ogórki - 26028 przepisów (strona:384/1736)

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 24

każdy sklepowy do zło. Raz do roku możecie jednak poświęcić 10 minut na własnoręcznie zrobiony sos. I możecie go sobie po swojemu doprawić. Możecie dodać do niego kapary. Albo ogórki konserwowe. Zioła. Albo na co będziecie mieli tylko ochotę. U mnie trochę klasyczniej, ale z dodatkiem chrzanu. Ta odrobina chrzanu dobrze smakowała z wędzoną rybą, wierzcie(...)Może jednak wyląduje u Was na świątecznym stole? Składniki: 100 g wędzonego filetu z pstrąga 4 jajka sos tatarski: 6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 1 duży ogórek konserwowy 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Kardamonovy
Mizeria ze śmietaną i octem 24

ostatecznie zrezygnowałam, nie chciałam jeść nic smażonego. Ale jak sobie teraz pomyślę o tej mizerii i schabowym to brakuje mi słów. Nic więc już nie napiszę. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych pół pęczka koperku mały kubek śmietany 12% pół łyżeczki octu z białego wina (lub więcej, do smaku) pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól pieprz   zielona(...)część dymki (opcjonalnie, do dekoracji) Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, ocet, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły

Kardamonovy
Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem 30

może im zrobię tytułowy makaron. Ale może wyczaruję coś bardziej kolorowego. W końcu jest sezon na paprykę. No nieważne, znowu schodzę z tematu. Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem miał wyglądać dokładnie tak jak na zdjęciu. Od początku chciałam żeby były w nim jedynie zielone warzywa. Miało być to wszystko stonowane, ale nie za bardzo ascetyczne. I w końcu(...)mrożonego groszku. Jako uzupełnienie potrawy. Łał. Składniki: 70 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 4 cienkie plasterki większej cukinii 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżeczka miodu (o neutralnym smaku) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu garść kiełek

Kardamonovy
Kaszanka smażona z cebulą 22

chcecie. Ja zawsze ładuję jej dość sporo. Pewnie dlatego na zdjęciu kaszanka nie wygląda okazale. Spora jej część to przecież cebula. No tak wyszło. Dodatki? Pieczywo i KONIECZNIE kiszone ogórki. Najlepsze będą swojskie kiszonki, ale to jest oczywista oczywistość. W tym roku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście(...)jeżeli nie używacie teflonu), dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy. Smażymy tak długo, aż kaszanka połączy się z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem i ogórkami kiszonymi. Lub surówką z kiszonej kapusty . Inne przepisy z kaszanką: Kaszanka z kiszoną kapustą z grilla Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą Tosty z kaszanką i ogórkiem konserwowym Artykuł Kaszanka

Kardamonovy
Kotlety z ciecierzycy i cukinii 16

sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie do nich pasował. Żeby jednak nie było zawsze tak samo, następnym razem chyba zrobię do nich jakąś surówkę. Chodzi za mną surówka z kiszonego ogórka. Lecę ją zapisać. Oczywiście bez marchewki i innych słodzików. Tylko ogórki, cebula i oliwa. I koperek, o. A przepis na kotlety wzięłam stąd: zielony środek . I zrobiłam od razu(...)mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno

Kardamonovy
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym 21

czasie) Wasza nieobecność jest usprawiedliwiona. Widzę zresztą, że od wczoraj jest tutaj mniejszy ruch. I ok, bardzo dobrze. Są sprawy ważne i ważniejsze. Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sałatka zupełnie zwyczajna. Możecie ją sobie zrobić na śniadanie, na kolację. Zjeść przy okazji jakiejś mniejszej imprezy (większej zresztą też), możecie ją sobie zrobić do pracy(...)może dopiero w poniedziałek. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka (ja użyłam w kawałkach w oleju) 1 puszka kukurydzy 100 g ryżu (ja użyłam ryżu parboiled) 1 duży ogórek kiszony 1 cebula 1 ząbek czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) sól pieprz Ryż przepłukujemy na sicie, gotujemy al dente, odcedzamy

Kardamonovy
Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem 22

poniżej. Ma być „wiosennie”, no powiedzmy wiosennie. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć nim te warzywa faktycznie będą naprawdę wiosenne. Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem od dawna miałam w planie zrobić na bloga i wielokrotnie je robiłam. Zdjęcia jednak zawsze wychodziły do bani. A bo za jasno, za deszczowo, bo nie chcę ze sztucznym światłem(...)zrobił bardzo fajną robotę. I to chyba była ta brakująca część. Łapcie przepis, jest naprawdę warty zapisania. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 5 jajek mały pęczek rzodkiewki pół dużego ogórka zielonego ząbek czosnku pęczek grubego szczypiorku (ja użyłam zielonej części dymki) pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz rzeżucha

