słoik - 12348 przepisów (strona:393/824)

Sos z żurawiny z pomarańczą 175

cukru 1 łyżka Amontillado sherry Wsyp żurawinę do małego rondelka. Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Zagotuj. Dodaj cukier i sherry. gotuj sos przez 6 minut. Napełnij słoik sosem, zakręć i przechoeuj w lodówce do 4 dni. Sos można też zamrozić The post Sos z żurawiny z pomarańczą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Śledzie w marynacie ogórkowej 171

ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników. Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski. Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty. Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem. The post Śledzie w marynacie ogórkowej appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 148

łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja -  użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka gyros 211

Składniki: 25 dkg ulubionego makaronu 40 dkg fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 3 ogórki kiszone sos gyros Fanex sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie olej … Czytaj dalej Sałatka gyros

czarrna od kuchni
Cynamonowe pierniczki z dżemem 192

łyżka cynamonu  1,5 łyżeczki sody Dodatkowo :  lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę

Ze smakiem i z pasją
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 160

razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli, dwoma łyżkami octu jabłkowego, wkładamy do słoika i zalewamy olejem lnianym. Tak zamarynowane śledzie zostawiamy na noc w lodówce.     Następnie przygotowujemy majonez. 2 jajka (koniecznie świeże i dobrej jakości - ja użyłam ekologicznych jaj zielononóżek) myjemy

Quinoa Raz!
Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami 132

porów.  Do porów, jajek i rodzynek dodać majonez i dokładnie wymieszać.  Sałatkę porową odstawić na kilka godzin lub na noc, aby smaki się połączyły (można przełożyć do słoika lub pojemnika plastikowego). Przed podaniem wyjąć sałatkę wcześniej z lodówki, aby odtajała, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (pieprzu może być w tej sałatce sporo). Smacznego

Codzienne Gotowanie
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (keto, LCHF, optymalne, paleo) 424

Wymoczone śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płaty układać na desce skórą od spodu. Na środek każdego wykładać porcję wystudzonej cebuli i zwijać w rulon. Roladki przekłuwać wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać pozostałą oliwą dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić na minimum 24 godziny a najlepiej na 2-3 dni Smacznego! — BTW całości z oliwą: waga 1480g

Ola la LCHF
Śledzie na pierniku 183

orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko

Mango Papaja
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 150

przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły

Kulinarne Inspiracje
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 146

migdały zbiją się w kulę ale tym nie należy się przejmować bo zaraz potem stanie się płynne. Masło zaraz po przygotowaniu będzie ciepłe - należy je przestudzić przed włożeniem do słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI

Cooking for Emily
Śledź w koprze po szwedzku 163

namocz w zimnej wodzie. Podczas moczenia zmień wodę kilka razy. Wlej wodę i ocet do garnka. Dodaj przyprawy i cukier, zagotuj. Ostudź zaparawę. Pokrój śledzie na kawałki. Umieść w słoiku na przemian z posiekanym koprem. Zalej zalewą octową, zamknij i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach śledzie są już dobre.   The post Śledź w koprze po szwedzku appeared first

codojedzenia
Pleśniak z dżemem i truskawkami 143

pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami

Mama z miasta
Piernik z kremem czekoladowym 171

blaszki (23,5x35 cm). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem: szklanka mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 250g mleka w proszku tłustego kostka masła słoik dżemu dowolna galaretka Mieszamy dokładnie mleko, kakao i cukier i gotujemy ok 15 minut aż nieco zgęstnieje (mieszanina ma mieć konsystencję rzadkiego syropu). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch następnie

Cynamonowe szczęście
Śledzie czosnkowe z imbirem 174

składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior,  następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie  mieszam . Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki na całą noc , tak aby się nam wszystkie smaki przegryzły . Na następny dzień są przepyszne , gotowe do podania na świąteczny stół

Mój Smak