powstał pod wpływem chwili. W śród gości, którzy mieli być u nas na obiedzie, miały być dwie osoby, które nie jedzą mięsa. Co podać, żeby wszystkim smakowało? Zapiekanka nie wchodziła w rachubę, pierogi też odpadały. Pomyślałam i po chwili powstał przepis na szybkie danie obiadowe. Miałam nadzieję, że wszystkim zasmakuje. Zrobiłam pulpeciki. Ich głównym składnikiem był żółty
Kuchnia u KrysiRazem z Anią pichciłyśmy w ramach akcji "Trzy po trzy". Dzisiejszymi bohaterami są: makaron, brokuł i czosnek. Zapraszam po przepis na aromatyczną zapiekankę. Składniki: opakowanie makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych 1 duży brokuł podzielony na różyczki 2 duże filety z kurczaka 250 g miękkiego twardej mozzarelli 2/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, słodka papryka , granulowany czosnek, zioła do pizzy
Czerwień i błękitKolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora
słodki bratekSmaż przez minutę. Zestawiamy z ognia, wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stawiamy ponownie na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zapiekankę polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 45-55 minut, aż dynia będzie miękka. Na sam koniec zwiększamy temperaturę do 220 stopni i zapiekamy przez
KuchcikoweLoveBrokuł to warzywo, które doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej. Historia i pochodzenie brokułów Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu
Kuchcik gotujestopniach z termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane. Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Artykuł Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliizupę z kluseczkami. Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą , a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci, idealna na jesień, deszcze i pierwsze zimne dni. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami Drukuj Prep time
Cooking for Emilygotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaCebulka prażona – na pewno kojarzysz z barów szybkiej obsługi, bo w prawie każdym mają taki dodatek do zapiekanek, hamburgerów i tym podobnych fast foodów. Dodatek aromatyczny, pyszny, bardzo podnoszący walory smakowe całego dania. A czy… Artykuł Cebulka prażona – domowy sposób pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikZapiekanki z makaronu sprawdzą się zawsze, kiedy musimy zrobić coś z niczego, ale żeby było pyszne i wystarczyło na np.dwa dni. U mnie się to doskonale sprawdziło nieraz. Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości. Składniki 2 cukinie baby puszka pomidorów krojonych bez skóry 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu sól
Z Kuchni Do KuchniBigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna
CodogaraJesienią na moim stole częściej pojawiają się kasze. Najczęściej w postaci dań nieco cięższych, sycących. Sięgam po grykę, kasze jęczmienne, owsiane, bulgur, gotuję krupniki, jednogarnkowe dania, zapiekanki, podaję kaszę jako dodatek do obiadu. Nazwa kaszotto sugeruje, że podstawowym składnikiem tego dania jest kasza. W tym przypadku główna rola została powierzona pęczakowi, ale reszta składników również występuje na pierwszym planie
Obiad gotowypizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – drobno tarty ser żółty (koniecznie twardy np typu gouda
nietylkopasta.plkoniec gotowania. Suszone zioła najlepiej jest dodawać do potraw na około 10 minut przed zakończeniem gotowania. W tym czasie zioła rozwiną w pełni swój aromat. Przygotowując zapiekanki i wypieki, dodajemy przyprawy oczywiście na początku. Świeże zioła, prawie zawsze dodajemy do potraw po ugotowaniu. Wyjątek stanowią pęczki ziół, które gotujemy w potrawie i wyjmujemy
Pomysłowa kuchnia