zapiekanki - 9903 przepisów (strona:368/661)

Domowy sos słodkie chili jak z Pizza Hut 235

Dziś pokażę Wam przepis na pyszny sos słodkie chili. W smaku jest niemal taki sam jak z Pizza Hut. Jest słodko-pikantny, idealny np. do pizzy, do kanapek, na zapiekanki! Spróbujcie! Z podanych składników wychodzi ok. 400ml sosu.  Składniki: 4 czerwone papryczki chilli 1/2 łyżeczki przyprawy chilli w płatkach (można dać odrobinę mniej) 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki octu

Gotuj z Mąką
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 145

nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku

Kuchnia MagdaLeny
Bagietki bez wyrabiania 346

leniwych dziś mam do pokazania. Te bagietki zarabia się wieczorem, one sobie rosną a potem drugiego dnia można je upiec. Mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, są idealne na zapiekanki czy z samym masłem, polecam. Bagietki bez wyrabiania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem 144

stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 167

grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna  i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta

Moje Kuchenne Rewelacje
Kuchenne gadżety, które umilą i ułatwią pracę 152

kilka z nich, które wpadły mi w oko Tarka do sera U nas, to podstawa. Bardzo często w raz z mężem przygotowujemy domową pizzę (polecam ten przepis ) lub najróżniejsze zapiekanki czy makarony. Ser, jest ich podstawowym składnikiem. A taka tarka nie dość, że nie zajmie w mojej szufladzie dużo miejsca. Jest też odpowiedzią na pytanie jak szybko zetrzeć skórkę

Słodkie okruszki
Karkówka z serem Korycińkim 186

jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach. Oferta smakowa: ser koryciński naturalny ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem ser koryciński z czosnkiem

Różowa kuchnia
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 79

Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania!       Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku

Raj dla Podniebienia
Ziemniaczany krem z boczkiem 91

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych

Raj dla Podniebienia
Kotlety mięsno-brokułowe – sposób na przemycenie warzyw 208

pyszne dania powstają u Was z potrzeby zużycia składników, które zostały Wam w lodówce? Mi po przygotowywaniu posiłków na detoks, zostały ugotowane i zmiksowane brokuły. Miała powstać z tego zapiekanka, ale padło na kotlety mielone. W obawie, że eksperyment nie będzie zbyt udany, dodałam startą mozzarelle. Co z tego wyszło? Cudo!  Continue Reading Artykuł Kotlety mięsno-brokułowe – sposób

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 152

przedostatnią warstwą makaronu. Nakładam plastry cukinii, które polewam beszamelem i przykrywam pozostałym makaronem. Wylewam resztę beszamelu i zapieka danie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Gotową zapiekankę kroję i podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 132

zalewie z oliwy. Do smaku, dodałam kupioną na bazarku przyprawę – suszone pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Ta przyprawa, jest po prostu idealna do dań z pomidorami – dressingów, zapiekanek itp. W przepisie pojawia się keczup. Ja użyłam ostrego domowego i dlatego dałam aż 3 łyżki. Jeśli używacie keczupu sklepowego, wystarczy pewnie dodatek 1-2 łyżki. Jeśli lubicie idealnie gładką

Mieszam w Garnku
Cukinia pieczona w ziołach 184

Dodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło.   To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii. Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:) Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą. Składniki: 1 cukinia oliwa z oliwek pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem 242

mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Zapiekankę polać sosem na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego

Czerwień i błękit
Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku) 173

się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.  Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery

Kuchnia w czekoladzie