Ostatnio lubię w sałatkach zestawienie brokuła i ziemniaka – to już druga wersja takiej sałatki, tym razem z kukurydzą i ogórkiem kiszonym. Składniki (5 porcji): 6 średnich ziemniaków brokuł (450 g) 4 ogórki kiszone pół cebuli czerwonej puszka kukurydzy 220 g jogurty greckiego light sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Brokuła dzielimy na drobne różyczki(...)gotujemy w posolonej wodzie. Warzywa studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, równiez kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy jogurt i przyprawy. Sałatkę mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarnekażdy plaster na pół. Kawałki kurczaka układamy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Na 2 w pojemnikach na żywność, albo również na folii aluminiowej kawałki papryki i ogórka. Ja tym razem użyłem pojemników przystosowanych do żywności i odpornych na temperaturę 100 stopni. Włączamy parowar na 18-20 minut. W czasie jak reszta się paruje, kroimy drobno czerwoną cebule(...)przed końcem parowania, włączamy patelnie i jak się rozgrzeje, wrzucamy na nią po kolei na kilka sekund każdy placek. Po skończonym parowaniu nakładamy na placka sałatę masłową, mix sałat, ogórki, papryki, cebule czerwoną, dymkę i kawałki piersi z kurczaka i zawijamy tortille :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało
Parowar Facetaróżowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)! Składniki: kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby) 1 grapefruit szklanka prażonej ciecierzycy ( z tego przepisu ) pęczek rzodkiewki kilka małych ogórków garść pomidorków koktajlowych garść pestek dyni pół szklanki pesto(...)liści z rzodkiewki ( przepis tutaj ) Przygotowanie: Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny
Food Squaresposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi) Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas Czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Kilka gałązek koperku Sos: 50ml jogurtu naturalnego 50ml majonezu ½ łyżeczki musztardy(...)mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy
Kolizje SmakówŁATWY 1. Mięso łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia(...)Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki rozprowadzamy pół łyżki majonezu, kładziemy sałatę, dwa kawałki sera, kotlecik, 2 plasterki ogórka konserwowego i górną część bułki, posmarowaną pół łyżki majonezu. Czynność powtarzamy do pozostałych burgerów. Gotowe
My Culinary Artuzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy(...)puści sok. Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku
Kulinarne przygody Gatitysoczyste kawałki podsmażonego i na końcu jeszcze duszonego kurczaka z chrupiącymi warzywami, orzeźwiającym sosem tzatziki oraz delikatnymi przyprawami, które nadają całości charakterystyczny śródziemnomorski akcent. Tzatziki, zrobione z jogurtu greckiego, ogórka, czosnku i świeżych ziół, wnosi do sałatki lekkość i świeżość, a jednocześnie świetnie balansuje bogaty smak kurczaka. Ten przepis to prawdziwy hit na różne okazje. Możesz przygotować tę sałatkę jako(...)tortellini Sałatka z grillowanym kurczakiem Sałatka Cezar z kurczakiem SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SOSEM TZATZIKI Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji : 2 SKŁADNIKI: – 1 szklanka jogurtu greckiego – 1 ogórek szklarniowy – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki świeżego posiekanego koperku – sól i pieprz do smaku – 1 pierś z kurczaka
nietylkopasta.pldomowym kapsalonie i wiecie, że jest pyszny, to teraz przedstawiam Wam kolejny powód aby zwiększyć porcję przygotowanego kurczaka shawarma i przygotować ten przepyszny obiadowy bowl. G ranat, sałata rzymska, ogórek i od razu zmieniła się koncepcja dania i wyszło coś niezwykłego, różnorodnego i zdrowego. Dodatkowo zadbałam aby takie danie było także ucztą dla oczu, więc dodałam kurkumy do gotującego się(...)porcje): kurczak shawarma z tego przepisu Dodatkowo: 1 sałata rzymska 8 łyżek kuskusu perłowego 1/2 łyżeczki kurkumy 4 łyżki pestek z granatu łyżka siekanej natki pietruszki Na sos: 1/2 ogórka szklarniowego 4 łyżki gęstego jogurtu mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przypominam o uprzednim przygotowaniu kurczaka, jak w tym przepisie
