połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu spokojnie wytrzymają tydzień (przechowywane puszcze czy też w słoiku). Składniki na około 40 sztuk: 350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista orkiszowa jak to było u mnie 1 dojrzały banan
greenscarfrazy dziennie w ciągu dnia odlewamy serwatkę. Po 3 dniach ser rozdrabniamy ( ja, widelcem) i soli ok 2-3 łyżki na kg sera i mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Bryndzę zalewamy ciepłą oliwą. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tyg do lodówki do dojrzenia sera. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowa-bryndza-zrobic-bryndze-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa bryndza
Mieszam w Garnkubolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... Do sosu obowiązkowo czosnek oraz zioła, które doskonale uzupełnią smak potrawy. Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół
kulinarne odsłony patistole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać! Na końcu tego wpisu czeka na Was konkurs:) Składniki (na 4 porcje): 8 średniej wielkości ziemniaków* 1 słoik śledzi SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim 1 czerwona cebula czarny pieprz świeżo mielony posiekany szczypiorek lub koperek twarożek: 200g półtłustego twarogu 100ml śmietany 12% sól pieprz 2-3 łyżki szczypiorku Ziemniaki
Obiad gotowyjestem nimi zauroczona :) jajka zakwas z buraków (przepis TUTAJ - KLIK ) kiełki rzodkiewki (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Włożyć szerszego słoika i zalać zakwasem (jeśli nie macie zakwasu można użyć zalewy z marynowanych buraczków lub koncentrat buraczany). Pozostawić w lodówce przez 8 godzin. Po upływie 8 godzin wyjąć jajka z zakwasu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekostkę.Pora pokrój w cieniutkie krążki lub pół-krążki. Przelej wrzątkiem, odciśnij. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj kukurydzę.Wymieszaj. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu prosto ze słoika. Najpierw w garnuszku miksuję go z 1 łyżeczką lub dwiema-musztardy, dodaję również sos czosnkowy, lub ząbek czosnku. Solę, pieprzę i dopiero zalewam sałatkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki ,aby składniki
Z Kuchni Do Kuchniskórkę z pomarańczy i wszystko razem gotować ok. 1 godziny ( często mieszając). Gdy już wszystko będzie miękkie zblenderować i dodać galaretki. Dokładnie rozmieszać i gorące nakładać do słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały. Smacznego :) Inny przepis na śledzia: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/05/sledzik-z-cebulka.html
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesię doskonale. Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk małych plasterków- mogą to być mandarynki, cytryny, pomarańcze- pokrojone w plasterki o grubości około 5 milimetrów
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksklepowe łakocie. Będąc na wakacjach w Polsce dostałam od przyjaciółki najlepszy antydepresant- wiśnie w alkoholu. Asiu dziękuję Ci po stokroć! Pan Mąż kupił mi belgijską kuwerturę czekoladową a w słoiku stały jeszcze Uszewskie wiśnie z nalewki więc nie było co dłużej myśleć. Przepis na 30 malutkich czekoladek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) Wiśnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis. Drukuj Mazurek kajmakowo-orzechowy Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 75 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słoik kwaskowatego dżemu Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy
Mieszam w Garnkuśmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto żółte: Żółtka, jajka
Podróż w kulinariapryska. Wymieszaj sałatę z bulgur, cebulą, winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem. Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić
codojedzeniaszkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wrzątku W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy
Walijskie Pichceniewymieszać i odłożyć na 2-3 godziny pamiętając by od czasu do czasu surówkę przemieszać. Można surówkę zrobić dzień wcześniej. A jeśli nie zjemy to przełożyć surówkę do słoików, włożyć do lodówki. Możną ją przechowywać nawet przez 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotuje