poniżej. Ma być „wiosennie”, no powiedzmy wiosennie. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć nim te warzywa faktycznie będą naprawdę wiosenne. Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem od dawna miałam w planie zrobić na bloga i wielokrotnie je robiłam. Zdjęcia jednak zawsze wychodziły do bani. A bo za jasno, za deszczowo, bo nie chcę ze sztucznym światłem(...)zrobił bardzo fajną robotę. I to chyba była ta brakująca część. Łapcie przepis, jest naprawdę warty zapisania. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 5 jajek mały pęczek rzodkiewki pół dużego ogórka zielonego ząbek czosnku pęczek grubego szczypiorku (ja użyłam zielonej części dymki) pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz rzeżucha
Kardamonovypokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną
Kuchnia MagdaLenypokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną
Kuchnia MagdaLenyprzepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: ? 5 filetów śledzia w oleju ? sok z 1 cytryny ? 2 małe cebule ? 5 ogórków konserwowych ? 5 jajek ugotowanych ? 150 g sera żółtego ? 5-7 łyżek majonezu ? sól do smaku Wykonanie: ? Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać(...)sokiem z cytryny. ? Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. ? Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. ? W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula w kostkę 3 – ogórek konserwowy w kostkę
To co kochamPastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: ? 1 opakowanie okrągłego pumpernikla ? 1 średni ogórek zielony ? 2 łyżki twarożku śmietankowego ? 3 jajka ? 50 g sera żółtego ? 2 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce(...)żółty zetrzeć na tarce. ? Wymieszać ser i jajka z majonezem, doprawić solą i pieprzem. ? Ogórek obrać ze skóry i pokroić w 0,5 cm plasterki. ? Każdy krążek pumpernikla posmarować serkiem śmietankowym i położyć plasterek ogórka. ? Na ogórek położyć po łyżeczce masy jajecznej. ? Udekorować ziołami – u mnie listki szczawiku zajęczego
To co kochamSzybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio
To co kochamlubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 4 małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony
To co kochamoliwą i posypany ziołami. W Grecji nazywana jest wiejską, bo gospodyni wychodzi do ogrodu i robi sałatkę z tego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: ? 3 pomidory ? 3 małe ogórki zielone ? 1/2 papryki ? 1/2 cebuli ? kilka oliwek ? 2 kawałki sera feta ? 1 łyżeczka octu winnego ? 4 łyżki oliwy ? suszone zioła: bazylia, oregano ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki, a paprykę w paski. ? Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. ? Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. ? Na wierzchu
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka(...)małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka
To co kochamSałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: ? 5 filetów śledzi w oleju ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka musztardy ? 2 małe cebule ? 5 ogórków konserwowych ? 5 jajek ugotowanych ? 150 g sera żółtego ? 8 łyżek majonezu ? sól do smaku Wykonanie: ? Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać(...)sokiem z cytryny i musztardą. ? Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. ? Ogórki pokroić w kostkę. ? Majonez przełożyć do foliowego woreczka i obciąć rożek w folii. ? W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula
To co kochamjarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu(...)surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty
To co kochamgulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka(...)Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać sok pomidorowy i gotować ok. 5 minut. – Posypać natką pietruszki
To co kochamGazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: – Zmiksować sok pomidorowy z pokrojoną cebulą i obranymi i pokrojonymi ogórkami. – Dodać pokrojoną paprykę, bazylię i ponownie zmiksować. – Doprawić pieprzem i solą
To co kochamnajbardziej zajadały się nimi dzieciaki. Przepis na rożku gyros Składniki: 4 placki do tortilli, 800 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 2 duże cebule, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, kuminu mielonego, kurkumy w proszku, papryki mielonej, soli. Możesz użyć też po prostu gotowej mieszanki przypraw do gyrosu. 250 gramów sera żółtego, olej(...)zostaw do ostudzenia, wyjmij wykałaczki – rożki zrobią się sztywne i zachowają formę. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż bez ruszania przez kilka minut, dorzuć posiekaną cebulę, paprykę i ogórki pokrojone w małą kostkę. Smaż wszystko, teraz już często mieszając, przez około 12 minut. Jeśli trzeba, farsz dopraw solą. Do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser, wymieszaj. Farszem wypełnij
Kulinarna Polskau0142adniki wymiesza\u0107."],"keywords":"broku\u0142y,kukurydza,og\u00f3rki,\u015bledzie,s\u0142onecznik"} Drukuj Sałatka śledziowa z brokułem Składniki: 150g śledzi (1 opakowanie), 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 brokuła, 3 ogórki konserwowe, ziarna słonecznika, 1 łyżka jogurtu, pieprz Przygotowanie: Śledzie wypróbować, jak bardzo są słone - ewentualnie przepłukać je. Ugotować różyczki brokuła. Ogórki i śledzie pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać
Bardzo Gruby Smok