dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików i wekowany, bym mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi
W kuchni Katiewodzie i… napijemy się na marne Przygotowuję się również psychicznie do marynowania buraków. Jak tylko uda mi się zebrać w sobie to zabiorę się za wsadzenie ich do słoików. Na pewno podzielę się z Wami tym doświadczeniem Wszystkie przepisy z burakiem znajdziecie tutaj ! Aromatyczny Krem z Buraków Bordowe Pankejki Super Food, czyli Buraczane Smoothie Bowl Zapisz Zapisz
rabarbarowojednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia. Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika i odstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły
Mój SmakSzybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 8. Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym 8. Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą The post Najpopularniejsze przepisy w 2016 appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilymisce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę cebula pokrojona
Ugotowane pozamiatanesię również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny krem gotowy. Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami. Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin. Smacznego
Wylizany Rondelzielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka - woda - olej Wykonanie: Oliwki musimy przygotować dużo wcześniej. Co najmniej miesiąc. Zbieramy zielone śliwki, myjemy, wrzucamy do słoika, zalewamy mocno słoną wodą (200g na litr) zostawiając trochę miejsca, które uzupełniamy olejem. Po miesiącu, a najlepiej po półtora są już zdatne do jedzenia. Spokojnie można wrzucać do nich jakieś
Kryzysowa Książka Kucharskamylić z babką na tężniach :) Jako, że dostałem od mojej koleżanki Marty słoik kapusty kiszonej to zainspirowałem się kresowym przepisem na łężnie czyli kotleciki z ziemniaków nadziewane kapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego
Kryzysowa Książka Kucharskajesteście na biwaku, pikniku, plaży, działce czy nad jeziorem tak jak ja. Jedna z najprostszych opcji to szwedzkie hot dogi czyli bułka, parówka, sałatka szwedzka (taka z ogórków w słoiku) i ketchup. Parówki mają to do siebie, że aby były zdatne do spożycia, nie muszą być ugotowane. Dla naszego komfortu wystarczy, że będą ciepłe. Bierzemy czarny garnek, wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharskaprzymrozkach. O owocach to się wtedy nie myślało za bardzo. Zbieraliśmy tylko agrest z naszego starego ogrodu, bo nam nowa właścicielka łaskawie pozwoliła i ładowaliśmy go do butelek, bo słoików nie było. Trzeba było wyjmować go specjalnym drutem. Oprócz królików mieliśmy też kozę, która była naszym jedynym ratunkiem żeby było mleko. Codziennie z bratem szliśmy na łąki za osiedlem
Kryzysowa Książka Kucharskakurczaka 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros" 2 szczypty kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego 6 łyżek majonezu 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu 200g sera żółtego w kawałku 1 duży słoik papryki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieserkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki wstawiamy do lodówki, jak stężeje
Wypieki Renemleka 9 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szkl cukru masło w temp. pokojowej Polewa: 60g masła 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny
Smakołyki Asi