słoik - 12348 przepisów (strona:379/824)

Jesienne dekoracje DIY za grosze. 70

sami w domu.  Jesienne liście w ramce. Wrzos.  Chyba najprostsza dekoracja jesienna jaka może być. Przynieść wrzos do domu i postawić na stole.   U mnie w słoiki - nie znalazłam odpowiedniej doniczki dla niego.  Na stole jadalnym stoi sobie wrzosiec.  Jesienne świeczniki. Ja wsypałam kukurydzę, ale można wykorzystać np. czerwoną soczewicę, żołędzie, szyszki, kasztany, orzechy

Pani domowa
Aromatyczne śledzie oleju 140

moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki. W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania  składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo

Kulinarne przemyslenia
Sos pomidorowo-paprykowy 148

przelać do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje tak, jak lubimy. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w lodówce. *przed użyciem sos można połączyć z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, bazylią, oregano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Golden milk, czyli złote mleko na przeziębienie 185

Koncentra t: Do małego garnka dodajemy wszystkie składniki z pierwszej sekcji. Dokładnie je ze sobą mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie przelewamy koncentrat do słoika i po przestudzeniu trzymamy w lodówce.  Złote mleko : Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę koncentratu, łyżkę oleju kokosowego i miód. Wszystko podgrzewamy jednocześnie mieszając. Nie dopuszczamy do wrzenia. Pijemy

two broke sisters
Sałatka z zupek chińskich i kabanosów 402

Składniki: 3 zupki chińskie 1 opakowanie kabanosów 120 g 1 puszka groszku 1 słoik papryki marynowanej 4 ogórki marynowane sos czosnkowy Fanex majonez sałatkowy Fanex Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć do … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i kabanosów

czarrna od kuchni
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 99

Odkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam.  Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka

Wielopokoleniowo
Granola 118

robi się sama. Chwila moment i masz słoiczek ulubionej granoli. Możesz ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami lub jeśli masz ochotę – po prostu chrupać bez dodatków.   Składniki (słoik 1 litrowy): 300 g płatków owsianych 100 g ulubionych orzechów – ja użyłam laskowych 500 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 100 g cukru brązowego Wykonanie: Orzechy

Moja pasja smaku
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 148

Zdecydowanie wolę sernik. Im mniej ciasta i więcej sera, tym lepiej. Szarlotka chyba mi się przejadła. Moja babcia pod koniec życia robiła w kółko szarlotkę z jabłkami ze słoika, bo nie pamiętała, że ostatnio jak robiła ciasto, to też była taka szarlotka.   Kiedyś wolałam pomidorową, ale mój mąż robi bardzo dobry rosół, więc przeszłam do stronnictwa rosołu. Pyszny jest

Ugotowane pozamiatane
Pudding kokosowy z chia, musem z mango i kiwi 146

postawiłam na kokosowy pudding z nasionami chia, który podałam z musem z mango i kiwi. Najlepiej będzie, jeśli mleko kokosowe z chia oraz musy owocowe ułożymy w kieliszku lub słoiku warstwami, ponieważ pudding prezentuje się w tedy o wiele bardziej efektownie.Pudding możemy zaserwować również jako zdrowy deser, który dostarczy nam nie tylko słodyczy, ale również witaminy.  Składniki

kulinarne odsłony pati
Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce 130

oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników. Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju. Na tej samej patelni

Pyry na Gaz
JAK ZROBIĆ DOMOWY SOS " KABUL" 1097

papkę, pod przykryciem.Przecieramy przez sito.Przecier z pomidorów zalewamy zalewą ,która studziła się przez noc i gotujemy1 godz.Po tym czasie dodajemy  3 łyżki musztardy i sól.Studzimy i do słoików.Odwracamy do góry dnem aby chwyciły,studzimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Farfalle z guacamole i suszonymi pomidorami 159

czosnek 3 ząbki, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, dodatkowo: makaron Farfalle pełnoziarnisty 500 g, suszone pomidory 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Z awokado usuwamy pestki, wyciągamy miąższ i umieszczamy go w malakserze. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz

kulinarne odsłony pati
Kolorowa sałatka z kurczakiem 365

oczu i podniebienia... Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1 sałata rzymska mini opakowanie małych kulek mozzarelli po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej) mały słoik zielonych oliwek pół puszki kukurydzy 3 korniszony pół małej czerwonej cebuli ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych) przyprawa do gyrosa Sos: półtorej szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu płaska łyżeczka ziół

Czerwień i błękit
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 143

ludzi ciągnie do luksusu, bo kolejki potrafią być nawet do dwóch godzin z tłumem przed knajpą czekających na wolne miejsce. Skusiłam się na krewetki po królewsku oraz szarlotkę w słoiku z lodami pistacjowymi.   No dobre to ale czy warte tyle zachodu? Zdecydowanie wolę pierogi z Wanty :-))))  Koniecznie jeszcze wspomnę o Zakopanem i barze na który się skusiłam

pieprzny smaczek
Paprykarz domowy. 107

wyjmujemy ziele i liść laurowy, miksujemy, aby otrzymać sos, ugotowany ryż łączymy z rozdrobnioną rybą, dodajemy stopniowo do sosu, ciągle mieszając, kiedy paprykarz osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy go do słoika, zalewamy kilkoma kroplami oleju(rozlewamy go na całej powierzchni), zakręcamy i wkładamy do lodówki, myślę że tydzień spokojnie może stać, chyba że szybciej zniknie zjedzony przez domowników (oby tak było

Kuchnia Beaty