jak ostre chcemy), łyżka masła, zioła prowansalskie, szczypta soli, większa szczypta cukru, około 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki wod y. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam

JejKuchnia
FASOLKA PO BRETOŃSKU 137

ILOŚĆ PORCJI: 12-15 Składniki: 50 dag średn iej fasoli Jaś, 50 dag ulubionej kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku,  średnia kostka wędzona, 2 liście laurowe,  słoik koncentratu pomidorowego, 2 średnie cebule, 2 łyżki majeranku, pieprz,  sól. Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę

JejKuchnia
PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI 133

całej powierzchni (nie robiąc dziur!).  Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.  Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

JejKuchnia
Drożdżówki z serem i wiśniami 159

masła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego serka - 3 duże łyżki cukru ( lub do smaku) - kilka łyżek wiśni ze słoika - 1 żółtko - 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka - trochę cukru pudru do posypania Drożdże rozrabiamy w letnim mleku ,robimy tzw rozczyn, czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy

Wypieki Rene
Zupa botwinka 175

gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego! Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy botwinkę.   Odlewamy odrobinę zupy do słoika, dodajmy śmietankę i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy całość do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy i gotowe :) Zupę podajemy z jajkiem. SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy kulinarne