przygotowaniu. Fasolkę proponuję samemu przygotować w domu. Wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości z odrobiną soli (okolo30-40 minut). Przelać gorącą wraz z jej wywarem do słoików i po wystygnięciu przechowywać w lodówce. Jest to bezpieczna alternatywa na zdrową potrawę z fasoli. Moja dzisiejsza wersja tego dania będzie bezmięsna, zastąpię boczek produktem wegańskim. Zapraszam
Wino Francja Kuchniaprzecieru lub pomidorów z puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować, wrzucamy
Kuchnia od dwojgaJeżeli lubicie ser camembert i borówkę to idealny przepis dla Was. Połączenie tych składników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię
Smaki Ewydosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko poeksperymentować z dodatkami. Mój przepis
Szczęśliwa kuchniadosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko poeksperymentować z dodatkami. Mój przepis
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 200 g ryżu 500 g filetów z morszczuka 3 jajka 1 słoik krojonych pomidorów 150 g sera żółtego przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól ziołowa słodka papryka Przygotowanie: Rybę … Czytaj dalej Zapiekanka ryżowa z rybą
czarrna od kuchnikroimy ją w cząstki. Śledziowy płat kładziemy na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze rolmopsy są gotowe
Miód i pieprzczasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego (ok. 90-100 g) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować
Bullioprzez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą
Bulliozbieramy pianę. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Blendujemy zasmażone owoce. Przeciskamy jeszcze przez sito, żeby pozostał nam gładki "krem". Smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem
Życie zaczyna się w kuchniryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka
Życie zaczyna się w kuchnipory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki
Życie zaczyna się w kuchninajczęściej królował z sosem kurkowym ale nie tym razem;) Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża
Życie zaczyna się w kuchniLato dobiega końca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;) Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około
Życie zaczyna się w kuchnifeta sól zioła: oregano, bazylia, tymianek olej z pestek winogron Przygotowanie: Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą. Faszerujemy papryczki fetą. Zalewamy olejem, wkładamy do słoików świeże zioła. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 dniach są gotowe do konsumpcji ;-) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Życie zaczyna się w kuchni