fareast-language:EN-US;} Ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki oleju 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego dodatkowo: 1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień. Można również przesmażyć na bieżąco 1,5kg jabłek najlepiej kwaskowych z odrobiną cukru
W garach u Gosisię składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta. Poncz do ciast: - kieliszek amaretto - kieliszek wody Dodatkowo: - opakowanie okrągłych biszkoptów - 1/2 szklanki wody i 1/2 szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone
Apetyczna babeczkaMakrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną makrelę dodać na patelnie, doprawić w razie potrzeby. Wyjąć liście laurowe i chwilkę jeszcze dusić. Ostudzony paprykarz rozłożyć do słoików. Można pasteryzować, ale ja osobiście tego nie robię bo mi się nie opłaca, ponieważ zjadamy na bieżąco. Po kilku godzinach smaki się przegryzą i jest lepszy. Smacznego
talerz przyjemnościbulionetka wołowa; 500 ml wody; 3 łyżki ziół śródziemnomorskich (u mnie Kotanyi ); 1 łyżeczka soli; 15 ostrych papryczek peperoni, odsączonych z zalewy; 250 ml zalewy ze słoika z papryczkami peperoni. Sposób przygotowania: Bulionetkę wołową rozpuścić w 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Do brytfanki/naczynia żaroodpornego z mięsem wlać
Gospodyni Miejskamieszamy cały czas podgrzewając ok. 2 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Mieszamy aż masło się rozpuści.Masę przelewamy do słoika i ostudzoną wstawiamy do lodówki gdzie krem zgęstnieje
słodkie i nie tylko historie kulinarnebyć też zwykły ser żółty starty na tarce) duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę (mogą być 2 małe) ziemniak ugotowany w mundurku pół małej czerwonej cebuli łyżka kaparów ze słoika (odsaczonych) Jak przygotować wegetariańską sałatkę Cobb? Ukręć sos winegret. Na dużym półmisku ułóż sałatę i na niej rzędami wszystkie składniki w takiej kolejności jak w przepisie, czyli jajko, awokado
Ugotowane pozamiataneKiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat/stolnicę, zagniatamy chwilę i dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka ( ja to robiłam małym słoikiem po ketchupie ) a w każdym wycinamy dziurkę np. naparstkiem lub małym korkiem. Oponki nie muszą już wyrastać, same się napuszą podczas kiedy będziemy wycinać następne oponki i smażyć je. Gotowe
Gotowanie...to proste !kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić
chleba naszegobył czas kolejnych przygotowań, już pod moim okiem Ania przygotowywała obiad... Versia kroiła pędy sosny na syrop... Nikola się kręciła, Aga spała...inni leniuszowali po pokojach :) Obiad przygotowany :) Słoiki na syrop nastawione :) Ja w tym czasie upiekłem ciasto budyniowe:) Mama akurat wróciła w dobrym czasie i już można było świętować :) Kto chciał, to po obiedzie zajadał się
chleba naszegososna rośnie wszędzie ... Do końca maja zbieramy młode pędy sosny i robimy syrop :) Po zerwaniu przeglądamy i odrzucamy igły, które zawsze się zawieruszą. Przebrane pędy kroimy... ...wkładamy do słoików i przesypujemy cukrem... ...żeby pędy szybciej puściły sok ubijamy :) Tak przygotowane ustawiamy w słonecznym miejscu na 4 tygodnie. Potem przelewamy przez sitko i butelkujemy. Do użycia przy kaszlu, przeziębieniu
chleba naszegoJeżeli ktoś chce może dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny... Gdy już wszystko ładnie zgęstniało i cały dom pachnie :) wówczas jest już czas na przełożenie do słoików i zawekowanie :) Oczywiście zawsze musi być mała degustacja dla smakoszy :) z bułką :) Na pewno nigdzie w sklepie nie ma takiej konfitury :) Zachęcam do tej jakże pożytecznej zabawy, dobre truskawki
chleba naszegogotujemy je na średnim ogniu... Pianę, która powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem... Jak zebraliśmy pianę a owoce jeszcze się nie rozgotowały, to blendujemy całość... Gorące/ gotujące przekładamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia... Teraz wystarczy tylko opisać i wynieść do spiżarni :) Zimą jak znalazł :) Smacznego
chleba naszegozjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :) Fasolkę myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końce... Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min... ...od momentu zagotowania. Potem odcedzamy... Przekładamy do słoików... Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą. Pasteryzujemy 90 min i na drugi dzień jeszcze raz 30 min. Tak przygotowana może stać 12 miesięcy w spiżarni
chleba naszegołyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz...czosnek...paprykę... :) Jajko parzymy 10 s w wrzątku. Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika :) Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund... przesuwając blender góra dół... i to wszystko :) Majonez gotowy! Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił
chleba naszegowrzucamy je do garnka jak zupa już zacznie się gotować. Po 8-10 minutach zabielamy zupkę i chwilę jeszcze gotujemy.Jak nie mamy śmietany, to wlewamy do słoika trochę mleka i wsypujemy łyżkę mąki mieszamy i dolewamy do garnka. Wyłączamy palnik i jak zupa się "uspokoi" możemy serwować :) Polecam to dobra, pożywna zupa dla małych
chleba naszego