słoik - 12348 przepisów (strona:368/824)

Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 138

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego  Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym

Gaździnka warzy
Domowe słodkości – Nutella i Masło Orzechowe 202

miksujemy około 10 – 15 minut. W miarę upływu czasu miksowania orzechy będą zmieniać swój wygląd, aż w końcu powstanie jednolita masa, którą można rozsmarować. Umieszczamy ją w słoiku. Przechowujemy w lodówce do 1 miesiąca.       Nutella.     Potrzebne składniki: 100 g orzechów laskowych 2 łyżki mleka w proszku 120 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady

Niunioki
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 134

dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się najlepiej część jej ludności wyemigrowała na tereny, które były wtedy

Kryzysowa Książka Kucharska
PLACKI ZE SFERMENTOWANYCH PŁATKÓW OWSIANYCH 177

Najpierw musicie zapoznać się z tym wpisem: klik , w którym tłumaczę jak sfermentować owsiankę :) Gdy już przygotujecie słoik z płatkami, odstawcie go na 3 dni. Później zabierzecie się za przygotowanie takich placuszków: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 356

pieczenia Składniki Ciasto 1 l mleka 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny herbatniki (ok 400 g) mały słoik domowych kwaskowych konfitur Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy. Masę dzielimy na dwie

Mieszam w Garnku
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem + film 162

pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki chrzanu ze słoika 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki oleju 5 jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny

Smakowite Dania
Salceson wieprzowy na skórkach 146

g/kg -peklosól do łopatki 20 g/kg -sól do smaku -sznurek wędzarniczy -osłonki sztuczne lub naturalne jak kątnice wieprzowe. Można też wykorzystać słoiczki to co nie wejdzie w osłonki. Słoiki później pasteryzujemy. WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około 6 na 4 cm i peklujemy 48 godzin tak samo postępujemy z resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Penne giganti w sosie pomidorowym 189

Składniki: 1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny 🙂 250 g zmielonej szynki wieprzowej 300 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 duża cebula 1 słoik krojonych … Czytaj dalej Penne giganti w sosie pomidorowym

czarrna od kuchni
Pasta pieczarkowo-jajeczna z żółtym serem 177

uwielbiamy takie chrupiące przekąski. I zresztą nasi goście też. Więcej o piramidkach napisałam tu - klik . Polecam pastę oraz piramidki! 3 jajka  około 180g pieczarek marynowanych (mniej więcej mały słoik) (*) 50g żółtego sera 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o małym/średnich oczku. Ser żółty również tak samo rozdrobnić. Natomiast

Di gotuje
,,Sałatka Leśna Polana ‘’ 295

Bardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa. Przypomina torcik tyle że wytrawny.Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: • 1 duży słoik marynowanych pieczarek Ole • 3 jajka • 3 ogórki konserwowe • 2 średnie marchewki • 2 piersi z kurczaka około 300 g • olej do smażenia • pieprz czarny • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4-5 łyżek majonezu Wykonanie: Pierś kurczaka myjemy, kroimy

Podróż w kulinaria
DOMOWY CHRZAN 99

podwórku - unikniemy płaczu. Do utartego chrzanu dodać sól,cukier oraz ok 3 łyżki soku z cytryny - zalać wrzątkiem - dzięki temu chrzanu zrobi się więcej. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku. Jeśli chcecie możecie złagodzić przed podaniem dodając niewielką ilość śmietanki. U Nas bez dodatków

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie z figami 170

kostkę, figi "na cztery" w miseczce mieszamy cebulę z olejem, musztardą i solą, mieszamy, dodajemy figi i śledzie, doprawiamy pieprzem cytrynowym, wrzucamy ziela, mieszamy dobrze do większego słoika wkładamy śledzie z całą zalewą, wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Focaccia z serem feta i oliwkami 172

się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się

kolorowotorcikowo
Sałatka buraczana z pomarańczą 182

buraczanej z pomaranczą : Buraki zetrzeć na spiralizerze na cienkie nitki, lub pokroić w cienkie słupki, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowanie dressingu - wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Burczaki przełożyć do miski zalać dressingiem, dodać połowę uprażonego sezamu i delikatnie wymieszać.  Na głębokim talerzu ułożyć rukolę, na niej położyć buraczki,  oprószyć pozostałym

Codzienne Gotowanie
Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami 173

500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) 3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski) łyżeczka soli, łyżeczka cukru 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody pół słoika suszonych pomidorów spora garść czosnku niedźwiedziego świeżego Przygotowanie: Mąkę odmierzamy  do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki ) dodajemy olej,sól i mieszamy   Do  drugiej miski wsypujemy

Swojskie jedzonko