push({}); Drukuj Pasta z tuńczyka i jajek Składniki 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym osączony z zalewy 2 ogórki konserwowe lub kiszone 1 łyżeczka ulubionej musztardy 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki koperku drobno posiekany 3 łyżki szczypiorku(...)drobno posiekany sól, pieprz do smaku Instrukcje Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane na twardo jajka, obrane i starte na tarce. Ogórka ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz koperek drobno posiekany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy majonez i musztardę. Dokładnie mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka i jajek. pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamsmakuje, ale też pięknie wygląda. Dlatego świetnie sprawdza się na specjalne okazje. Przepis na sałatkę warstwową łabędzi puch Składniki: 10 jajek, 400 gramów ziemniaków , pół małej cebuli, 3-4 ogórki kiszone, 150 gramów sera żółtego, 200 gramów szynki wędzonej w plasterkach, 1/3 średniej główki kapusty pekińskiej, majonez, łyżeczka tartego chrzanu, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę(...)staraj się nie dociskać każdej z układanych warstw, aby pozostawić pomiędzy składnikami jak najwięcej powietrza. Dzięki temu sałatka zachowa puszystość. Kolejna warstwa to bardzo drobno posiekana cebula, następnie starte ogórki, starty ser, szynka pokrojona w cieniutkie plasterki, pokruszone żółtka, bardzo cienko pokrojona kapusta (połowa), starte białka (połowa) – każdą warstwę posmaruj cienko majonezem, oprósz solą i pieprzem. Ostatnią warstwę
Kulinarna Polskasałatki na kolację, czy sałatki na święta. około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa) 1 czerwona cebula 5-6 jajek 7-8 ogórków konserwowych 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla) 1 mała puszka kukurydzy około 100 g żółtego sera/oscypka/rolady ustrzyckiej Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej(...)musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest go nieco
Smaki Na Talerzuprzetwory, takie jak ketchup czy sos pomidorowy. Sałatki warzywne Sałatki warzywne to doskonały sposób na zdrowe i lekkie danie. W takiej sałatce można wykorzystać różne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, papryki czy rzodkiewki. Dodatkiem do sałatki mogą być orzechy, nasiona czy awokado, co pozwala na urozmaicenie smaku i dodanie wartości odżywczych. Smoothie bowls Smoothie bowls to nowy trend, który(...)odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Warzywa jako przekąski Warzywa mogą być doskonałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. W trakcie przerwy w pracy można zjeść marchewkę, ogórka czy paprykę, co pozwala na dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych i uniknięcie spożywania niezdrowych przekąsek. FAQ- Najczęściej zadawane pytania Czy dieta roślinna jest zdrowa? Tak, dieta roślinna jest zdrowa, jeśli
Żyję by jeśćłyżeczek ostrej musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia roladek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu lub wody olej do smażenia Farsz: 1 biała kiełbasa 1 cebula 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki posiekanej natki pietruszki *** Przygotowujemy farsz do roladek.Białą kiełbasę kroimy w kostkę *** *** Ogórki oraz cebulę drobno kroimy *** *** Dodajemy natkę pietruszki i wszystko razem
Blog z Apetytemkonserwowym. Ciekawy pomysł na jajka! ZOBACZ PRZEPIS SKORZYSTAJ Z PROMOCJI Jajka w panierce To niecodzienny pomysł na przekąskę z jajkami! Jajka są panierowane i nadziane farszem z sokiem z ogórków kiszonych. ZOBACZ PRZEPIS Tort jajeczny ze szpinakiem Wytrawny tort przekładany chlebem. To połączenie dwóch kremów jajecznych – jeden ze szpinakiem, a drugi z serkiem topionym. ZOBACZ PRZEPIS Warstwowa sałatka(...)rzodkiewce sałatka świetnie pasuje do wiosennego klimatu! ZOBACZ PRZEPIS Świeża sałatka z jajkiem i selerem naciowym Sałatka składa się jedynie z czterech składników! Jajka, sałata lodowa, seler naciowy i ogórek kiszony. Podana z dodatkiem oliwy. ZOBACZ PRZEPIS jajka wielkanocne i jajka faszerowane – przepisy Jajka wielkanocne i jajka faszerowane – kilka przepisów Wielkanoc to czas tradycji, w tym także ozdabiania
Via Gustoponiżej. Ma być „wiosennie”, no powiedzmy wiosennie. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć nim te warzywa faktycznie będą naprawdę wiosenne. Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem od dawna miałam w planie zrobić na bloga i wielokrotnie je robiłam. Zdjęcia jednak zawsze wychodziły do bani. A bo za jasno, za deszczowo, bo nie chcę ze sztucznym światłem(...)zrobił bardzo fajną robotę. I to chyba była ta brakująca część. Łapcie przepis, jest naprawdę warty zapisania. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 5 jajek mały pęczek rzodkiewki pół dużego ogórka zielonego ząbek czosnku pęczek grubego szczypiorku (ja użyłam zielonej części dymki) pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz rzeżucha
Kardamonovypokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną
Kuchnia MagdaLenypokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej(...)Śledzie w sałatce – Wielkanocna eksplozja smaków Sałatka ze śledziem to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łącząc subtelny słony smak ryby z ulubionymi warzywami, kwasowością ogórków kiszonych i kremową konsystencją majonezu, otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu potrafi zaskoczyć różnorodnością składników, które idealnie się uzupełniają i wspólnie tworzą wyjątkową kompozycję kulinarną – atrakcyjną
Kuchnia MagdaLenyprzepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: ? 5 filetów śledzia w oleju ? sok z 1 cytryny ? 2 małe cebule ? 5 ogórków konserwowych ? 5 jajek ugotowanych ? 150 g sera żółtego ? 5-7 łyżek majonezu ? sól do smaku Wykonanie: ? Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać(...)sokiem z cytryny. ? Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. ? Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. ? W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula w kostkę 3 – ogórek konserwowy w kostkę
To co kochamPastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: ? 1 opakowanie okrągłego pumpernikla ? 1 średni ogórek zielony ? 2 łyżki twarożku śmietankowego ? 3 jajka ? 50 g sera żółtego ? 2 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce(...)żółty zetrzeć na tarce. ? Wymieszać ser i jajka z majonezem, doprawić solą i pieprzem. ? Ogórek obrać ze skóry i pokroić w 0,5 cm plasterki. ? Każdy krążek pumpernikla posmarować serkiem śmietankowym i położyć plasterek ogórka. ? Na ogórek położyć po łyżeczce masy jajecznej. ? Udekorować ziołami – u mnie listki szczawiku zajęczego
To co kochamSzybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio
To co kochamlubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 4 małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony
To co kochamoliwą i posypany ziołami. W Grecji nazywana jest wiejską, bo gospodyni wychodzi do ogrodu i robi sałatkę z tego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: ? 3 pomidory ? 3 małe ogórki zielone ? 1/2 papryki ? 1/2 cebuli ? kilka oliwek ? 2 kawałki sera feta ? 1 łyżeczka octu winnego ? 4 łyżki oliwy ? suszone zioła: bazylia, oregano ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki, a paprykę w paski. ? Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. ? Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. ? Na wierzchu
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka(...)małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka
To co kocham