słoik - 12348 przepisów (strona:393/824)

moskaliki w śmietanie 149

cytryny i doprawiłam cukrem. Dodałam posiekany szczypiorek, jabłko pokrojone w drobną kostkę i żurawinę. Wymieszałam, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie wymieszałam ze śmietaną. przełożyłam do słoika i odstawiłam do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorowałam szczypiorkiem i żurawiną

babka w formie
Śledź w śmietanie 152

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wsypać ją do śledzi, przemieszać. śmietanę wymieszać z majonezem, przelać do sałatki i wymieszać razem, doprawić pieprzem do smaku, przełożyć do słoika i wstawić na od 12 godz do lodówki

Camilla w kuchni
Udka kurczaka bez skóry z suszonymi pomidorami 279

porządków po świętach – czyli bigosu. A na dzisiaj polecam udka z kurczaka z suszonymi pomidorami. Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka bez kości i skóry Suszone pomidory w oleju - słoik Sól Pieprz Oregano suszone - 1 łyżeczka Czosnek granulowany – ½ łyżeczki Bulion/ woda Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i oregano. Dodajemy

Smaki Ewy
Śledzie z cebulką 149

olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą. Do słoika nakładać naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują

Ugotować
Sałatka z kalerosse™ ze śledziem i fasolą 123

hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać jej w polskich sklepach. Kalerosse ™ to nowe na polskim rynku warzywo , pisałam o niej

Smaczna Pyza
Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym 218

Rolada jest rewelacyjna, bardzo czekoladowa, z motywem alkoholowym w tle, delikatna i zjada się ją za szybko. Może zróbcie sobie dwie od razu. Pure z kasztanów zakupiłam w słoiku słodzone, natomiast można je zrobić samemu ze świeżych kasztanów jadalnych. Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 126

Piję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki o Wikingach gdzie sztormy zatapiają statki i krew się leje strumieniami. Niestety to nie Cherezińska i czegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu

Dzieje kuchennej Wiewióry
śledzie z orzechami 127

orzechów włoskich świeżo zmielony kolorowy pieprz olej wykonanie: Filety śledziowe moczyłam kilka godzin, zmieniałam wodę 3 razy. Osuszyłam i pokroiłam w kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka, orzechy posiekałam. W słoiku układałam na przemian śledzie posypane pieprzem, cebulę, orzechy. Zalałam olejem tak, by całość była nim przykryta. odstawiłam do lodówki na 24 godziny

babka w formie
Zakwas buraczany 1034

wierzchu może zrobić się piana, którą trzeba zebrać. Buraki nie mogą pływać po powierzchni, bo będą pleśnieć. – Gdy zakwas będzie gotowy, zlać do czystego słoika i trzymać zamknięty w lodówce

To co kocham
Kremowa zupa szczawiowa 117

Naszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści <3       Składniki 300 g kiełbasy białej surowej 1 łyżka masła 100 g szczawiu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo 1 marchew 3 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi 229

dużej miski wsypujemy mąkę z sodą, cukier, wbijamy jajko, dodajemy kakao i przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 196

woda odciekła. Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli. Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu . Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników. Śledzie zalać olejem , tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby

Codziennik Kuchenny
Kolorowe ciasto galaretkowe 150

wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki 30 lub 36% - biszkopt (link) - dowolne owoce (u mnie - ananasy z puszki i jagody ze słoika) Piekę biszkopt.  Dokładny przepis na jego wykonanie znajdziecie w tym poście  . Przygotowuję galaretki.  Każdy smak galaretki rozpuszczam w 500 ml wody. Gdy galaretki są ostudzone, mieszam każdą z nieubitą wcześniej

Wielopokoleniowo
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 169

ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól

Czerwień i błękit
Śledź z żurawiną i cebulką 132

koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą

Pyry na Gaz