ogórki - 26528 przepisów (strona:385/1769)

Kurczak na sałatce curry 105

świetna sałatka całoroczna. Ja bardzo lubię sałatki z dodatkiem przyprawy curry, więc mi ona bardzo smakowała. około 500 g piersi kurczaka 150 g ryżu 1 czerwona papryka 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka cebulki dymki 1-1,5 łyżeczki curry 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz(...)ryżu Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez połączony ze śmietaną, curry oraz szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Sałatkę odkładamy do schłodzenia. Zieloną część dymki siekamy. Odstawiamy do posypania całego dania. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy

Smaki Na Talerzu
Pomidorowa pasta z makreli 107

Szprotki w pomidorach wielbię. Wybieram zawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie.  Składniki: 1 wędzona makrela 1 mała czerwona cebula(...)ogórek kiszony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól pieprz Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek. Podobne przepisy: Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 90

ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy dobrej jakości (ja używam tych podsuszanych) 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki(...)miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól

Kardamonovy
Forszmak 79

chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji)   Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka

Kardamonovy
Mizeria z cebulą 78

życiu, że mizeria jest bez cebuli. On swoje, ja swoje. Skończyło się na tym, że zrobiłam mizerię z cebulą i ekhm… jest zajebista. Składniki: 4 ogórki gruntowe lub 1 długi 1 cebula pół pęczka koperku 3 łyżki śmietany 12% szczypta cukru sól pieprz Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną

Kardamonovy
Tabbouleh 99

przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami. Składniki: 3/4 szklanki kaszy bulgur 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę liści mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Podobne przepisy: Tabbouleh z kuskusem Tabbouleh z kaszą jaglaną Artykuł Tabbouleh pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tzatziki z chrzanem 93

sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz   Ogórki myjemy, ścieramy na tarce

Kardamonovy
Hekele – śląska sałatka śledziowa 86

konsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę.  Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz   Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do miski. Dorzucamy do nich pokrojone w taką samą kostkę jajka i ogórki kiszone. Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez i musztardę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.  Artykuł Hekele – śląska sałatka śledziowa pochodzi

Kardamonovy
Sałatka szopska 80

więc postanowiłam zrobić tę sałatkę, zjeść i opublikować przepis. Sałatka smakuje trochę jak grecka , ale jednak czuć parę różnic. Wyszła super. Zróbcie koniecznie. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 3 duże ogórki gruntowe 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 200 g bułgarskiego sera szopskiego lub sera sirene 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Pomidory i paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, umyte ogórki kroimy w półplasterki – wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do tego pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną natkę. Wszystko polewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy, startym na najgrubszych oczkach, serem. Artykuł Sałatka szopska pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 95

każdy sklepowy do zło. Raz do roku możecie jednak poświęcić 10 minut na własnoręcznie zrobiony sos. I możecie go sobie po swojemu doprawić. Możecie dodać do niego kapary. Albo ogórki konserwowe. Zioła. Albo na co będziecie mieli tylko ochotę. U mnie trochę klasyczniej, ale z dodatkiem chrzanu. Ta odrobina chrzanu dobrze smakowała z wędzoną rybą, wierzcie(...)Może jednak wyląduje u Was na świątecznym stole? Składniki: 100 g wędzonego filetu z pstrąga 4 jajka sos tatarski: 6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 1 duży ogórek konserwowy 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Kardamonovy
Mizeria ze śmietaną i octem 102

ostatecznie zrezygnowałam, nie chciałam jeść nic smażonego. Ale jak sobie teraz pomyślę o tej mizerii i schabowym to brakuje mi słów. Nic więc już nie napiszę. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych pół pęczka koperku mały kubek śmietany 12% pół łyżeczki octu z białego wina (lub więcej, do smaku) pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól pieprz   zielona(...)część dymki (opcjonalnie, do dekoracji) Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, ocet, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły

Kardamonovy
Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem 100

może im zrobię tytułowy makaron. Ale może wyczaruję coś bardziej kolorowego. W końcu jest sezon na paprykę. No nieważne, znowu schodzę z tematu. Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem miał wyglądać dokładnie tak jak na zdjęciu. Od początku chciałam żeby były w nim jedynie zielone warzywa. Miało być to wszystko stonowane, ale nie za bardzo ascetyczne. I w końcu(...)mrożonego groszku. Jako uzupełnienie potrawy. Łał. Składniki: 70 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 4 cienkie plasterki większej cukinii 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżeczka miodu (o neutralnym smaku) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu garść kiełek

Kardamonovy
Kaszanka smażona z cebulą 74

chcecie. Ja zawsze ładuję jej dość sporo. Pewnie dlatego na zdjęciu kaszanka nie wygląda okazale. Spora jej część to przecież cebula. No tak wyszło. Dodatki? Pieczywo i KONIECZNIE kiszone ogórki. Najlepsze będą swojskie kiszonki, ale to jest oczywista oczywistość. W tym roku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście(...)jeżeli nie używacie teflonu), dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy. Smażymy tak długo, aż kaszanka połączy się z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem i ogórkami kiszonymi. Lub surówką z kiszonej kapusty . Inne przepisy z kaszanką: Kaszanka z kiszoną kapustą z grilla Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą Tosty z kaszanką i ogórkiem konserwowym Artykuł Kaszanka

Kardamonovy
Kotlety z ciecierzycy i cukinii 88

sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie do nich pasował. Żeby jednak nie było zawsze tak samo, następnym razem chyba zrobię do nich jakąś surówkę. Chodzi za mną surówka z kiszonego ogórka. Lecę ją zapisać. Oczywiście bez marchewki i innych słodzików. Tylko ogórki, cebula i oliwa. I koperek, o. A przepis na kotlety wzięłam stąd: zielony środek . I zrobiłam od razu(...)mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno

Kardamonovy
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym 105

czasie) Wasza nieobecność jest usprawiedliwiona. Widzę zresztą, że od wczoraj jest tutaj mniejszy ruch. I ok, bardzo dobrze. Są sprawy ważne i ważniejsze. Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sałatka zupełnie zwyczajna. Możecie ją sobie zrobić na śniadanie, na kolację. Zjeść przy okazji jakiejś mniejszej imprezy (większej zresztą też), możecie ją sobie zrobić do pracy(...)może dopiero w poniedziałek. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka (ja użyłam w kawałkach w oleju) 1 puszka kukurydzy 100 g ryżu (ja użyłam ryżu parboiled) 1 duży ogórek kiszony 1 cebula 1 ząbek czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) sól pieprz Ryż przepłukujemy na sicie, gotujemy al dente, odcedzamy

Kardamonovy