słoik - 12348 przepisów (strona:366/824)

Placki z kiełbasą słoikową, suszonymi pomidorami, polędwicą i serkiem topionym. 157

placuszki na słono z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI , polędwicą, serkiem topionym i suszonymi pomidorami.Placki podałam z wyśmienitym ketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 9 plasterków polędwicy sopockiej

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka kuskus z mango i papryką 216

oknem zrobiło się iście wiosennie na moim balkonie bratki, niezapominajki i prymulki. Zachciało mi się równie kolorowej sałatki jak te kwiatki :)  Idealna sałatka do słoika, do pracy. Robi się fik-mik, bez zbędnego sosu....uzależniająca :) Składniki: (na dwie osoby) 1/2 szklanki kuskusu 100 g papryki (użyłam mini papryk) 100 g mango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii

Delicious Titbits
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 138

Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH     PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze

Gotowanie Patki
Podpieczony Schab Z Szynkowara 148

mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Wielkanocne roladki 492

się je bardzo szybko . Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji. Składniki: 6 plastrów chudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt

Pobite gary Barbary
KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym 105

niezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię te ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się  na piknik, na zdrowe drugie śniadanie

Moja Książka Kucharska
SOS PESTO Z RUKOLI 90

robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek.  Przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy

Moja Książka Kucharska
OGORKI WARSZAWSKIE 129

kopiaste łyżki szarej soli kamiennej PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Wszystkie składniki zalewy mieszamy, podgrzewamy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło, sól rozpuściła, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Do każdego słoika wkładamy przyprawy, następnie układamy ogórki (zawsze jasnym końcem do góry), zalewamy zimną zalewą - słoje dokładnie zamykamy, ustawiamy w dużym garnku z wodą, zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy, ustawiamy na grubej warstwie

Moja Książka Kucharska
KAPUSTA SALATKOWA 94

Krok 4. Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki. Krok 5. Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>> Smacznego

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 626

drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku  sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy

Moja Książka Kucharska
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM 70

kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 198

solimy, dodajemy pieprz oraz posiekany   drobniutko czosnek - mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Krok 6. Po tym czasie, warzywa jeszcze raz mieszamy, następnie ciasno wkładamy do przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze. Smacznego

Moja Książka Kucharska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 152

będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten  mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną

Moja Książka Kucharska
Deser z chałki 140

Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi   Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki  Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić  na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić

Kuchnia Danusi
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 217

cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania :  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: 2 łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do rośnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry