mocno dociskając do krawędzi i dna formy. Ciasto włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 15 minut. JABŁKA → Miałam już zrobioną masę jabłkową, zapasteryzowaną w słoiku, więc tylko wymieszałam ją z cynamonem. Jeżeli takowej nie posiadasz wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić w kostkę i dusić w rondelku z odrobiną wody do momentu powstania przecieru. KRUSZONKA
Zdrowie na języku :PMajonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi sposobami… Dzięki tak dobranym składnikom już
SMYKWKUCHNIsię skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo na zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie
Milion Smakówśniadanie do pracy. Robić, nie bać się - na pewno będzie smakować :-) Sałatka z wędzonym kurczakiem SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM 300 g wędzonego kurczaka (u mnie oskubane udka) 1 słoik selera 100 g białej części pora 4 jaja na twardo 1 puszka kukurydzy 75 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz czosnek staropolski papryka wędzona Pora cienko kroimy
peggiwkuchnimakaronem w naczyniu ... Z oleju, jajka, musztardy, octu, szczypty soli ....robimy majonez wg majonez-domowy , którym posmarujemy zapiekankę na wierzchu :) ... do zespolenia całości zamiast sera ....robimy w słoiku "zalewajkę" z osolonej wody i mąki... po dobrym wymieszaniu zalewamy makaron w naczyniu :) ...jeszcze smarujemy majonezem i wykładamy ostatnia warstwę naszych dodatków. Zapiekamy w 200 st.C
chleba naszegoSkładniki : 4 łyżki tartego chrzanu ze słoika ( bez dodatków ) 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki dżemu żurawinowego sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem możesz udekorować sos łyżeczką dżemu żurawinowego
Przepisy i porady kulinarneczubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość zalewamy 1,5 l przegotowaną, chłodną wodą. Przykrywamy ściereczką. Staramy się codziennie przemieszać zakwas
Kopystką po garachzorganizowałam na Instagramie szybką zabawę z nagrodą —>KLIK. Nie ma to jak jadalne prezenty, więc postanowiłam upiec owsiane ciasteczka. Na moje szczęście nie wszystkie zmieściły się do słoika, więc i ja miałam coś słodkiego do kawy ;) Wyszły pyszne i mam nadzieję, że smakowały obdarowanym :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku
Mienta blogmiksera. Gdy masa oblepi łopatkę miksera, kończę etap ubijania. Przekładam kawałki masła do miski, przelewam także przez sito maślankę z grudkami masła, które odpadły od łopatki. Maślankę przelewam do słoika i odstawiam, można ją wykorzystać do ciasta lub po prostu wypić. Ten etap zajmuje mi ok.5 minut. Do miski z kawałkami masła wlewam bardzo zimną wodę, ubijam masło łyżką
Smaczne Zdroweśledziowych solonych 2 jajka ugotowane na twardo duża garść rodzynek duży pęczek posiekanego koperku 300 g śmietany 18% 300 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy śmietanę, jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem
Smakowite Daniapysznego wafelka... a pozostałe składniki są przepyszne. Krem z kaszy jaglanej jest genialny i można go śmiało wykorzystywać do przekładania ciast i ciasteczek lub wyjadać go po prostu ze słoika Kulki ala rafaello w wersji fit 100 g kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (ok 400 ml) 100 g migdałów obranych ze skórki ok 5 łyżek wiórków kokosowych + 4 do obtoczenia
sierotka maRysia w kuchnigładką masę. Plastry ananasa kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do brzoskwiń i mieszamy. Następnie dodajemy nasiona chia i bardzo dokładnie mieszamy. Łasuchy mogą dodać łyżkę miodu. Dżem przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem podajemy na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem. Na owocowe śniadania polecam także pyszną pieczoną owsiankę z brzoskwiniami
My Chcemy Jeśćpieczenia wynosił 55 minut, więc musicie dostosować go do swoich piekarników. Ale ciacho jest smaczne i faktycznie jak zapewnia autorka jest tanim ciastem. Ja zamiast dżemu dałam jagody ze słoika i zamiast margaryny dałam olej i następnym razem pominę cynamon. A i dałam 1/4 szk więcej mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt płynne ale tu też chyba zależy
Ewa w kuchniTwoim domem. Co można zrobić z fiołków? Ocet fiołkowy Składniki: szklanka octu jabłkowego połowa szklanki fiołków (same płatki kwiatów) Jak przygotować ocet fiołkowy? Fiołki i ocet wlewamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy kwiatki przez sitko, a gotowy ocet fiołkowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony i używamy jako składnik sosu
Ugotowane pozamiatanezdrowa 💜💜 więc zrobiłam z niej pastę w połączeniu z suszonymi pomidorami i kaparami. Pyszna kompozycja smaków... 💙💙 Spróbujcie 😊 Składniki: kasza jaglana pół szklanki, pomidory suszone w zalewie pół małego słoika, kapary 2 łyżki, zioła prowansalskie do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kaszę opłukać, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i nastawić na palnik. Gotujemy do momentu
kulinarne odsłony pati