ogórki - 26528 przepisów (strona:389/1769)

MINI HAMBURGERY + FILMIK 96

łyżki majonezu  1 łyżeczka musztardy  3 łyżki ostrego ketchupu        DODATKOWO :  2 cebule pokrojone w talarki sałata 2-3 pomidory świeży ogórek  ogórki konserwowe żółty ser w plastrach  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy elastyczne, drożdżowe ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy aby wyrosło.  Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i formujemy(...)porcję sera. Składniki sosu mieszamy.  Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy z odrobiną oleju na miękko.  Bułki przecinamy, smarujemy sosem i układamy na nich - sałatę, plastry pomidora, ogórki, cebulę i kotlet. Całość spinamy wykałaczką.  Podajemy od razu, smacznego.       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna 121

gramów filetów z ryby morskiej – u nas tym razem dorsz, 1 jajko, 1/3 szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej , 3 cebule, 4 płaty papryki marynowanej, 4 ogórki marynowane, około 15 pieczarek marynowanych, słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów), 2 łyżeczki cukru, olej, łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po cygańsku? Filet pokrój(...)cieście, smaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, odstaw. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki pokrojone w plasterki, całe pieczarki, koncentrat i szklankę wody, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, przestudź. Na dno miski wyłóż

Kulinarna Polska
ŚLEDZ PO CYGAŃSKU + FILMIK 378

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i ogórka, idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  filety śledziowe, ala matias 600 - 700 g  3 spore cebule 1 szklanka wody  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 5- 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki musztardy delikatesowej 3 ogórki konserwowe słodka(...)oleju. Lekko solimy, kiedy już cebula zmięknie wlewamy  wodę, dodajemy przecier, ketchup, slodka i ostrą paprykę, musztardę i mieszamy.  Nastepnie kiedy sos już ładnie się połączył dodajemy ogórki, cukier i ocet.  Zalewę zakręcamy i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy śledzie i mieszamy. Przekładamy je do słoików i odkładamy do lodówki.  Podajemy na drugi dzień

Kulinarne Fantazje Marioli
Wątróbka po węgiersku w kremowym sosie z papryką. PRZEPIS 537

węgiersku w kremowym sosie z papryką. Smakuje jak żadna inna. To jest naprawdę dobre. Przepis na wątróbkę po węgiersku Składniki: 500 gramów wątróbki z kurczaka, 1 czerwona papryka, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżka posiekanej natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić wątróbkę po węgiersku? Wątróbkę oczyść z błonek, przesmaż na oleju(...)lekkiego zrumienienia, zdejmij i odłóż. Na tą samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, paprykę i ogórki pokrojone w drobną kostkę, również smaż do lekkiego zrumienienia. Wlej śmietankę, od razu dokładnie mieszając, zagotuj. Włóż wątróbkę, danie dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Artykuł Wątróbka po węgiersku w kremowym sosie z papryką. PRZEPIS

Kulinarna Polska
Koreczki 95

przepisy na koreczki na imprezę. Ta przekąska zawsze się sprawdza i można ją zrobić praktycznie z dowolnych składników. W moich przepisach zrobimy je w wersji wegetariańskiej z łososiem i ogórkiem zielonym, ale będzie też coś dla wielbicieli mięsa. Koreczki z kiełbasą, albo bardzo proste koreczki z serem camembert. W tym wpisie zebrałem kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na koreczki imprezowe(...)ziołowy w sklepie. Albo po prostu do serka śmietankowego dodać odrobinę posiekanych ziół. Najlepiej wykorzystać w tym celu koperek. Idealnie on się komponuje z łososiem. Koreczki z łososiem przepis Ogórka zielonego obieramy ze skórki i kroimy w dość grube plastry. Mogą mieć nawet 5 mm. Następnie każdy z plastrów smarujemy odrobiną serka ziołowego układamy na nim łososia i całość nadziewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zrazy wołowe 126

indyka Pieczona polędwica wieprzowa Kotlet schabowy Kotlety mielone Karkówka duszona Golonka pieczona ZRAZY WOŁOWE PRZYGOTOWANIE: 1h 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 1 kg udźca wołowego 1-2 kiszone ogórki 2 cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki musztardy sarepskiej 700-900 ml bulionu z warzyw lub wody 2 listki laurowe 2 łyżki oleju sól i pieprz(...)śląskie lub kopytka, ulubiona surówka PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe pokrój w plastry i rozbijaj tłuczkiem na cienkie kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu. Połówkę cebuli pokrój w piórka. Ogórki pokrój wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki, w zależności od ich wielkości. Każdy z plastrów wołowiny dopraw solą i pieprzem, posmaruj 1 łyżeczką musztardy. Na środku połóż ogórka oraz

nietylkopasta.pl
Rozgrzewający gulasz zbójnicki 1301

łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cukier, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżka mąki do oprószenia mięsa Marynata(...)zagotowujemy *** *** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki i paprykę *** *** Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 15-20 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
SAŁATKA WARSTWOWA Z MAKARONU I TUŃCZYKA + FILMIK 102

naważniejsze bardzo smaczna. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 i 1/2 szklanka suchego makaronu ryżowego  2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy 6-7 jajek ugotowanych na twardo 5 ogórków konserwowych por-biała część  1 mały zielony ogórek 1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz do smaku  majonezu koperek do ozdoby PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy, odcedzamy(...)studzimy.  Kukurydzę i tuńczyka należy odcedzić, może on być w zalewie własnej lub w oleju.  Jajaka, por, ogórki i paprykę nalerzy drobno pokroć.  Makaron przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy.  W dużej misce układamy warstwy, makaron, tuńczyk, majonez, kukuerydza, ponownie majonez i reszta mamkaronu, tuńczyka, papryki, jajka i ozdabiamy kukurydzą

