świetna sałatka całoroczna. Ja bardzo lubię sałatki z dodatkiem przyprawy curry, więc mi ona bardzo smakowała. około 500 g piersi kurczaka 150 g ryżu 1 czerwona papryka 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka cebulki dymki 1-1,5 łyżeczki curry 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz(...)ryżu Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez połączony ze śmietaną, curry oraz szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Sałatkę odkładamy do schłodzenia. Zieloną część dymki siekamy. Odstawiamy do posypania całego dania. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy
Smaki Na TalerzuSzprotki w pomidorach wielbię. Wybieram zawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie. Składniki: 1 wędzona makrela 1 mała czerwona cebula(...)ogórek kiszony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól pieprz Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek. Podobne przepisy: Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Kardamonovyziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy dobrej jakości (ja używam tych podsuszanych) 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki(...)miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól
Kardamonovychodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka
Kardamonovyżyciu, że mizeria jest bez cebuli. On swoje, ja swoje. Skończyło się na tym, że zrobiłam mizerię z cebulą i ekhm… jest zajebista. Składniki: 4 ogórki gruntowe lub 1 długi 1 cebula pół pęczka koperku 3 łyżki śmietany 12% szczypta cukru sól pieprz Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną
Kardamonovyprzykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami. Składniki: 3/4 szklanki kaszy bulgur 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę liści mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Podobne przepisy: Tabbouleh z kuskusem Tabbouleh z kaszą jaglaną Artykuł Tabbouleh pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz Ogórki myjemy, ścieramy na tarce
Kardamonovykonsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę. Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do miski. Dorzucamy do nich pokrojone w taką samą kostkę jajka i ogórki kiszone. Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez i musztardę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Hekele – śląska sałatka śledziowa pochodzi
Kardamonovywięc postanowiłam zrobić tę sałatkę, zjeść i opublikować przepis. Sałatka smakuje trochę jak grecka , ale jednak czuć parę różnic. Wyszła super. Zróbcie koniecznie. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 3 duże ogórki gruntowe 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 200 g bułgarskiego sera szopskiego lub sera sirene 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Pomidory i paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, umyte ogórki kroimy w półplasterki – wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do tego pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną natkę. Wszystko polewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy, startym na najgrubszych oczkach, serem. Artykuł Sałatka szopska pochodzi z serwisu
Kardamonovykażdy sklepowy do zło. Raz do roku możecie jednak poświęcić 10 minut na własnoręcznie zrobiony sos. I możecie go sobie po swojemu doprawić. Możecie dodać do niego kapary. Albo ogórki konserwowe. Zioła. Albo na co będziecie mieli tylko ochotę. U mnie trochę klasyczniej, ale z dodatkiem chrzanu. Ta odrobina chrzanu dobrze smakowała z wędzoną rybą, wierzcie(...)Może jednak wyląduje u Was na świątecznym stole? Składniki: 100 g wędzonego filetu z pstrąga 4 jajka sos tatarski: 6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 1 duży ogórek konserwowy 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru
Kardamonovyostatecznie zrezygnowałam, nie chciałam jeść nic smażonego. Ale jak sobie teraz pomyślę o tej mizerii i schabowym to brakuje mi słów. Nic więc już nie napiszę. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych pół pęczka koperku mały kubek śmietany 12% pół łyżeczki octu z białego wina (lub więcej, do smaku) pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól pieprz zielona(...)część dymki (opcjonalnie, do dekoracji) Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, ocet, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły
Kardamonovymoże im zrobię tytułowy makaron. Ale może wyczaruję coś bardziej kolorowego. W końcu jest sezon na paprykę. No nieważne, znowu schodzę z tematu. Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem miał wyglądać dokładnie tak jak na zdjęciu. Od początku chciałam żeby były w nim jedynie zielone warzywa. Miało być to wszystko stonowane, ale nie za bardzo ascetyczne. I w końcu(...)mrożonego groszku. Jako uzupełnienie potrawy. Łał. Składniki: 70 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 4 cienkie plasterki większej cukinii 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżeczka miodu (o neutralnym smaku) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu garść kiełek
Kardamonovychcecie. Ja zawsze ładuję jej dość sporo. Pewnie dlatego na zdjęciu kaszanka nie wygląda okazale. Spora jej część to przecież cebula. No tak wyszło. Dodatki? Pieczywo i KONIECZNIE kiszone ogórki. Najlepsze będą swojskie kiszonki, ale to jest oczywista oczywistość. W tym roku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście(...)jeżeli nie używacie teflonu), dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy. Smażymy tak długo, aż kaszanka połączy się z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem i ogórkami kiszonymi. Lub surówką z kiszonej kapusty . Inne przepisy z kaszanką: Kaszanka z kiszoną kapustą z grilla Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą Tosty z kaszanką i ogórkiem konserwowym Artykuł Kaszanka
Kardamonovysosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie do nich pasował. Żeby jednak nie było zawsze tak samo, następnym razem chyba zrobię do nich jakąś surówkę. Chodzi za mną surówka z kiszonego ogórka. Lecę ją zapisać. Oczywiście bez marchewki i innych słodzików. Tylko ogórki, cebula i oliwa. I koperek, o. A przepis na kotlety wzięłam stąd: zielony środek . I zrobiłam od razu(...)mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno
Kardamonovyczasie) Wasza nieobecność jest usprawiedliwiona. Widzę zresztą, że od wczoraj jest tutaj mniejszy ruch. I ok, bardzo dobrze. Są sprawy ważne i ważniejsze. Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sałatka zupełnie zwyczajna. Możecie ją sobie zrobić na śniadanie, na kolację. Zjeść przy okazji jakiejś mniejszej imprezy (większej zresztą też), możecie ją sobie zrobić do pracy(...)może dopiero w poniedziałek. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka (ja użyłam w kawałkach w oleju) 1 puszka kukurydzy 100 g ryżu (ja użyłam ryżu parboiled) 1 duży ogórek kiszony 1 cebula 1 ząbek czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) sól pieprz Ryż przepłukujemy na sicie, gotujemy al dente, odcedzamy
Kardamonovy