Smaczna Stronasmażenia czy pieczenia. Bułka – można wybrać wegańską bułkę pszenną, żytnią, wieloziarnistą lub bezglutenową. Istnieją także opcje niskokaloryczne, takie jak bułki z batatów czy kalafiora. Warzywa – sałata, pomidor, ogórek, cebula, papryka czy kiełki to tylko niektóre z warzyw, które można dodać do burgera. Ważne jest, aby były świeże i chrupiące. Dodatki – awokado, hummus, guacamole, wegański ser czy wegański(...)komponuje się z miękkim awokado czy soczystym pomidorem. Smak – eksperymentuj z różnymi smakami, aby stworzyć burgera, który zadowoli Twoje podniebienie. Możesz dodać pikantne papryczki, słodką cebulę czy kwaśne ogórki. Wybierając odpowiednie składniki do wegańskiego burgera, warto pamiętać o ich wpływie na smak i teksturę burgera oraz dostosować je do własnych preferencji. Krok po kroku: przepis na idealny wegański
Ugotowane pozamiataneSałatka z bobem, pomidorami, ogórkiem, sałatą, rzodkiewką, serkiem sałatkowym. Całość delikatnie skropiona oliwą. Pyszna, łatwa w przygotowaniu letnia sałatka. Składniki: 400 g bobu (waga przed ugotowaniem), 2 pomidory, 2 ogórki gruntowe, 5-6 rzodkiewek, pół czerwonej cebuli, 150 g mixu sałat, 150 g sera sałatkowego półtłustego, 2 łyżki oliwy, sól, łyżeczka cukru Przygotowanie: Bób płukamy pod bieżącą wodą(...)Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, której musi być dwa razy więcej jak bobu. Dodajemy łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli. Gotujemy do miękkości. Obieramy z łupiny. Pomidory, ogórka obranego ze skóry, rzodkiewkę, cebulę kroimy na plastry. Ser sałatkowy kroimy w kostkę. Na duży półmisek wykładamy mix sałat, warzywa wraz z bobem oraz serem. Całość polewamy oliwą
Lena GotujeChłodnik z botwinką, koperkiem, ogórkiem i szczypiorkiem na maślance. Podajemy z jajkiem. Pyszny letni obiad na zimno. Składniki: 2 pęczki botwinki, 2 ogórki gruntowe, pęczek koperku, pół pęczku szczypiorku, ok 500 ml maślanki, jajka na twardo, sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry jeśli jest taka konieczność. Kroimy w małą kostkę. Łodygi kroimy(...)buraczki i łodygi, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą, aby była trochę ponad warzywa. Gotujemy około 15 minut, dodajemy liście i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Koperek i szczypiorek siekamy. Wszystko dodajemy do botwinki, następnie zalewamy maślanką i dodajemy szczyptę pieprzu - mieszamy. Podajemy schłodzone z jajkiem
Lena Gotujejako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Świeża i orzeźwiająca będzie również super pasować do każdego wiosennego czy letniego obiadu. Składniki: pół główki młodej kapusty 2-3 gruntowe ogórki 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 4 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do misy. Ogórki myjemy i kroimy wraz ze skórką w cienkie półplasterki. Dorzucamy do kapusty. Koperek drobno siekamy i dodajemy do misy. W małej miseczce mieszamy olej razem z octem, cukrem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy
Delicious Placesałatka do pracy. 250 g tortellini (u mnie z szynką; świeże, z lodówek) 240 g szynki konserwowej 120-140 g żółtego sera, u mnie cheddar w plastrach 4-5 ogórków konserwowych opcjonalnie – kukurydza konserwowa (mini puszka) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, zioła prowansalskie Tortellini wrzucamy do garnka z lekko osoloną, gorącą wodą i gotujemy(...)czasu wskazanego na opakowaniu (ja preferuję tortellini świeże, z lodówek, więc ono gotowe jest dosłownie po 3 minutach). Odcedzamy. Szynkę konserwową oraz cheddar w plastrach kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Podajemy po lekkim schłodzeniu
Smaki Na Talerzukonsystencji. Brzmi to być może banalnie, ale faktem jest, że jak nasz maluch lubi np. pomidorki koktajlowe, to chętniej podamy mu je pry każdym kolejnym posiłku, zamiast np. ogórka, do którego niekoniecznie jest przekonany. Warto wówczas położyć ogórka obok pomidora i zobaczyć, so się stanie Uczyń warzywa atrakcyjnymi: Przygotowuj warzywa w kreatywny sposób, np. w formie kolorowych sałatek czy warzywnych(...)wykrawania kształtów dziecko a posiłki z warzywami staną się przy okazji fajną zabawą. Podawaj warzywa jako przekąski: Zamiast słodyczy czy chipsów, podawaj dziecku warzywa jako przekąski, np. marchewkę czy ogórek. Wspólne gotowanie: Zachęcaj dziecko do wspólnego gotowania i przygotowywania posiłków z warzywami, aby zwiększyć jego zainteresowanie nimi. Mały pomocnik nie musi mieć trudnej roli, może na przykład zająć się myciem
Wiszniówka