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka ryżowa z warzywami 164

pyszną i lekką sałatkę przygotowałam z tego co akurat miałam w domu. Ogórek kiszony i czosnek nadają jej wyrazistego smaku. Polecam na lekką kolację czy drugie śniadanie do pracy. 2 torebki ryżu mała czerwona cebulka czerwona papryka 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu mały jogurt naturalny sól, pieprz do smaku Ryż ugotować(...)przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulkę, czosnek i koperek drobno posiekać. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku i odstawić na godzinę w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Dieta dr Dąbrowskiej – zasady, dozwolone produkty 94

DĄBROWSKIEJ Dieta dr Dąbrowskiej – zasady Jadłospis diety warzywno-owocowej jest bardzo rygorystyczny i z uwagi na niewielką liczbę dozwolonych składników bywa monotonny. Bazę stanowią niskoskrobiowe warzywa: pomidor, marchew, ogórek, cukinia, kalafior, kapusta i w dekoracyjnych ilościach niskocukrowe owoce: jabłka, truskawki, kiwi i jagody. Dieta dr Dąbrowskiej zakłada spożywanie w nieograniczonych ilościach potraw ze świeżych, kiszonych lub poddawanych obróbce termicznej(...)seler, burak, marchew, pietruszka, rzodkiew, rzepa, kalarepa), warzywa psiankowate (pomidory, bakłażan, papryka) warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, jarmuż, seler naciowy) warzywa dyniowate (kabaczek, cukinia, dynia, ogórki) warzywa kapustne (kalafior, brokuły, kapusta, brukselka) cebula, por, czosnek, zioła kiełki owoce w ilościach dekoracyjnych (jabłka, cytrusy, truskawki, maliny, jagody, granaty) Dieta dr Dąbrowskiej – co można pić? Dzień

smakowitehistorie.com
Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu 128

łatwa sałata masłowa ze śmietaną jest idealna, gdy potrzebujesz czegoś smacznego, ale masz mało czasu na przygotowanie. Aby uzyskać więcej chrupkości, dodaj do sałatki pokrojonego w plasterki zielonego ogórka. Pyszna sałata ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu z tłuczonymi ziemniakami. Sałata ze śmietaną Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałaty ze śmietaną: 1 główka sałaty masłowej 1/2 szklanki(...)albo mielonymi ( przepis tutaj>>> ). Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego. Świetnym dodatkiem do sałaty jest pokrojony w cieniutkie plasterki zielony ogórek lub rzodkiewki.  Oto kilka innych przepisów na dodatki do obiadu, które mogą Ci się spodobać: Tarte buraczki z jabłkiem do obiadu Mizeria ze śmietaną Surówka z czerwonej kapusty Szybkie pikle

Moja Książka Kucharska
Sałatka babuni 127

Świetnie sprawdza się na różne domowe przyjęcia jak i na co dzień np. śniadanie lub w pudełeczko do pracy. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 średni ogórek zielony 4 pomidory średniej wielkości 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę babuni: Pomidory kroimy w kostkę Ogórki także kroimy(...)kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, ogórki oraz szczypiorek. Trochę szczypiorku zostawiamy do oprószenia sałatki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i świeżym pieprzem. Wymieszać. Oprószyć szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka babuni pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Zrazy z mięsa mielonego 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego – składniki 0,5 kg mięsa mielonego  1 jajko  duża cebula  15 dag boczku parzonego lub wędzonego  2 ogórki kiszone  bułka tarta  3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego  sos pieczeniowy Winiary (ciemny)  sól. pieprz ,olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego(...)mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie.  Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm.  Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką. Sklejamy i formujemy zraziki,obtaczamy w bułce tartej

Olcia gotuje!
Śledź po japońsku na sałatce 102

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; 2 płaty śledziowe połowę puszki groszku konserwowego 3 ogórki kiszone połowa cebuli kawałek pora 1 jabłko 3 jajka majonez pieprz,sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Ogórki,jabłko,cebulkę i por kroimy w kosteczkę.Groszek odsączamy .Wszystko przekładamy do miski.Dodajemy pieprz,odrobinę soli i majonez .Mieszamy.Wykładamy sałatkę na półmisek.Ugotowane jajka kroimy na pół(...)sałatkę kładziemy połówki jajek.Smarujemy troszkę majonezem ,a na jajko po kawałku śledzia .Dekorujemy np pietruszką,ogórkiem lub cytryną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledź po japońsku na sałatce pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sałatka do słoików z kapustą, papryką i ogórkiem 121

kwaśna. W sam raz .Serdecznie zachęcam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka do słoików – składniki: 1 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 ogórki gruntowe 4 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli Na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki octu 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 2 liście(...)laurowe 4 kulki pieprzu czarnego sałatka do słoików na zimę – sposób przygotowania: Kapustę oczyściłam i dość drobno poszatkowałam. Następnie pokroiłam ogórki w plastry i dodałam do kapusty. Całość posoliłam , wymieszałam i na około 1,5 godz. wstawiłam do lodówki. Następnie starłam marchew na grubych oczkach, cebulę pokroiłam w półplasterki a paprykę czerwoną i żółtą w plasterki. Wszystkie warzywa

Olcia gotuje!