ogórki - 26028 przepisów (strona:378/1736)

Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem 120

poniżej. Ma być „wiosennie”, no powiedzmy wiosennie. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć nim te warzywa faktycznie będą naprawdę wiosenne. Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem od dawna miałam w planie zrobić na bloga i wielokrotnie je robiłam. Zdjęcia jednak zawsze wychodziły do bani. A bo za jasno, za deszczowo, bo nie chcę ze sztucznym światłem(...)zrobił bardzo fajną robotę. I to chyba była ta brakująca część. Łapcie przepis, jest naprawdę warty zapisania. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 5 jajek mały pęczek rzodkiewki pół dużego ogórka zielonego ząbek czosnku pęczek grubego szczypiorku (ja użyłam zielonej części dymki) pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz rzeżucha

Kardamonovy
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 77

pokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.  Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 77

pokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.  Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie pod pierzynką 70

przepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: ? 5 filetów śledzia w oleju ? sok z 1 cytryny ? 2 małe cebule ? 5 ogórków konserwowych ? 5 jajek ugotowanych ? 150 g sera żółtego ? 5-7 łyżek majonezu ? sól do smaku Wykonanie: ? Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać(...)sokiem z cytryny. ? Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. ? Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. ? W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula w kostkę 3 – ogórek konserwowy w kostkę

To co kocham
Minikanapki z pastą jajeczną 65

Pastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: ? 1 opakowanie okrągłego pumpernikla ? 1 średni ogórek zielony ? 2 łyżki twarożku śmietankowego ? 3 jajka ? 50 g sera żółtego ? 2 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce(...)żółty zetrzeć na tarce. ? Wymieszać ser i jajka z majonezem, doprawić solą i pieprzem. ? Ogórek obrać ze skóry i pokroić w 0,5 cm plasterki. ? Każdy krążek pumpernikla posmarować serkiem śmietankowym i położyć plasterek ogórka. ? Na ogórek położyć po łyżeczce masy jajecznej. ? Udekorować ziołami – u mnie listki szczawiku zajęczego

To co kocham
Tatar z łososia wędzonego 68

Szybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio

To co kocham
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym 55

lubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 4 małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony

To co kocham
Tradycyjna sałatka grecka 70

oliwą i posypany ziołami. W Grecji nazywana jest wiejską, bo gospodyni wychodzi do ogrodu i robi sałatkę z tego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: ? 3 pomidory ? 3 małe ogórki zielone ? 1/2 papryki ? 1/2 cebuli ? kilka oliwek ? 2 kawałki sera feta ? 1 łyżeczka octu winnego ? 4 łyżki oliwy ? suszone zioła: bazylia, oregano ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki, a paprykę w paski. ? Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. ? Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. ? Na wierzchu

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 62

Klasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka(...)małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka

To co kocham
Śledzie w białym puchu 66

Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: ? 5 filetów śledzi w oleju ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka musztardy ? 2 małe cebule ? 5 ogórków konserwowych ? 5 jajek ugotowanych ? 150 g sera żółtego ? 8 łyżek majonezu ? sól do smaku Wykonanie: ? Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać(...)sokiem z cytryny i musztardą. ? Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. ? Ogórki pokroić w kostkę. ? Majonez przełożyć do foliowego woreczka i obciąć rożek w folii. ? W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula

To co kocham
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? 71

jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu(...)surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty

To co kocham
Gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem – dieta dr Dąbrowskiej 76

gulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka(...)Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać sok pomidorowy i gotować ok. 5 minut. – Posypać natką pietruszki

To co kocham
Gazpacho – dieta dr Dąbrowskiej 66

Gazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz(...)smaku   Wykonanie: – Zmiksować sok pomidorowy z pokrojoną cebulą i obranymi i pokrojonymi ogórkami. – Dodać pokrojoną paprykę, bazylię i ponownie zmiksować. – Doprawić pieprzem i solą

To co kocham
Rożki gyros z placków do tortilli. Zrobiliśmy dla dzieciaków na przyjęcie, zajadały aż im się uszy trzęsły. PRZEPIS 552

najbardziej zajadały się nimi dzieciaki. Przepis na rożku gyros Składniki: 4 placki do tortilli, 800 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 2 duże cebule, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, kuminu mielonego, kurkumy w proszku, papryki mielonej, soli. Możesz użyć też po prostu gotowej mieszanki przypraw do gyrosu. 250 gramów sera żółtego, olej(...)zostaw do ostudzenia, wyjmij wykałaczki – rożki zrobią się sztywne i zachowają formę. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż bez ruszania przez kilka minut, dorzuć posiekaną cebulę, paprykę i ogórki pokrojone w małą kostkę. Smaż wszystko, teraz już często mieszając, przez około 12 minut. Jeśli trzeba, farsz dopraw solą. Do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser, wymieszaj. Farszem wypełnij

Kulinarna Polska
Sałatka śledziowa z brokułem 72

u0142adniki wymiesza\u0107."],"keywords":"broku\u0142y,kukurydza,og\u00f3rki,\u015bledzie,s\u0142onecznik"} Drukuj Sałatka śledziowa z brokułem Składniki: 150g śledzi (1 opakowanie), 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 brokuła, 3 ogórki konserwowe, ziarna słonecznika, 1 łyżka jogurtu, pieprz Przygotowanie: Śledzie wypróbować, jak bardzo są słone - ewentualnie przepłukać je. Ugotować różyczki brokuła. Ogórki i śledzie pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać

Bardzo Gruby Smok