styczniowego odciążania menu przygotowałam ziemniaczane kotlety z groszkiem i szpinakiem a w środku każdego z nich krył się kawałek ciągnącej się mozzarelli. Do tego sałatka z marynowanego na szybko ogórka z czerwoną cebulą i koperkiem. Pyszne, chociaż przyznać się muszę, że oblepianie mozzarelli masą ziemniaczaną, panierowanie i smażenie było trochę wymagające. Dlatego polecam robić małe kotleciki, żeby łatwiej było nimi(...)groszku 100 g szpinaku 1 łyżka musztardy ziarnistej 125 g mozzarelli 1 jajko sol, pieprz do smaku 100 g bułki tartej do obtaczania olej do smażenia SAŁATKA 1 ogórek 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka cytryny 2 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanego koperku Instructions SAŁATKA Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, albo minimum
Cooking for EmilyTakie łódeczki z ogórka to najszybszych i najprostszych sposób na zrobienie efektownej “przekąski z niczego” Wystarczy tylko mieć pomysł na ciekawe złożenie ze sobą składników, które zwykle kładziemy na imprezowym stole w oddzielnych pojemnikach Polecam! Z zimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek(...)zielone (mogą być też winogrona lub pomidorki koktajlowe) chipsy (a’la pringles lub tortillowe trójkąty) szczypiorek, koperek lub natka pietruszki Dodatkowo: drewniane mini wykałaczki Wykonanie: Po dokładnym umyciu ogórka, obcinamy jego końcówki z obu stron i kroimy podłużnie na pół. W razie potrzeby można przyciąć każdy kawałek wzdłuż tak, żeby się nie kolebał. Każdą z połówek wydrążamy łyżeczką z pestek
Lamarida.pltakie upały, że o żadnych bigosach czy wersjach kapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki. Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę(...)Dzięki temu kapusta jest miękka a surówka soczysta i aromatyczna a nie sucha. Zapraszam na kolejny wariant surówki z białej kapusty. Drukuj Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony
Mieszam w Garnkukroimy w kostkę. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Sos: W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól i pieprz. Mieszamy. Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną kapustę pekińską, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę oraz
Kuchnia MagdaLenykroimy w kostkę. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Sos: W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól i pieprz. Mieszamy. Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną kapustę pekińską, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę oraz
Kuchnia MagdaLenygotujemy w osolonej wodzie, tak aby był miękki, ale nierozpadający się. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Pora, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ostudzone różyczki kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, odcinając twardsze łodygi. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość(...)Makaronem W Kształcie Ryżu I Szynką Sałatka Z Makaronem I Kurczakiem Sałatka Z Makaronem W Kształcie Ryżu, Ananasem I Kukurydzą (296 Kcal) Kolorowa Sałatka Z Makaronem, Szynką I Ogórkiem Artykuł Sałatka z makaronem i kalafiorem – szybka i pyszna pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnerozkruszonym serem feta. Składniki 500 g maślanki lub kefiru 400 g jogurtu naturalnego (może być grecki) lub kwaśnej śmietany pęczek botwiny 2 ząbki czosnku 5 rzodkiewek kalarepa zielony ogórek po 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku sól, pieprz łyżeczka cukru odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego do podania: jajka ugotowane na twardo Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny chłodzenia(...)jogurt/śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Dodajemy także po szczypcie soli i pieprzu oraz cukier. Miskę z bazą do chłodnika odstawiamy do lodówki. Kalarepę oraz ogórka obieramy. Z ogórka usuwamy łyżką miąższ i pestki (nie wyrzucajcie tego, woda z ogórka to świetny tonik odświeżający do twarzy ;)). Kalarepę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w kostkę tej samej wielkości
Analiza Smakubotwinki Moje botwinowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny. Dzisiaj dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Jest to przepis na chłodnik botwinowy z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem, śmietana kwaśną i jogurtem naturalnym a także sokiem z cytryny i doprawiłam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Chłodnik(...)zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika z botwinki. 30 dkg buraków botwiny pęczek świeżego koperku 1 ogórek sałatkowy 100 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku pęczek rzodkiewki 1/2 łyżeczka cukru 4 jajka 5 dkg łodygi
mecooksMoja wiosenna wariacja na temat sushi. W zastępstwie glonów morskich poczciwy ogórek, a nadzienie stanowi miks twarożku z serem feta aromatyzowany pastą z czosnku niedźwiedziego, z przepisu z bloga . Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku, a chrupiący ogórek dopełnia uczty. Serek przygotowałam z jogurtu greckiego, ale nada się każdy inny (np. Philadelphia), raczej bez grudek. Co powiecie na tak podane(...)wiosenne nowalijki? Składniki: 1 ogórek bio 500 g jogurtu greckiego lub 250 g kremowego serka 100 g serka feta 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis tu ) sól. pieprz koperek, szczypiorek rzodkiewki Przygotowanie: wieczorem jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Rogi gazy założyć do środka, ustawić sitko z jogurtem na miseczce, a całą konstrukcję wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!akurat dla mnie ten przepis nie był dobry, być może dlatego, że nie lubię awokado. To smoothie ma właściwości oczyszczające oraz wzmacnia organizm i hamuje apetyt. Print Smoothie z ogórka i sera feta Keyword awokado, dieta strukturalna, ogórek, pieprz cayenne, ser feta Ingredients 250 g ogórka zielonego 20 g sera feta 1/2 szt awokado 2 łyżki pestek dyni szczypta pieprzu(...)cayenne Instructions 250 g ogórka to ogórek średniej wielkości. Kroimy go na mniejsze kawałki. Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pestki dyni siekamy nożem albo w rozdrabniaczu. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do połączenia składników. Jeżeli koktajl wychodzi zbyt gęsty należy dolać pół szklanki wody mineralnej. Zobacz także inne przepisy na koktajle z blendera Smoothie
Przepisy na koktajle z blenderaPomysł na szybką do przygotowania i smaczną sałatkę - przygotowaną z buraczków, ogórka kiszonego, kukurydzy i gotowanym jajek. Najlepiej podawać ją kilka godzin po schłodzeniu, ponieważ wszystkie smaki muszą się ze sobą "przegryźć". Składniki na 4 porcje: 6 jajek ugotowanych na twardo 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik buraczków w zalewie octowej(...)waga samych buraczków) sól, pieprz 2 łyżki majonezu do dekoracji posiekana natka pietruszki Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie mocniej doprawić lub dodać więcej majonezu. Przygotowaną
UgotowaćRemoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary. Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie(...)pieczonych mięs, a nawet owoców morza! Polecam! Remoulade z selerem Składniki: 2 większe szalotki bananowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy Djion 1 łyżka kaparów 3 ogórki konserwowe 5 czubatych łyżek majonezu korzeń selera około 250-300g (waga po obraniu) sok z 1 cytryny sól, pieprz ostra papryka chilli lub pieprz kajeński (opcjonalnie, do smaku
Codzienne Gotowaniełyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich(...)rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Pomidorki i ogórki kroimy w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną
PatiGotuje850g 5 jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora) 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych – ok. 400g 4 duże marchewki – ok. 750g 2 średnie pietruszki – ok. 135g 1 średnie jabłko – ok. 200g (można pominąć wedle uznania(...)twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników. Ogórki, cebulkę oraz obrane jabłko również pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy, przepłukać i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku
Kulinarne Przeboje