Hasło zapiekanka z cukinii nie budziło większego zainteresowania wśród domowników, aż w końcu znalazłam smak idealny dzięki któremu dopiero za czwartym podejściem udało mi się zrobić zdjęcia zanim mi ją zjedli. Nie będę jej bardzo reklamować, bo tego nie wymaga, a sami się przekonacie, że jak ją już zrobicie to się zakochacie. Składniki: - 500 g młodej cukinii
Apetyczna babeczkaW naszym domu nie zawsze gotujemy dietetycznie, czasami pozwalamy sobie na chwile rozpusty 😉 Dlaczego? Bo jedzenie to przede wszystkim przyjemność! Delektowanie się smakiem i szukanie tych
WiszniówkaMiałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyć pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz już jaki planuję następny? Składniki
Mango PapajaNiech nie zwiedzie Was ta skomplikowana nazwa dania;). To prosta zapiekanka, jednak chciałam w tytule ująć wszystkie jej smaki, które komponują się ze sobą po prostu świetnie! Przepis do obowiązkowego wypróbowania. 500g ziemniaków 300g świeżego szpinaku 300g kiełbasy 3 ząbki czosnku 100g sera cheddar 1 jajko L 4 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka olej
Szefowa kuchnipolecam zrobić samemu jeśli macie pod ręką składniki.Można również użyć sklepowego,jeśli tak wolicie.Sprawdzą się idealnie i na ciepło i na zimno.Z jednego ciasta francuskiego wychodzi 8 zapiekanek,ale polecam zrobić podwójną ilość bo pesto wystarczy a gwarantuje ,że znikną błyskawicznie!!Mniam..... Składniki : 1 op ciasta francuskiego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 2-3 pomidory(u mnie
Swojskie jedzonkosmak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa
Codziennik Kuchennynaprawdę świetny w smaku. U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga. Makaron z cukinią i ricottą Drukuj Prep time
Cooking for EmilyCzęść serka od razu zjedliśmy w kawałku, część dodałam do makaronu z cukinią – przepis wkrótce, a resztę moja mama dodała do sosu szpinakowego. Już go sobie wyobrażam w zapiekankach, na kanapkach, z dżemem lub warzywami. Czuję że często będzie u nas gościł. Bardzo Was namawiam do spróbowania. A u nas wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend
Cooking for Emilywcześniej oprószoną mąką i papryką. Na rybę wyłożyć znowu ryż, paprykę oraz pomidory. Zalać wszystko śmietaną posoloną i popieprzoną do smaku. Zapiekać 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotową zapiekankę posypać zieloną pietruszką. Podawać z mieszanką sałat polaną sosem winegret
Kulinarne przemysleniasuszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem. Po raz kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć na przepisy na makaron z tofu lub zapiekanki na bagietce). […] Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteBardzo dobry obiadek, mięsko, sos grzybowo śmietanowy i ser.To wszystko razem daje super kombinacje. Piersi kurze przekroić na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleńmojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory
la cucharaBardzo eleganckie. Firma nie zapomniała też o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych
AZgotuj!niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa! Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!