słoik - 12348 przepisów (strona:374/824)

Sałatka Wielkanocna 649

polski w okolicach Krosna jest to typowa sałatka podawana w okresie Wielkanocnym. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej, troszkę zmodyfikowany. Genialna przystawka do wędlin i świeżo upieczonego chlebka. Składniki: 1/2 słoika chrzanu 1 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 6 jajek 1 łyżka majonezu 1 łużka śmietany 18% sól pieprz Chrzan przekładamy do miski. Dodajemy 1 jabłko starte na tarce, 1/2 puszki kukurydzy

MojaQchnia.pl
Genialny żur wielkanocny 101

niepowtarzalny smak.   Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony

MojaQchnia.pl
śledzie pod pierzynką 167

sieci wiele na nią przepisów, różne sposoby przygotowania i różne proporcje; ja skorzystałam z podpowiedzi koleżanki. Zdaniem autorki przepisu zamiast gotowanych buraczków ćwikłowych warto wykorzystać wiórki ze słoika, ten sposób jest znacznie szybszy i z korzyścią dla smaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków

6niebo
Sałatka makaronowa jarska z musztardą francuską 195

Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą

Smaki Ewy
Sałatka z truskawkami i szpinakiem 142

szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół

Menu Zdrowia
Ocet lawendowy do sałatek 105

używać jako spray do twarzy.   Składniki:   szklanka octu jabłkowego połowa szklanki suszonej lawendy   Jak przygotować ocet lawendowy do sałatek?   Lawendę i ocet wlewamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy lawendę przez małe sitko a ocet lawendowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony pokrywką.   Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem 132

przyspieszyć cały proces – w trakcie blendowania dolewaj oliwy z oliwek. Ja tahini robię zwykle z 200 g sezamu + 2 – 4 łyżeczki dobrej oliwy. Zamykam w słoiku i trzymam w lodówce. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim makaron około 5 minut. Dodaj tahini i upieczonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj ulubione orzechy

Moja pasja smaku
Postny śledzik na kęs - #ŚledzikzSEKO 132

postny dzień przystało serwuję śledzika. Tym razem w wersji na jeden kęs. Idealny śledzik na śniadanie lub kolację. Razem z SEKO. S.A. możecie go przygotować bardzo szybko, bo gotowy słoik z przyrządzonym śledziem ułatwi Wam zadanie. Składniki : * kilka płatów śledziowych z suszonymi ziołami razem z cebulką * pół słodkiego jabłka * kilka łyżeczek kwaśniej śmietany  * koperek * jajko ugotowane na twardo Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Granola z owocami goji i żurawiny 176

zmniejszyć piekarnik do około 130 stopni C i dopiekać jeszcze 50 minut (mieszając cały czas) • Po upieczeniu i ostudzeniu, dodać owoce goji (lub żurawiny) i przenieść granolę do szklanego słoika. • Ułożyć warstwami w słoiczku (granola, jogurt i owoce) i zabrać do pracy! Smacznego! AUTOR: Córka

Moja Mama Gotuje
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 103

się u nas w domu największym "uznaniem". Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami Składniki: 1 główka czosnku 1 i 1/3 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 2 szklanki gotowej ze słoika) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki pasty z tahini 8-9 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy lub czystej, zimnej wody 4 łyżki oliwy

Moja Mama Gotuje
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 111

górę możemy położyć małą piętkę chleba. Jeżeli mamy jeszcze resztkę ukiszonego poprzednio barszczyku dodajemy 1 łyżkę (przyspieszy kiszenie). Przykrywamy naczynie talerzykiem lub gazą. Od czasu do czasu odkrywamy słoik i mieszamy buraki i ściągamy łyżką pojawiającą się czasem białą pianę. Po kilku dniach przecedzamy zakwas, wlewamy do butelek, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jeżeli barszczyk wypijamy dla zdrowia, po małej

Moja Mama Gotuje
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 118

tajemniczym, jak rozdziały Miłoszewskiego farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Smacznego! Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów Składniki: 1,5 kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Sól, pieprz

Moja Mama Gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 118

Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki. Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około 3 miesiące. http://www.masala.com.pl/k359,kuchnia-indyjska-przyprawy-indyjskie.html Kurczak Tikka Masala (przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku) Składniki: 800 g filetu z kurczaka lub indyka pieprz czarny sól

Moja Mama Gotuje
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 108

który jest w naszym domu od wielu lat.  Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy

Moja Mama Gotuje
Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą 127

dodatkiem orzeszków zimnych) Składniki: 1/2 paczki rukoli ok. 300 g piersi z kurczaka 1 grejfrut 1 pomarańcza 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju ze słoika 2 garści orzeszków ziemnych sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, lekko solimy i podsmażamy przez 4-5 minut na oleju spod pomidorów. Pomarańczę obieramy i kroimy

Moja Mama Gotuje