Kardamonovy
Sałatka z paluszkami krabowymi 38

kolację lub przystawkę na przyjęcie albo dodatek do grilla. Polecam!     Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (cienkie przezroczyste niteczki) 1opakowanie paluszków krabowych surimi ok 200g 4 jajka 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 szklanka kukurydzy konserwowej pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy(...)ząbki czosnku     *** Paluszki surimi kroimy w krążki *** *** Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: majonez, jogurt

Blog z Apetytem
Sałatka z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami 32

wspaniały. 2 małe piersi z kurczaka 5 jajek 1 mały słoik marynowanych pieczarek (ja miałam już takie pokrojone) 1 mała puszka kukurydzy (około 160 g po odsączeniu) 4-5 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% granulowany czosnek mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru mielona cebula sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo(...)przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Ogórki oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru, papryką słodką i szczyptą papryki ostrej. Skrapiamy 1 łyżką oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z filetem z indyka i dipem koperkowym 34

Sałatka z małymi kawałami filetu z indyka, chrupiącym mixem sałat, dojrzałymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, a całość polana szybkim dipem koperkowym. Składniki: 350 g filetu z indyka, 100 g mixu sałat, 2 większe pomidory, 2 ogórki gruntowe, 10 sztuk dużych rzodkiewek, 150 ml jogurtu greckiego, mały ząbek czosnku, pół pęczku dużego koperku, sól, pieprz, szczypta przyprawy do kurczaka złocistego łyżka(...)małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą, dodajemy szczyptę soli, przyprawy do kurczaka oraz pieprz. Smażymy na lekko rumiano. Pomidory kroimy w na kawałki, rzodkiewkę oraz ogórka (którego wcześniej możemy obrać ze skóry) w cienkie plastry. Do jogurtu dodajemy dużą szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek - mieszamy. Mix sałat mieszamy razem z pozostałymi warzywami, dodajemy usmażony

Lena Gotuje
Sałatka z młodych ziemniaków 37

Składa się z kilku prostych i ogólnodostępnych składników, a jej dopełnieniem jest wyjątkowy, pyszny sos. Polecam!     Składniki: 0,5kg młodych ziemniaków – najlepiej małych 4-5 ogórków małosolnych lub kiszonych 1 czerwona cebula 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 1 przeciśnięty(...)Ziemniaki dokładnie szorujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Malutkie ziemniaki gotujemy w całości, a większe przekrojone na połówki lub ćwiartki *** *** Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy *** *** Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Cebulę kroimy w półplasterki *** *** Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki *** *** Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: majonez

Blog z Apetytem
Tortilki z szarpanym kurczakiem – pyszne i szybkie przekąski! 32

pieczone lub nawet grilowane.       Składniki: Placki tortilli Mięso z kurczaka – smażone, pieczone lub gotowane Serek kanapkowy typu Almette Sałata lodowa Suszone pomidory z zalewy olejowej Ogórki konserwowe Papryka czerwona Czerwona cebula     *** Mięso z kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki *** *** Placek tortilli smarujemy warstwą serka śmietankowego – około 2 łyżki serka na jeden placek(...)pokrojoną sałatę *** *** Następnie wykładamy warstwę mięsa *** *** Na mięsie układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory – około 2-3 plastry pomidora na jedną tortillę *** *** Następnie wykładamy pokrojone w paseczki ogórki, paprykę i cebulę *** *** Tortilki ciasno zwijamy i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie kroimy tortillę po skosie na około

Blog z Apetytem
Stroganow! 42

chudego boczku surowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego) 1 szklanka bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki(...)ogniu przez 1-2 minuty *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę *** *** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy *** *** Sos zaciągamy

Blog z Apetytem
Wiosenna sałatka makaronowa z kurczakiem 34

całość doprawiłam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. składniki: ok 300 g makaronu, u mnie kolorowe świderki 500 g piersi z kurczaka 250 g rzodkiewek 2 średnie długie ogórki 2 garście rukoli 200 g mozzerelli małe kulki przyprawa gyros suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej z suszonych pomidorów Makaron ugotować, dobrze osączyć, delikatnie skropić olejem i wystudzić. Pierś(...)kurczaka pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solidnie przyprawą gyros i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub w kostkę w zależności od wielkości. Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Małe kulki mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Skropić olejem, doprawić do smaku suszonymi pomidorami

Monia miesza i gotuje
Surówka grillowa z młodą kapustą 31

grillu jako dodatek. Składniki: pół główki młodej kapusty, 100 g szpinaku baby, 2 małe czerwone cebule, żółta papryka, czerwona papryka, 10 sztuki rzodkiewek, 2 duże pomidory, 3-4 ogórki gruntowe, serek sałatkowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, dodajemy szpinak, pokrojone w cienkie plastry rzodkiewki i ograne ogórki, pomidora w większą kostkę, papryki w mniejszą kostkę

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania