słoik - 12348 przepisów (strona:384/824)

Pasztet drobiowo - wieprzowy 135

zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie 152

Deser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano bez niego, możecie domową granolę szybko przygotować na patelni. Płatki owsiane przesmaża się na zdrowym oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu. Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, płatki migdałów

Moja Delicja
Roladki z szynki ze szparagami w galarecie 269

Takie roladki stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach, ładnie się prezentują i w dodatku są proste do przygotowania i smaczne. Składniki: 5-6 plastrów szynki 1 słoik marynowanych szparagów 150 gram serka naturalnego 2 łyżeczki chrzanu tartego Fanex Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody, pozostawiamy na kilka minut

Bajeczna Kuchnia
Szaszłyki z kurczaka na grilla 242

można:) Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół

KuchniaWeDwoje.pl
Konfitura dyniowa 85

czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka. Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia miękka, rozpadająca się. Konfiturę przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 minut. Następnie słoiczki wyciągnąć na ścierkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do czasu wystygnięcia. Krok po kroku: 1. Obrać

KuchniaWeDwoje.pl
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 179

wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia. 6. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu. Całość podałam z ogórkiem

Vroblewska-fitlife
Kurczakowe warkocze z makaronem i żurawiną 97

czeka, aż go łaskawie wykonam ponownie i zrobię dobre zdjęcia. Bo te, które mam to... szkoda gadać :) Składniki: 1,5 piersi z kurczaka kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 słoika żurawiny do mięs (około 130g) sól i świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Każdy płat piersi z kurczaka dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności jak pozwala na to wielkość

Kolorowy Przepisownik
Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy 132

ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat. Nadaje się tylko do takich zup. Nigdy więcej tego oleju. Jedyny plus, to ładny słoik który zrecyklinguję Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj około 1 litra wody. Dodaj soczewicę. Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane czy też świeże, ale te ostatnie obierz

greenscarf
Sałatka z marynowanym camembertem 103

marynowany ser jest bardzo czosnkowy i pełny smaku. Serek wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w ziarnach słonecznika. Nic nie szkodzi jeśli nam się rozpadnie na pół przy wyjmowaniu ze słoika. Na talerzu układamy sałatę. Układamy serek na sałacie i posypujemy karmelizowanymi w miodzie orzechami. Polewamy sosem winegret tuż przed podaniem.   Artykuł Sałatka z marynowanym camembertem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 132

Ciecierzyca należy do roślin bobowatych i jest podstawowym składnikiem hummusu. Dzisiaj przestawiam ją w sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną

Smaki Ewy
Pudding z chia z mango i truskawkami 107

mango i truskawkami. Składniki: 400 ml mleka kokosowego 60 g ziarenek chia jogurt naturalny zmiksowane mango truskawki miód proso ekapandowane owoce do ozdoby Przygotowanie: Najlepiej chia przygotowywać w słoiku aby można było dokładnie wymieszać wstrząsając bez obawy, że coś nam się rozleje. Nasiona chia zalewamy mlekiem, wstrząsamy, odstawiamy na co najmniej 30 min.  Napęczniałe nasionka przekładamy do kieliszka. Mango

Życie zaczyna się w kuchni
Piers I kurze w sosie serowym 118

osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym tymiankiem. Włożyć tak przygotowane mięsko do naczynia żaroodpornego. Grzyby odcedzić jeśli macie ze słoika lub umyć gdy są świeże. Na patelni roztopić masło wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać pokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
HUMMUS 181

sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny, aby w każdym momencie, w ekspresowo krótkim czasie, móc przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę.   Jestem pewna, że posmakuje nie tylko amatorom zdrowej żywności i kuchni wegetariańskiej

cool and minty
Sałatka tęczowa 158

pomidor pokrojony w kostkę Dressing : sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej  Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika) można ją odrobinę posolić. Przykryć warstwą czerwonej kapusty oraz czerwoną cebulą. Następnie ułożyć warstwę tartej marchewki. Na wierzchu posypać ogórkiem i pomidorem. Zalać dressingiem. Przygotowanie dressingu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Surówka na wodzie mineralnej 147

marchewkę startą na dużych oczkach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna

Ala piecze i gotuje