piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry jakościowo. Zakupiony podczas tygodnia BIO w Lidlu. Przed podaniem do podgrzewanego sosu dodałam sól, pieprz i świeżą bazylię. Niczego więcej nie potrzebował. Ryż gotujemy w osolonej
Życie zaczyna się w kuchniobniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo. Dlatego polecam włączyć cieciorkę do swojego menu. Do przygotowania obiadu użyłam cieciorki w sosie pomidorowym firmy Primavika . Składniki: * słoik cieciorki w sosie pomidorowym (280 g) * około 150 g (przed gotowaniem) makaronu pełnoziarnistego- ja użyłam nitki * posiekana natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko posolonej wodzie. Ugotowany odcedzić
Zrób to smacznieurodziny. Z tego co wiem to bardzo smakował! Składniki : * dwa biszkopty z tego przepisu - jeden z 6 jajek i jeden z 3 czyli z połowy składników * słoik dżemu wiśniowego * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 7150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady
Magiczne Życie Martytrzeba zostawić, cóż wytrzymała godzinę ;-). ps. Ciacha nie są twarde jak kamień, ale też na tyle zbite, że idealne do pracy i do szkoły. Przechowywane w puszcze lub w słoiku wytrzymają tydzień, ale jak znam moje Miśki, to w środę już nie będzie po nich śladu. Składniki na 16 sztuk całkiem dużych ciach: 100 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
greenscarfteż zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili
Weekendy w domu i ogrodziewięc ścięłam ją nożem, żeby ciasto było płaskie. Dodatkowo: – 0,5 szklanki wiśni z kompotu odsączonych – około 80 g biszkoptów podłużnych – zaparzona kawa Wiśnie wyciągamy ze słoika i odsączamy na papierowym ręczniku. Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Krem z mascarpone: – 300 g mascarpone – 150 ml śmietanki kremówki 36% – 1,5 łyżki cukru pudru
Relaxtimewarto! masło orzechowe active – 100% orzechów archaidowych – i tak jak sugeruje nazwa tak właśnie jest! Pyszne, w 100% z orzechów. Zdrowie i smak. A do tego duży słoik, który starcza na dłużej. Wspaniale smakuje na drugie śniadanie z placuszkami owsianymi, ryżowymi waflami lub w koktajlu. Idealne po ćwiczeniach. Po prostu dodaje energii na resztę dnia! Wiem, bo sprawdzam
Słodkie okruszkiJajko 73 50 7 5 0 Mleko ryżowe 53 100 0.2 1.2 10.4 Olej kokosowy - Extra virgin (nierafinowany) 27 3 0.01 2.94 0 Wiśnie drylowane (słoik) 23 30 0.12 0.15 5.4 Podsumowanie
Atlas Smakówmieszając za każdym razem. Dobrze mieć oko na piekarnik – jeśli płatki się przypalą będą gorzkie. Po wyciągnięciu odstawiamy do przestudzenia i dodajemy suszone owoce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Podajemy z jogurtem, kefirem lub serkiem wiejskim. Dodatkowo robiąc śniadanie można dołożyć ulubione świeże owoce. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyrozgotowały, to traktujemy je blenderem i jest mus. Uwaga! Gorący mus może "strzelać" trzeba mieć rękawice... Po blendowaniu... czekamy chwilę żeby w garnku się uspokoiło :) ... Do wyparzonych słoików nakładamy chochlą mus... Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji np. w piekarniku 20-25 min/ 120 st. C z termo-obiegiem. Potem wyjmujemy, dokręcamy... i ustawiamy zakrętką do dołu
chleba naszegoziela angielskie kilka goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziarenek czarnuszki (rozgnieciona świetnie zastępuje pieprz) olej Przygotowanie: śledzie kroimy w większą kostkę, cebulkę i suszone pomidory drobno siekamy. układamy w słoiku warstwami, cebulka, śledź, suszone pomidory, cebulka, śledź, suszone pomidory, wrzućcie ziele, goździki, czarnuszkę, doprawcie świeżym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalejcie wszystko olejem. Odstawcie do lodówki, aby składniki się przegryzły
Zasmakuj Kuchnipolski w okolicach Krosna jest to typowa sałatka podawana w okresie Wielkanocnym. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej, troszkę zmodyfikowany. Genialna przystawka do wędlin i świeżo upieczonego chlebka. Składniki: 1/2 słoika chrzanu 1 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 6 jajek 1 łyżka majonezu 1 łużka śmietany 18% sól pieprz Chrzan przekładamy do miski. Dodajemy 1 jabłko starte na tarce, 1/2 puszki kukurydzy
MojaQchnia.plniepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony
MojaQchnia.plsieci wiele na nią przepisów, różne sposoby przygotowania i różne proporcje; ja skorzystałam z podpowiedzi koleżanki. Zdaniem autorki przepisu zamiast gotowanych buraczków ćwikłowych warto wykorzystać wiórki ze słoika, ten sposób jest znacznie szybszy i z korzyścią dla smaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków
6nieboKolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą
Smaki Ewy