słoik - 12348 przepisów (strona:384/824)

Panna Cotta 150

prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika. Oj jakie to smaczne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowy smalec z pieczarkami 133

koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych

Moja pasja smaku
Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą 117

blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC, aż ciasto się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, słoiku. Zdrowego chrupania

Obiad gotowy
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 175

ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej) 3 łyżki oleju sezamowego sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny sos słodko-kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego

Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 138

łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) 144

klips. Włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 162

zjedzeniu ostatniego okruszka z dłoni;) Najważniejsze, że smakowało. I to jak! I jeszcze pamiętam mój dziecięcy zachwyt nad galaretką, którą się stawał sok wymieszany z cukrem i wlany do słoików. Dziś wiem, że to sprawka pektyn, a nie żadne czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą

Obiad gotowy
Surówka z kiszonych buraków 132

Przypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i zamierzam popijać dalej;). Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy: wzmacnia układ krwionośny, zwiększa ilość czerwonych krwinek, dlatego polecany jest przy anemii. Jak każda kiszonka dobrze oddziałuje na układ trawienny. Poza tym ma dużo witamin

Obiad gotowy
Piernik na kwasie chlebowym 177

łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 125ml oleju polewa: 50g czekolady deserowej lub gorzkiej 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny owocowa posypka opcjonalnie: słoik powideł śliwkowych do przełożenia piernika Kwas i miód podgrzać, wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej. Obie maki przesiać, wymieszać z sodą

Obiad gotowy
Bigos staropolski 176

odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Na 3 dzień gotowanie powtórzyć, a godzinę przed końcem gotowania dodać majeranek. Po ugotowaniu gorący bigos można nałożyć do słoików, zakręcić, a po wystudzeniu wstawić do lodówki. Tak zawekowany bigos można przechowywać do 2 tygodni. Wersja dla wolnowara: po umieszczeniu w naczyniu wszystkich składników i zalaniu winem z wywarem grzybowym

Obiad gotowy
Pasta z czerwonej soczewicy 157

pojemnika blendera wyłożyć soczewice, suszone pomidory, czosnek, orzechy, wlać olej, sok z cytryny i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku papryką, kuminem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Hamburgery Fitt bez smażenia - bezmięsne bez smazenia 156

SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy z puszki 100 g świeżej marchewki startej na tarce 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika) 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju

Sztuka gotowania w/g Samiry
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 117

ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja  tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą  z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊  Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko 1 szt, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy 1 łyżeczkę marmolady

kulinarne odsłony pati
Hamburgery Fitt bez smażenia - bezmiesne 208

SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy z puszki 100 g świeżej marchewki startej na tarce 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika) 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smażony ryż z kimchi 117

zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie miesiąc wystarczy.  Smażony ryż to taki wynalazek, który daje ryżowi nowe zycie, więc jak Wam zostało trochę ryżu to wystarczy

Kryzysowa Książka Kucharska